Борисов пак премиер? Как той гази закона досега и как ще е занапред

Статия от в. „Стандарт”, която описва акцията на данъчни и полиция във фирмата на Бойко Борисов „Тео интернационал” през 1995 г.

„Само клеветят човека, няма нищо в миналото му”, „Тия записи са фалшиви  компромати” – така симпатизантите на Бойко Борисов отричат всяка новина или доказателство, че техният любим герой е вършил престъпления или е работил в криминалните среди в миналото.

Мнозина млади хора сега ще гласуват за пръв път. Те тепърва започват да се интересуват от политика и не знаят кой е Бойко Борисов, още не знаят за какво явление става дума.

Кое от досегашното битие на Борисов може да се посочи като престъпления? Да, думата не е преувеличена, за престъпления става дума, които прокуратурата досега не иска да разследва или да доведе докрай разследванията, защото Борисов е силният човек в политиката.

В следващите редове няма да припомням докладите от чужбина, които свързват Борисов с организираната престъпност в България, грамите на американските посланици, в които се казва, че се е занимавал с трафик на метамфетамини, пране на пари в банката на другарката си Бориславова и др.

Ето само явни факти и свидетелства.

1. В миналото му на охранител, от групата на СИК

Има доказани случаи, че служители на охранителната фирма на Борисов „Ипон”, бивши полицаи, са вършили престъпления. През 1996 г. шефът на филиала на фирмата на Борисов „Ипон” в Димитровград е арестуван за убийство – заедно с свой колега охранител, бивш сержант от полицията, е надупчил с 5 куршума шеф на конкурентна фирма.

През 1997 г. друг служител на „Ипон”, бивш полицай с 9-годишен стаж, докато превозва инкасо от ОББ до „Инг банк”, открадва парите (към 500 хил. сегашни лева, част от тях във валута) и бяга. Намират го след години, признава и убийство. В тези престъпления няма доказателства за връзка с Борисов, но са показателни за фирмата му. В нея са събрани бивши ченгета и като съдружници, и като охранители, заедно с бивши каратисти и мутри. Борисов лично и фирмите му са в орбитата на СИК, охраняват обекти на техни босове и др.

На годишнината на СИК през 1995 г. Бойко Борисов (вляво) между Красимир Маринов-Маргина и Николай Златев от Туристспортбанк. Вдясно е Венцислав Стефанов. Снимка: личен архив
Бойко Борисов с Румен Николов-Пашата и Венцислав Стефанов, вдясно Николай Златев – на годишнината от създаването на застрахователна компания СИК. Снимка: Живко Ангелов, в. „Капитал“

Има много свидетелства и очевидци, че Борисов е движил с босове на СИК, които са класически мафиоти (някои вече не са между живите), или като охрана или като придружител в техни срещи. (Както вече стана дума в предишни публикации, Пашата и Венци Стефанов се срещат с Живков и му уреждат за охрана Бойко Борисов – виж тук).

Друг съдружник на Борисов е убит – Тодор Толев, застрелян с 4 куршума от движеща се кола на пъпа на София, на ул. „11 август”. Толев е забъркан в много видове бизнес, но един от тях е производство на цигари. Негова фирма е заловена да произвежда и нелегално цигари. Важен детайл, за който ще стане дума – точно в този бизнес е уличен и Борисов с друга своя фирма.

Толев е убит през 2003 г., когато Борисов е главен секретар на МВР. Журналисти случайно откриват, докато ровят в регистрациите на фирмите на Толев, че той е съдружник с Борисов. Но не се задълбочават, неколцина плахо го питат, той отговаря, че това е фирма, която нямала никаква дейност – както и за други фирми, в които е съдружник с Румен Николов-Пашата и с Алексей Петров. Толев и Борисов са съдружници, заедно с Пашата от СИК, във фирма „Ти Би Ай 97”. Борисов казва, че фирмата била регистрирана като резервна.

Друга негова фирма е уличена в

нелегално производство на цигари

през 1995 г. Тогава Борисов е неизвестен за медиите. Случаят не може да мине в графата „съчинен компромат”, защото Борисов не е политик в онзи момент, дори още не е привлякъл вниманието на медиите като охранител на Тодор Живков.
Въпреки уверенията на Борисов, че фирмите му с Пашата не били действащи, с тази не е така. Фирмата се казва „Тео интернационал”, в която Борисов е бил член и председател на борда на директорите. В този борд влиза Румен Николов-Пашата, по-късно и Иво Каменов от ТИМ. Сред акционерите е и Цветелина Бориславова. От протоколи на събрания на акционерите се вижда, че фирмата прави заседанията си на адрес на ул. „Раковска” в София, на който са регистрирани фирмите „Ипон” на Бойко Борисов.

Подписи на членовете на борда на директорите, с председател Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата – член. Документите са от Агенцията по вписванията, публикувани за пръв път от сайта „Биволъ” и никъде другаде.

Акция на полицията в бургаския кв. Крайморие открива склад на фирмата, в който са произвеждани цигари без лиценз. В момента цехът бил затворен, собствениците очевидно били предупредени. Акцията е била отлагана дълго от полиция и данъчни, въпреки сигнали, че там се произвеждали цигари. Местните викали на склада „цигарената фабрика” още година преди това (виж тук случая с повече подробности).

