Надомна работа: журналист

Не, те не са тролове. Те са… редактори!

Редакторските им обязаности включват „редактиране“ на копнатата новина до вид, непозволяващ да се отгатне откъде е открадната. Следва измъдряне на заглавие със задължително присъствие на думите „шок“, „скандал“, „ужас“, „кошмар“ и техни производни.

После – пейст в някое злочесто сайтче и надежди за повече посещения (носят премии!).

Седнали на неоправените си легла, тези воини на домашната публицистика се боричкат за тематика, която „дърпа“ читатели („зверска катастрофа“, „самоуби се…“, „слави трифонов аут от ефир“), не се свенят да вихрят въображението си и нямат притеснение, че газят езикови и морални норми.

Надомници от близо и далеч си вадят хляба, преразказвайки тв предаване на принципа „той каза“, „тя каза“, като обикновено не дочакват края на разговора, а бързат да публикуват „новината“ си още преди водещият да е стигнал до съществените въпроси в интервюто със събеседника си.

Немалко „журналистки“ градят „кариера“ върху беглите си познания по английски език, превеждайки криво-ляво нещо за роклите на „Оскарите“ или за тенденциите в есенните обувки.

Свити в кухничките си, тези „редактори“ формират словесно-информационна среда, опасна за общественото здраве по две причини. Първо, понятието журналистика се свежда до лесен начин за изкарване на пари. И, второ, мултиплицират се факти, лесни за манипулация с просто изместване на акцентите в новинарския поток.

Но че млади хора си плащат наема по тоя начин, не е голямото зло.

Голямото зло е, че на ръба на закона съществуват „медии“ без репортери, без фотографи, без редакции дори и тези „медии“ отглеждат поколение „журналисти“, нестъпили на пресконференция!

Някои от тези „медии“ дръзват да се наричат… агенции.

От блога Телевизионна мрежа

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.