Една заплата за първокласник в Сърбия

nin-logo.jpgДокато в Хърватия раздават безплатни учебници за основните училища и първия клас на гимназиите, в Сърбия учебниците все още се плащат. Като че ли септемврийското поскъпване на хранителните стоки и електроенергията не e достатъчно, та родителите на деца в училищна възраст трябва да имат главоболие и с купуването на учебници.

Родителите в Сърбия трябва да дадат най-малко половин заплата, за да изпратят децата си на училище. Точната сума зависи от финансовите им възможности. Снимка: novayagazeta.ru

Макар хората да се оплакват, че учебниците са доста скъпи, опашките пред книжарниците в Сърбия не намаляват, тъй като все пак трябва да се учи. Цените на учебниците за основното училище са средно по 350 динара за бройка (около 8 лева). Учебниците за гимназиите или средните специални училища струват с по двадесетина динара повече. Все пак, докато средношколците имат някакъв избор да купят учебниците си на почти двойно по-ниска цена от уличните продавачи или да фотокопират уроците си от приятелите си в класа, на родителите на децата в основните училища, особено на по-малките, не остава нищо друго, освен да се наредят на опашката.

На тези, които сега записват детето си в първи клас, като че ли е най-трудно. Комплект учебници за първи клас в Сърбия струва от 2000 до 4300 динара, а цената зависи от броя на книгите, които има в един комплект – понякога те са 13, а понякога само 6. Този брой зависи от издателя, избран от учителите. Да припомним, че преди четири години пазарът на учебниците в Сърбия беше либерализиран и оттогава, освен единствения към момента издател – Институтът за учебници и училищни пособия – с издаване на учебници се занимават още десетина частни издателски къщи. Всички те, разбира се, имат свои помагала, пригодени към училищната програма, а учителите решават на кого да гласуват доверие. Те информират родителите какво да купят на своите деца. През изминалите години родителите, а и преподавателите, се чудеха кои книги да купят, какво е съдържанието им, колко струват, дали да ги купят по-рано и да избегнат опашките в книжарниците или да изчакат началото на учебната година, за да не купуват ненужни неща. През тази година те имат опит около избора на учебници и се тревожат за цената на подготовката на детето за училище. Това се отнася с особена сила за онези, чиито деца ходят в по-малките класове на основното училище, тъй като учебниците им се печатат от частните издатели. За по-големите ученици реформата на пазара тепърва предстои и те ползват учебниците на държавното предприятие.

Цената на един учебник, например на буквара за първи клас, се движи от 360 динара в издателска къща „Клет“ до 410 динара в издателска къща „Драгинич“. Родителите обаче нямат много избор. Ако учителят е избрал най-скъпата читанка, тъй като смята, че тя е най-качествена, те са принудени да я купят.

В издателска къща „Креативен център“ заявиха, че при тях комплект от шест учебника струва около 2000 динара, а за допълнителните помагала са необходими още от 600 до 1000 динара, в зависимост от класа и броя на предлаганите учебници. В книжарниците на Института за учебници и училищни пособия, където има най-големи опашки, комплект учебници струва от 3600 до 7200 динара.

За жалост, разходите за учебници са само една трета от парите, които родителите трябва да отделят от бюджета си за подготовката на детето за училище. През изминалите седмици медиите представиха различни изчисления за общата сума, която се движи от половин, две трети до цяла средна сръбска заплата, която е около 27 000 динара (337 евро).

Освен за учебниците, родителите трябва да отделят солидна сума и за купуване на раница, маратонки, яке, обувки. Снимка: mn.ru

Парите, които ще бъдат похарчени, за да отиде детето на училище, зависят преди всичко от това, доколко са на разположение. Родителите със скромни доходи ще минат и със 100 евро, докато тези в по-добро финансово състояние ще похарчат цяла заплата. Избор във всеки случай има. Тетрадки могат да се купят и за 15 динара при китайците или от намаленията в големите магазини. Родителите, които са избрали по-качествени фирмени тетрадки, могат да дадат и повече от 200 динара. Естествено, за да се мине по-евтино, трябва учителката на детето да е по-малко взискателна, да не настоява на определен вид тетрадки, моливи, пособия за изобразително изкуство и др.

За да може първолакът да има в какво да носи книгите си, на първо място му е необходима раница. Нейната цена се движи от 400 динара до 600 за по-хубавите, качествените или известните марки. Освен раниците, учебниците и тетрадките, по-малки разходи представляват моливите, гумичките, ъгломерите, линиите, пергелите. Тези помагала струват от 500 до 2000 динара, следват дървените цветни моливи, чиято цена е около 100 динара, водните и темперните бои за 350-450 динара…

Най-голям разход, освен учебниците, са маратонките, обувките, якето. За да седне ученикът на училищния чин с нов гардероб би трябвало да се задели още по някоя и друга хилядарка. Маратонките струват от 1200 до 4000 динара в зависимост от качеството, якетата имат приблизително същата цена, а панталоните, суичърите… На сърбите тази година не им остава нищо друго, освен да си извадят парите от джоба.

За да облекчат семейния бюджет, особено на родителите, които имат повече от едно дете в училищна възраст, хърватските власти решиха да подарят през тази година учебниците на учениците от основните училища и на тези в първия клас на гимназиите. За тази цел от бюджета на Хърватия бяха отделени близо 400 милиона куни, а за около 450 хиляди ученика бяха отпечатани 8,6 милиона учебници.

В повечето европейски страни учебниците се раздават безплатно, а разходите на издателите се плащат от местните власти. Интересно е да се отбележи също така, че детските лекари в Сърбия все по-често предупреждават за тежестта на ученическата чанта, която предизвиква деформации на гръбначния стълб. Изследвания показват, че между 41 и 70 процента от децата страдат от изкривявания на гръбнака като последица от твърде тежката училищна чанта, която стига до седем килограма. И докато в развитите страни съществуват строги закони не само за съдържанието на учебниците, но и за тяхната тежест, формат и пр., Сърбия все още няма нов закон за учебниците и другите училищни помагала. Подобен закон би регулирал пазарното съревнование и би предписал по-строги условия за участниците в конкуренцията.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.