Атентат срещу другарката на Бойко Борисов
Взривеният джип на Цветелина Бориславова в центъра на София през 1998 г. близо до офис, който ползват заедно с Бойко Борисов и офиса на Румен Николов-Пашата. Факсимиле от в. Капитал от онова време.
Протокол от събрание на акционерите на „Тео Интернационал” АД. Сред тях са Бойко Борисов и Цветелина Бориславова. Вижда се, че заседанията на акционерите се провеждат в София на адреса, на който са регистрирани фирмите „Ипон” на Бойко Борисов. Човек остава с впечатление, че всичките тези фирми са част от едно цяло… Документите са от Агенцията по вписванията, публикувани за пръв път от сайта „Биволъ” и никъде другаде.

След акцията шефът на фирмата Емил Райков бяга в чужбина и се скрива. А членовете на борда на директорите Борисов и Пашата през декември същата година стават съответно председател и зам.-председател на борда. Няма никакви последствия за фирмата и собствениците й. Случаят е забравен.

За този период на Борисов, преди да влезе в МВР като главен секретар, има

свидетелства за криминална дейност

без да са доказани или въобще разследвани.
През април 2009 г. най-големият балкански гангстер Сретан Йосич казва пред  Белградския окръжен съд: „В България бях в безопасност, защитаваха ме техният разузнавателен сектор, Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София и Николай Гигов, собственик на ФК „Локомотив”, с когото имах общ бизнес, той беше легален търговец на оръжие… Малко е странно, но какво да се прави, такова беше сътрудничеството”. Става дума за времето от средата на 90-те години до 2002 г., когато Йосич е арестуван в България и предаден в Холандия. По това време Борисов вече е главен секретар на МВР.

Сръбски вестник със заглавие „българска връзка“ по повод признанията на Сретан Йосич пред белградския окръжен съд.

Николай Гигов потвърждава пред спортните издания, че е имал общ бизнес с футболисти със Сретан Йосич, но казва, че той бил с друго име и не знаел.
Сретан Йосич е наркобос от голям калибър. Сочили са го като поръчител на убийствата на поне 10 български мафиоти, занимаващи се с канали за наркотици и контрабадна, сред които братята Васил и Георги Илиеви, Косьо Самоковеца, Милчо Бонев – Бай Миле, Поли Пантев, Антон Милтенов-Клюна и др. Колко от тях са убити по поръчка или със съдействието на Йосич, никой няма да може да докаже. Възможно е да му приписват повече, отколкото е. Но пътищата му са се пресичали с тези на убитите в един или друг момент.
През ноември 2011 г. защитеният свидетел Томислав Марянович казва пред белградския Специален съд за организираната престъпност, че Бойко Борисов, по времето, когато е бил „главен секретар на полицията”, е бил човекът на Сретан Йосич в България и на дясната му ръка Слободан Джурович. Марянович свидетелства срещу Йосич във връзка с обвиненията срещу него за поръчителство на убийството на хърватския журналист и издател Иво Пуканич.

Тоест, освен Йосич, и свидетел срещу него казва същото – че Борисов е неговият човек в България.

Алексей Петров (вляво) и Бойко Борисов във времето когато са били каратисти и са имали обща фирма. Като стана премиер, Борисов обяви Алексей Петров за „Октопод“. Снимка: в. „Галерия“

През ноември 2011 г. един от подсъдимите по делото „Килърите“ – Васил Костов-Кеца – съобщава в съда, че като шофьор и охрана на Бай Миле от СИК е присъствал на срещи на боса си, Сретан Йосич, Бойко Борисов и др., на които се е обсъждало колко пари трябва да съберат, за да назначат Борисов за шеф в МВР. Подсъдимият казва още, че всички разрешителни за оръжия на охраната на Бай Миле са били издадени чрез фирма „Ипон“ на Борисов. Казва също, че Борисов е отговарял за канал за наркотици към Турция. Новината от съда в Шумен е премълчана от големите медии.

Факт е, че Йосич е арестуван в България по искане на Интерпол през 2002 година, когато Борисов е главен секретар на МВР. След ареста е имало подготовка от български гангстери от СИК Йосич да бъде освободен, но това не става и е екстрадиран в Холандия. Следва показно гангстерско убийство на Бай Миле и четирима от хората му. След признанията на Йосич пред съда в Белград е създадена парламентарна комисия, която да разследва случая. Шеф на комисията става Христо Бисеров, тогава депутат от ДПС. Той огласява, че има запис със СРС на разговор на Йосич с престъпен бос, застрелян по-късно след разговора, в който той казва „Бойко взе парите”. Бисеров не казва името на застреляния бос, но става ясно, че това е Бай Миле. Записът е „ден преди ареста на Йосич и представлява доказателство”, казва Бисеров. Резултат от тази комисия няма. Но по повод създаването й Борисов казва пред медиите: „Станишев и Доган си играят с моя живот”. Неговата версия е, че той е арестувал и екстрадирал Йосич, затова животът му е застрашен. Явната му нервност по случая оставя съмнения за взаимоотношенията му с Йосич.

През този период, в който Борисов е бил собственик на охранителна фирма и човек на СИК, тепърва ще изскачат свидетели, които ще разкриват нови и нови факти. Сега те мълчат по обясними причини. Възможно ли е например рекетиран да каже, че е рекетиран от човек, който става последователно главен секретар на МВР, кмет, премиер? Не може да се очаква това. Ще проговорят след години, когато Борисов слезе от сцената. Не са случайни думите му, че извън властта той ще бъде свършен (виж тук).

(Следва – Къде Борисов сгази закона като главен секретар, кмет и премиер)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.