Ударите тласкат групировка на Ал Каида към „Ислямска държава“

Ройтерс

Клонът на Ал Каида в Сирия – Фронтът „Ан Нусра“, е подложен на все по-голям натиск от страна на собствените си членове, които искат организация да се помири със съперника си – „Ислямска държава“ и двете групировки да се изправят заедно срещу общия враг, след като миналата седмица и двете станаха мишена на въздушните удари, ръководени от САЩ.

Но този би наложило Фронтът да се закълне във вярност на „Ислямската държава“, която обяви халифат на контролираната от нея територия в Ирак и Сирия, и на практика това ще е краят на „Ан Нусра“, казаха бойци от групировката.

„Ан Нусра“, която дълго време бе една от най-ефикасните сили, биещи се срещу сирийския президент Башар ал Асад, бе отслабена тази година от битки с „Ислямска държава“ – отцепила се от Ал Каида групировка, която рутинно прилага безмилостни методи като обезглавявания и масови екзекуции.

Двете групировки имат обща идеология и изповядват строга версия на исляма, но се скараха по време на борбата за власт, която изправи ръководителя на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади срещу този на Ал Каида Айман аз Зауахири и лидера на „Ан Нусра“ Абу Мохамад ал Голани.

Но въздушните и ракетни удари на коалицията начело със САЩ, които поразиха бази в Сирия както на „Ан Нусра“, така и на „Ислямска държава“, разгневиха много от членовете на „Ан Нусра“. Според според тях Западът и съюзниците им са обединили сили в „кръстоносна“ кампания срещу исляма.

Източници, близки до „Ислямска държава“, заявиха, че някои от бойците на „Ан Нусра“ се присъединяват след ударите към тях и все повече от тях смятат, че е време да загърбят различията си.

„В „Ан Нусра“ има твърдолинейно ядро, което настоява за помирение с Ислямска държава“, посочи пред Ройтерс източник, близък до ръководството на „Ан Нусра“, но изрази съмнение, че това ще се случи.

„Познавам Голани. Той никога не би се помирил с „Ислямска държава“. Ако някога го направи, това ще е в изпълнение на пряка заповед от ръководството, тоест от самия Зауахири“.

Боец от „Ислямска държава“ каза, че според него има „80 процента шанс нашите братя от „Ан Нусра“ да се присъединят към държавата“.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, базирана във Великобритания правозащитна организация, заяви в петък, че откакто президентът на САЩ Барак Обама обяви, че е готов да удари групировката в Сирия, над 200 бойци са се присъединили към „Ислямска държава“ в района на Алепо, много от които от „Ан Нусра“.

ЛИПСА НА ДОВЕРИЕ

Дори още преди въздушните удари, „Ан Нусра“ срещаше трудности и губеше бойци в полза на „Ислямска държава“, която се смята за по-организирана и по-решена да наложи ислямско управление.

„Няма нужда да казваме, това е кръстоносна война, която включва всички невернически страни срещу „Ислямската държава“, каза командирът на „Ан Нусра“ Абу Мусаб ал Макдеси в аудио послание, публикувано в джихадистки форуми в интернет. Тези негови думи бяха в отговор на въпрос на ислямист за реакцията на групировката на ударите.

„Каквото и да е имало помежду ни, те остават наши братя и идеологическата връзка между нас е по-силна от всичко. Готови сме да се бием редом с тях… нашата кръв е и тяхна кръв“.

Бивш боец от „Ан Нусра“ в Сирия каза, че въздушните удари още повече са засилили позициите на „Ислямска държава“.

„Ан Нусра е в много трудна ситуация. Мисля, че сега просто трябва да обяви края си. Зауахири трябва да бъде смел“, каза той пред Ройтерс. „Вече не е като едно време. Той трябва да го разбере. Това е нова ера с халиф“, посочи бившият боец.

