Протестите в Хонконг – сложна дилема за Китай

Асошиейтед прес

Протест в Хонконг. Снимка: АП/БТА

Продемократичните протести в Хонконг изправят комунистическото ръководство на Китай пред сложна политическа дилема.

Пекин не може да предприеме прекалено твърди действия в полуавтономната територия, тъй като разполагащите със свобода медии осигуряват картина за цял свят, но е решен бързо да сложи край на демонстрациите, за да не окуражи дисидентите, сепаратистите и протестиращите против правителството на други места в Китай. Властта блокира повечето новини и кадри от протестите, така че да не достигат до обществеността в континенталната част на страната.

Демонстрантите, които искат да имат по-силен глас в избирането на лидера – или главния администратор – на финансовия център, се противопоставиха на опитите на полицейските сили за борба с безредиците да прекратят със сълзотворен газ и лютив спрей техните протести през уикенда, а в понеделник демонстрациите обхванаха още квартали на Хонконг, създавайки напрегната ситуация.

„Китайските власти не искат да видят как това се разпространява в континенталната част на страната“, каза в Пекин историкът и политически анализатор Чжан Лифан. „То поставя под огромен натиск Пекин, който най-вече се притеснява от ефект на доминото“, заяви той.

Доста малко вероятно е все по-твърдолинейното ръководство в Пекин, което през последната година и половина предприема сурови мерки срещу несъгласието и всякакви призиви за повече демокрация, да се съгласи на каквито и да е обсъждания за политически реформи в Хонконг. Нито пък иска кръвопролития.

Но то ще използва сила – колкото прецени за необходимо – за да осигури стабилност, каза Чжан.

„Все пак то смята, че политическата власт произтича от дулото на оръжието, а не от изборите“, каза той. „То ще се обърне към този опростенчески закон на джунглата“, заяви Чжан.

Коментарна статия, която беше за кратко достъпна на информационния уебсайт на националистическия китайски вестник „Глобъл таймс“, наведе на мисълта, че Пекин възнамерява да изпрати военната си полиция, която е част от китайските въоръжени сили, за да помогне за „потушаване на бунтовете“. Редакционната статия по-късно беше изтрита. В Хонконг подкрепяният от Пекин главен администратор Лян Чжънин отрече „слуховете“, както ги нарече той, за евентуална намеса на китайската армия.

Засега положението не е стигнало до точката, при която да са нужни войски, каза старши сътрудникът в Института за китайска политика към Нотингамския университет Стив Цан. Даже решението на хонконгското териториално правителство да използва през уикенда полицейски сили за борба с безредиците е отишло твърде далеч, като е създало предпоставки все още мирните демонстрации да тръгнат към опасно развитие, заяви Цан.

„Ако властите променят тактиката, върнат се към традиционния метод на полицейски действия, изтеглят полицейските сили за борба с безредиците и разговарят с хората, демонстрациите ще се върнат в допустимите рамки“, каза Цан.

Пекин ще организира използването на сила, ако е необходимо да се разпръсват тълпи, и ще пази изпращането на армията за в краен случай, каза анализаторът от Китайския университет в Хонконг Уили Лам.

„Възможно е хонконгската полиция да има достатъчно сили и да използва водни оръдия и други неща, вероятно гумени куршуми, за разпръсване на тълпите“, заяви Лам.

Протестите отразяват разочарованието от управлението на континентален Китай сред хонконгците, особено по-младото поколение, което смята, че Пекин не изпълнява обещанията за повече демокрация в територията. Тези обещания бяха записани в хартата на Хонконг като част от решението „една страна, две системи“, което Великобритания договори с Пекин, когато бившата колония беше върната на Китай през 1997 г.

Миналия месец Пекин отхвърли предложение за открито номиниране на кандидати за първите в Хонконг избори за ръководство – нещо, което беше обещано за 2017 г. Вместо това всички кандидати трябва да продължат да бъдат определяни от комисия, която до голяма степен е подчинена на Пекин.

Жителите „разбират, че Пекин няма да си промени мнението, и искат да изпратят посланието, че „ние искаме да държим бъдещето си в своите ръце“, каза Лам.

Евентуално смазване на протестите би се разиграло пред погледа на сравнително свободните медии в Хонконг, който съгласно принципа „една страна, две системи“ запазва собствена правна система и множество характерни за Запада граждански свободи, с които не се ползва континенталната част на Китай.

От друга страна, китайските държавни медии почти не отразяват протестите в Хонконг – само отбелязват, че незаконно събиране на хора е излязло от контрол и полицията го овладява.

Главната официална реакция на китайското правителство във връзка с протестите беше кратко изявление, осъждащо незаконното събиране на хора и изразяващо подкрепа за опитите на администрацията на Лян да разпръсне тълпите.

„Смятаме, че повечето жители на Хонконг няма да търпят крайните, незаконни действия на няколко човека за сметка на върховенството на закона, стабилността и благоденствието на Хонконг“, каза в изявление в неделя китайската служба за връзка с Хонконг.

Китайската централна телевизия не показа никакви кадри от улиците на Хонконг. Това беше в остър контраст с подробното отразяване на протестите и напрежението във връзка със застрелването на невъоръжен 18-годишен чернокож във Фъргюсън, Мисури, с репортери на място и анализатори в студиото, които обсъждаха расизма и неравенството в американското общество.

Алтернативен информационен поток обаче прониква в континенталната част на Китай чрез изпращани от мобилни телефони съобщения. Потребители публикуват видеоклипове и снимки от улиците на Хонконг, а също статии за размириците, пращани като снимков материал, не като текст, така че да могат да заобиколят цензурата, която включва претърсване на текстовите съобщения за ключови изрази.

Заглушени бяха обсъжданията в наподобяващата Туитър китайска мрежа Сина вейбо, в която Пекин затегна цензурата и сплаши микроблогърите с цел да не публикуват деликатни в политическо отношение материали след репресии миналата година. Китай също така блокира достъпа до услугата за споделяне на снимки Инстаграм.

Лам каза, че както и да се развият протестите, хората в Хонконг изпращат силен сигнал, че „правилата на играта се променят“ и те вече не се задоволяват само с китайския икономически просперитет, без да имат думата за своето бъдеще.

В центъра на Пекин икономистът и чест критик на правителството Вън Къцзян каза, че на хонконгците би трябвало да бъде даден истински избор.

„Икономиката на Хонконг вече е толкова процъфтяваща, а градът е толкова отворен и международен, че хората в Хонконг са достатъчно мъдри, за да определят политическото си бъдеще“, каза Вън. „Стабилност без свобода е робство. Тя е безсмислена“, заяви Вън.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.