Борисов пак премиер? Някои негови подвизи като главен секретар на МВР и като кмет

 Графити възхваляват Бойко Борисов
Надпис, възхваляващ премиера Бойко Борисов, на стена на дома за деца лишени от родителски грижи „Княгиня Надежда“ във Варна. Снимка: Импакт прес груп

Продължение. Виж „Борисов пак премиер? Как той гази закона досега и как ще е занапред

2. Като главен секретар на МВР

За Борисов като главен секретар на МВР има стряскащи твърдения. Американското списание „Конгрешънъл куотърли” публикува статия, която предизвика буря през 2007 г. Президентът Първанов, политици, включително от БСП се хвърлиха да защитават Борисов.
Статията беше основана на доклад, изготвен от екип от бивши представители на силите за сигурност на САЩ за швейцарска финансова къща. В него се казва, че Борисов е смятан за “бизнеспартньор и бивш съдружник на някои от най-големите мафиоти в България”.

Бойко Борисов като главен секретар на МВР 2003 г. Снимка: Булфото

„По време на четирите години като главен секретар на МВР 2001-2005 година, Борисов е използвал своя пост, за да помогне на мафиоти да “ликвидират своите конкуренти”, пише в статията. В нея цитират доклада: “Откакто Бойко Борисов беше назначен за главен секретар през 2001 година, са извършени много поръчкови убийства на хора, които са свързани с криминалните групировки в България… До момента нито едно от тези убийства не е разрешено. Много от разследванията, водени от Борисов, са приключили безрезултатно.”
“Борисов има документирана история за бизнес отношения с лица, смятани за лидери на организираната престъпност в България”. Следват подробни биографии на предполагаеми криминално проявени приближени на Борисов и списък от 28 убийства, останали неразрешени под контрола на Борисов”, пише в статията.
(Виж тук цялата статия).
Нищо от тези твърдения не е доказано, не е разследвано, освен документираното съдружие с престъпни босове.

Но като главен секретар на МВР Борисов се прочува със случая „Чакъра” в Харманли през 2003 г. В него има данни за извършено престъпление, но прокуратурата прекрати проверката.
Тодор Тодоров-Чакъра е местен жител, осъден за леко престъпление, чиято присъда влязла в сила и трябвало да лежи 6 месеца. В деня, в който полицаи идват да го приберат за затвора, Чакъра се барикадира в малка вила край града, цял ден стреля срещу полицаи, които правят кордон наоколо. В случая очевидно става дума за превъртял човек, психически неураавновесен.
През нощта вилата първо е подпалена с димки, а после е полуразрушена с 16 снаряда от гранатомет, по заповед на Бойко Борисов. Чакъра е убит. В съобщенията на МВР се казва, че се е самоубил, защото имал халка от граната в пръстите си. Според местните полицаи, Чакъра е изстрелял през деня повече от 150 патрона, но въпреки че е бил точен стрелец, нито един полицай не е ранен, няма и надупчени коли. Предполага се, че е стрелял за сплашване. Някои полицаи все пак твърдят, че имало попадения на куршуми по коли, зад които са се крили, но в случая МВР действа изцяло да оправдае действията си и началника си. (виж подробно за случая тук и тук).

Медиите по онова време възхваляват Борисов като Рамбо и Батман и никой не повдига сериозно въпроса защо е нужно да се води война с такава огнева мощ против човек, осъден на 6 месеца затвор, очевидно психически неуравновесен. Няма преговори с психолози, самият Борисов доближил с един мегафон да се прави на важен и се опитал да говори с Чакъра. Онзи отвътре стрелял и Борисов легнал в калта и си изцапал коженото манто – това е разказвал по-късно на приятели.

Неофициално се носят версии, че Борисов лично е имал интерес обграденият да не излезе жив, но те са недоказуеми. Роднини на Чакъра казват, че той ставал свидетел на мафиотски бизнес на местни полицейски шефове, затова искали да го премахнат.
Семейството на Чакъра осъди България в Страсбург през 2012 година и получи от държавата обезщетение от 55 000 евро. Съдът в Страсбург споменава поименно Борисов в решението си и казва, че не е имало „абсолютна необходимост” от прилагането на такава сила, а също, че действията на полицията не са разследвани след това.

Случаят се приема добре от общественото мнение, мнозинството оправдават Борисов за употребата на сила. Сам той казва в интервю пред в. “24 часа” от 19 май 2004 г.: “Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация , ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз.”

През 2013 г. при злополучната акция в Лясковец барети атакуваха дома на въоръжен местен жител с психически отклонения, който откри стрелба, уби един и рани трима полицаи. По този повод Бойко Борисов отново се изказа пред медии, че трябва да се действа така при подобни случаи, че винаги е гледал „да не пострадат момчетата“, а престъпниците трябва да се „неутрализират“. При него няма никакви съмнения след присъдата от Страсбург.

3. Като кмет

Бойко Борисов логично е скандален кмет. Има си своите политически и организационни провали, например обещанията, че до една година ще построи завод за боклук, които не е изпълнил и като кмет, и после като премиер. ЕК се готвеше да даде под съд България заради тръжната процедура и неусвоеното финансиране.

Помни се и продажбата на общински имот на брата на шефа на ДАНС Иван Драшков, с фалшив подпис на кмета. Прокуратурата тогава започна разследване за още 100 случая с подозрения за фалшив подпис на кмета, което хвърля огромно съмнение какво става в тази община. Изказвани бяха подозрения, че някои от сделките всъщност са подписани от него, но после Борисов е обявил подписа си за фалшив, неудовлетворен от нещо.

Могат да се припомнят всякакви случки от неговото кметуване, как превъзбуден като пожарникар, искаше да евакуира половин София заради взривове на стари боеприпаси в Челопечене и др. пикантни истории.

Има данни за конфликт на интереси – общината е давала пари по проекти на фондацията на Цветелина Бориславова. Фирма, в която е съдружник приятел на дъщерята на Бориславова, е доставчик на бетон за метрото и др.

По правило най-високите нива на корупция са в общините, не в държавните служби. За Борисов има много слухове за корупционни практики като кмет, но няма доказателства за престъпления.

(Следва – Записаните от службите разговори на Борисов доказват престъпление. Ще го съдят след години)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.