„Дейли телеграф“: Сикрет сървис пази ли наистина американския президент?

Нападател прониква в Белия дом. Снимка: от тв екрана

Нападател с нож успява да проникне на първия етаж на Белия дом; куршуми, улучили прозорците на резиденцията на американския президент Барак Обама, остават незабелязани дни наред; президентски телохранител се напива толкова здраво, че припада във фоайето на хотел.

Това са само някои от случаите напоследък, които разклащат доверието в Сикрет сървис – елитната служба, която има за задача да охранява президента на САЩ, неговото семейство и Белия дом, пише британският в. „Дейли телеграф“.

Директорът на Сикрет сървис Джулия Пиърсън ще бъде подложена днес на безмилостен разпит в Конгреса, където ще трябва да се помъчи да убеди конгресмените, че агентите на елитната служба за охрана са в състояние да опазят най-могъщия световен лидер, посочва изданието.

Изслушването беше насрочено след случката на 19 септември, когато Сикрет сървис позволи на Омар Гонсалес – травмиран ветеран от войната в Ирак – да прескочи оградата на Белия дом и да влезе през незаключената предна врата на президентската резиденция.

Както отбелязва в. „Вашингтон пост“, който се позовава на трима души, запознати със случая, оказва се, че Гонсалес е проникнал доста по-навътре в сградата, отколкото се е смятало досега.

Видеокадри показват как мъжът, който носил нож в джоба си, необезпокояван прекосява северната морава на Белия дом, без да бъде спрян от агентите, които се намират долу, или от снайперистите на покрива. После той преодолял един от охранителите и преминал през първия етаж, преди в крайна сметка да бъде хванат в Източната стая, където Обама често изнася речи и дава пресконференции.

Но конгресмените ще задават въпроси и за други случаи, които поставят под съмнение компетентността на агентите на Сикрет сървис, изтъква „Дейли телеграф“.

Проникването на Гонсалес в Белия дом е само най-скорошният пример за цяла поредица от пропуски, допуснати от службата, която се гордее с мълчаливия си професионализъм.

През 2011 г. въоръжен мъж стреля по Белия дом, при което седем куршума уцелиха стените и прозорците на сградата, докато по-малката президентска дъщеря Саша беше вътре. Сикрет сървис обаче разбрала, че Белият дом е бил обстрелван, едва четири дни по-късно, след като чистачка забелязала счупените стъкла.

През 2012 г. службата за охрана на президента беше разтърсена от скандал в резултат на разкритията, че нейни агенти са се напили и са спали с проститутки при подготовката на посещение на Обама в Колумбия. Сикрет сървис обеща да вземе мерки, но сходна случка се разигра в Амстердам през март, когато неин агент беше толкова пиян, че припадна във фоайето на хотел.

През 2009 г., по-малко от година след като Обама стана президент, мъж и жена успяха да се доберат до държавния глава на САЩ по време на прием в Белия дом и да позират за снимка с него, без да бъдат в списъка на поканените.

Пропуските на Сикрет сървис не само правят за смях самата служба за охрана, но и повдигат сериозни въпроси за сигурността на Обама, който, както се твърди, получава невиждано голям брой смъртни заплахи – както от десни екстремисти, така и от ислямисти, отбелязва „Дейли телеграф“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.