Но източници от двете страни, както и източници, близки до тях, заявиха, че ще бъде трудно за двете групировки да работят заедно, без да се слеят – а имайки предвид, че „Ан Нусра“ е в по-слаба позиция, това би означавало да бъде погълната от „Ислямска държава“.

Такова решение би трябвало да се вземе от самия Зауахири. Източници казват, че той трябва да произнесе реч, в която да очертае позицията на Ал Каида за нападенията, и то скоро.

„Голани не вярва на Багдади и не харесва неговата политика и дневен ред, смята я за извратена и неправилна“, каза близкият до ръководството на „Ан Нусра“ източник.

Но в „Ан Нусра“ има фигури, които се смятат за по-крайни и искат да сключат мир с „Ислямска държава“, заяви той и каза, че висшият духовник в „Ан Нусра“, близкият до Голани Шейх Сами ал Ариди най-силно се застъпва за помирение.

Ако се случи, това ще е съюз, а не сливане, посочи източникът. Той добави, че сливането би било невъзможно, тъй като Багдади, който се обяви за лидер на всички мюсюлмани по света, ще поиска Зауахири да му се закълне във вярност.

Но дори Зауахири само да нареди на „Ан Нусра“ да се бие редом с „Ислямска държава“, това вероятно ще намали неговото влияние и ще засили позициите на Багдади.

„Ан Нусра“, която се опитва със съюзници да премахне името си от списъка на ООН с терористични организации, бе изненадана, когато бойните самолети на коалицията начело със САЩ бомбардираха няколко от позициите й в провинция Идлиб.

Смята се, че са били убити няколко командири, включително роденият в Кувейт Мохсин ал Фадхли – известен още като Абу Асмаа ал Джарзауи . Предполага се, че някога той е бил човек от обкръжението на Осама бин Ладен. Длъжностни лица в САЩ го определят като ръководител на „групировката Хорасан“.

„Хорасан“ е ислямското название за район, включващ части от Пакистан и Афганистан, където се смята, че се укрива основният съвещателен орган на Ал Каида.

НАПАДЕНИЯ СРЕЩУ ЛИДЕРИ

Близкият до „Ан Нусра“ източник каза, че групировката „Хорасан“ се оглавява от ветерани от Афганистан. „Това е много малка групировка – само с няколко десетки бойци. Тя е повече символична, защото е съставена от ветерани, които идват от Афганистан, и всичките до един се издирват от Вашингтон. Те следват пряко заповедите на ръководството на Ал Каида“, заяви той.

По думите на друг източник от „Ан Нусра“ Фадхли и Голани са се скарали наскоро, но продължават да си сътрудничат.

Ударите срещу групировката „Хорасан“ освен това показват, че САЩ са знаели повече, отколкото трябва, посочи той. Това може да постави в неудобно положение ръководителите на „Ан Нусра“, карайки бойци да подозират, че техните редици са били инфилтрирани. Както се твърди, лидерите на групировката са в нелегалност и са сменили местонахождението си след ударите.

„Прецизността на набезите срещу тези позиции ясно показва, че американското разузнаване има свои хора сред бойците на Ан Нусра. Това вече ни е пределно ясно“, посочи източникът от групировката.

Бойци на „Ислямска държава“ и привърженици обещаха да отговорят на нападенията. Те обвиниха Саудитска Арабия, че е замислила нападенията.

Но джихадисти също така казват, че групировката изобщо не бърза и изчаква да види какво планира да направи коалицията. Лидерите й са минали в нелегалност още преди ударите, тя е евакуирала повечето от сградите си в своя бастион – провинцията Ракка, а бойците й рядко могат да бъдат видени по улиците.

„Отговорът ще е във всяка страна, която взе участие в бомбардирането на мюсюлмани и тяхната държава“, заяви боец на „Ислямска държава“ в Сирия. „Маските паднаха. В нашите очи те са паднали отдавна, но сега и мюсюлманите по света го видяха“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.