Има смисъл да се гласува за малките партии. Но за кого?

Предизборни прогнози на „Галъп Интернешънъл“ от края на септември. Виж накрая на текста прогнозите на още 3 агенции.

Странни са сегашните избори. Някак вяла предизборна кампания. По това някои тълкуват, че властта е договорена още преди изборите.
Мнозина демонстративно казват, че няма да гласуват, защото няма за кого, защото няма нищо да се промени.
Погрешно. Има смисъл.
Повечето хора се демотивирани да гласуват за партии, които имат малък шанс да влязат в парламента. Услужливи социолози и анализатори ги разочароват допълнително. Съобщават им, че гласът им може да се загуби, като отиде в партия, която няма шанс.
Така те или се отказват да гласуват въобще или дават гласа си за някоя от големите, на принципа кое е по-малкото зло. За едни е БСП, за други е ГЕРБ.
Партията на Борисов има най-много поддръжници според социологическите прогнози, но колко места ще има в следващия парламент зависи от избирателната активност.
Ето например ДПС – колкото по-малко хора гласуват, толкова повече депутати ще имат. Техните избиратели са относително постоянна бройка, около 400 хил. Ако гласуват 4 млн. души, ДПС ще има 10%, ако гласуват 3 млн. души, ДПС ще има над 13%.
ГЕРБ имаше 1,08 млн. гласа на изборите 2013 г. От 4 млн. души гласували, това е около 27%, от 3 млн., това е над 35%. И т. н., за БСП бяха 940 хил. през 2013 г. С повишена избирателна активност ще се увеличат и гласовете за тези две партии, но не толкова много, колкото за малките партии.
При по-висока избирателна активност имат повече шанс малките партии. Повече от тях ще прескочат бариерата и големите партии няма да вземат толкова депутати. Така примерно ГЕРБ има по-малки шансове да управлява самостоятелно, Борисов има по-малък шанс да стане премиер отново.
Има партии като „Зелените”, „Десните” или „Глас народен”, „Нова алтернатива” (на бившия военен министър Цонев) и др., които нямат шанс. Какъв е тогава смисълът да се гласува за тях? Има смисъл – поддръжниците им поне ще гласуват с чиста съвест, че са си дали гласа за когото искат, а не на принципа „по-малкото зло”, с компромис. И са повишили избирателната активност. И така са дали шанс на тези партии да постигнат резултат, с който ще получават субсидия и ще се развиват занапред. И още нещо важно – при постигане на резултат от 1-2% такава партия дава заявка за бъдеща коалиция, има твърди симпатизанти, става фактор в политиката. Както например партията на Кунева, съвсем нова, но взе 3,25% на миналите избори и стана основа на Реформаторския блок, заедно с ДСБ, които имаха 2,9%. Подобно е и с други малки партии „Лидер“, ВМРО и др. Става дума не за това коя от тези партии е по-достойна или „по-правилна“, а за политически механизми.
Социолози изчислиха разни варианти – че в новия парламент ще влязат 4, 5, 6 или дори 7 партии. По-вероятно е да са 5. При 5 партии ГЕРБ ще има около 100 депутати. При 4 партии може да стигне 110-115 депутати. Но колкото повече хора гласуват, парламентът ще стане по-шарен. Създават се възможности за по-широка коалиция. Това е най-добрият вариант за България, вместо двупартийна коалиция, която бързо може да се разпадне, като се вземе предвид манталитетът на Борисов. Той иска пак да е премиер, да командва еднолично всичко – от строежа на магистралите и почистването на снега, до фалита на банките, арестите на „МВР пикръчс”, проверките на митницата и т. н. Дори Тодор Живков не е имал такъв манталитет – той разпределяше отговорности в една пирамидално построена тоталитарна държава. А неговият бодигард иска в демократична държава да командва като фелдфебел. При по-широка коалиция фатмашкия му манталитет няма да има толкова лош ефект върху държавата.
Затова е важно гласуването.
На изборния тезгях има по няколко десни, леви и центристки партии. Има и патриотични, националистически. Въобще, пълен избор. Който казва, че няма за кого да гласува, очевидно чака марсианци да дойдат в избирателните листи. България това може да извади на избори. Няма други.
И има смисъл да се гласува за малки партии. Те имат шанс. Дори за онези, които са доста под бариерата, има смисъл. Важно е да гласуват повече хора.

Прогноза за парламентарните избори на „Алфа Рисърч“ от края на септември.
Предизборни прогнози на „Сова Харис“ по поръчка на в. „Преса“ от края на септември.
Предизборни прогнози на „Алфа Рисърч“ от началото на септември.
Предизборни прогнози на „Екзакта рисърч“, в. „Капитал“.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.