Радио Свободна Европа отново е във война

Франс прес

Радио Свободна Европа/ Радио Свобода – американската радиостанция, допринесла за падането на комунизма преди четвърт век, отново е на бойното поле: сражава се в информационната война с Русия по повод конфликта в Украйна.

Радио Свобода излъчва предавания за страни, ограничаващи свободата на печата. Конфликтът в Украйна, взел над 3000 жертви за по-малко от година, стана причина медията със седалище в Прага съществено да подсили руската и украинската си редакция.

„Завръщаме се благодарение на Владимир Владимирович (Путин), защото хората изведнъж разбраха, че това, което правим, е много важно“, заяви пред АФП Ненад Пеич, един от двамата висши шефове на радиото. Наистина – службите, работещи по украинската криза, бяха подсилени въпреки общото орязване на бюджета.

Когато Русия анексира Крим през март, радиото създаде интернет сайт за полуострова на три езика – руски, украински и татарски.

„Започнахме близо 60 проекта в Украйна – някои за Крим, други за източните области (…) Направихме в Киев телевизионно студио и изградихме там солидна структура“, разказа Пеич.

За един само месец това лято украинскоезичният сайт успя да събере 7,4 милиона посещения и регистрира 2,3 милиона потребители.

„През ноември 2013 г. Радио Свобода предаваше директно от самото начало демонстрациите на киевския Майдан“, посочи Маряна Драч, която оглавява украинската редакция. В деня на клането сред демонстрантите – 20 февруари, посетителите на сайта достигнаха 1,5 милиона. Същия месец аудиторията на медията в Туитър нарасна на 180 000 при едва десет хиляди през ноември 2013 г.

Създадена по време на студената война и разположена първоначално в Мюнхен, американската радиостанция се премества през 1995 г. в Прага. Излъчва за 21 страни на общо 28 езика; в централния офис и 19-те й кореспондентски бюра в чужбина работят близо 1200 журналисти и стрингери.

„Империи се сгромолясаха, рухнаха стени, изчезнаха диктатори, но Радио Свобода съществува и ще пребъде – както и свободата“, заяви украинският премиер Арсений Яценюк на прием в Киев през уикенда по случай 60-годишния юбилей на медията.

Но тя не получава само поздрави и похвали. „По време на руско-украинската война видяхме Русия обхваната от някаква патриотична истерия. Дори и редовните слушатели започнаха да ни пращат твърде неприятни послания“, отбеляза Пеич.

Още по-трудни моменти изживяха репортерите му, изпращани на място. „Тази година бяха бити и преследвани, а някои отвличани, наши кореспонденти в Киев, Харков, Донецк и Крим“, каза г-жа Драч, която е родом от украинската столица.

„Събитията прогониха водещите ни кореспонденти в Източна Украйна от Донецк и Луганск (два големи града под властта на бунтовниците, бел. на АФП). За информации от регионите под контрола на сепаратистите все повече разчитаме вече на местни журналисти“, добави тя.

Шефът на редакцията в Крим бил принуден да напусне полуострова – получил заплахи, които му напомнили времената на КГБ, зловещата съветска тайна полиция. През годините на студената война КГБ и другите политически полиции в страните от съветския блок безмилостно преследваха и наказваха всяко сътрудничество с радио Свободна Европа, а предаванията му често бяха заглушавани.

А днес „отначало те канят и ти говорят, но щом видят, че продължаваш, отиват да разговарят с майка ти, с баща ти. За тях нещата стоят различно и това много тежи“, обяснява Ненад Пеич.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.