Арестуват торент-тракерите – печели пиратската търговия

Сайтове предлагат неограничено филми и музика за 0,60 до 2,40 лв. на месец

data-bg.jpgВ цялата дандания около арестуването на администратори и собственици на торент-сайтове, на заден план остана новината за незасегнатите платени секции на data.bg, bgshare.com и други знайни и незнайни сървъри.
Българските сървъри, на които реално е качено пиратско съдържание, продължават да работят. През повечето време срещу заплащане. Факт е, че от края на февруари потребителите на data.bg могат да теглят файлове безплатно по случай рождения ден на сайта. Тази промоция едва изпревари акцията на службите за борба с организираната престъпност срещу торент-тракерите.
Всеки полуграмотен потребител на интернет знае, че на торент-тракерите не е логично да има пиратско съдържание. Те не са забранени и в САЩ, страна със силна нетърпимост към нарушаването на авторските права. Това са сървъри, които съхраняват файлове с адресите (т. нар. IP) и информация за част от съдържанието на компютрите на своите потребители. Тези данни – какъв е адресът на моя компютър и какви файлове искам да знаят другите, че имам на него, са доброволно предоставени от мен – собственикът на компютъра и на информацията в него. Чрез много и различни безплатни програми, потребителите на един и същ торент-тракер чрез интернет могат да си обменят файлове. Тоест – всеки от собствения си компютър може да даде на други хора в мрежата достъп до част от своите файлове и да ползва някои от техните, ако са решили да ги споделят. Ако файловете, които даден човек обменя, са с пиратско съдържание, отговорността за това е изцяло негова. Но както признават българските служби, на тях им е непосилно да преследват огромния брой обикновени потребители. Ето защо удрят върху торент-тракерите.
Торент-тракерът обработва и предава данните, които хората си разменят, без да ги задържа или съхранява. Той само технически обезпечава обмена на информация и го отчита – например кой е свалил даден файл, колко от съответното съдържание е свалено/качено, включен ли е в момента към системата даден потребител, ако да – какво споделя (сийдва) и т.н. Тази услуга е безплатна и се осигурява на добра воля от собственика на тракер-сървъра.

bg-share.jpg
Сайтовете, които искат пари за теглене на споделена от потребителите им информация обаче, работят на друг принцип. Сървърите на data.bg и bgshare.com реално съхраняват музика, филми и софтуер. Тоест, съхраняват не само информационни файлове (торенти) за мястото на тези данни в компютрите на различни хора, а цялото съдържание. По този начин тегленето е много по-лесно.
Ако даден потребител пожелае да изтегли файл чрез торент-тракер, то отсрещният притежател на въпросното съдържание трябва да си е включил компютъра, да е пуснал програмата за обмен на файлове и да е разрешил търсените данни да са достъпни.
Съвсем друго е, ако съдържанието е поместено на сървър, който работи денонощно и има търсачка. Тогава може да се тегли по всяко време без затруднения. По-съобразителните собственици на такива сайтове бързо въведоха sms-вноска за ползване на базите им с данни, въпреки че те са пълни с пиратско съдържание, доброволно качено от потребителите. Близо година собственикът на data.bg необезпокоявано печелеше по 60 стотинки месечно от всеки „клиент”, преди да обяви промоцията за безплатно теглене, която пък съвпадна с полицейските акции.
Подобна услуга, макар и в по-елегантен вариант, се предлага и до момента на сайта bgshare.com. Там всеки може да качва нови файлове и да тегли от съществуващите на сървъра, но с ниска скорост. За да получи правото да бъде VIP-потребител, което му осигурява неограничена скорост, има официално обявена такса: „Цена на sms: 2.40 лв.(с ДДС)”.
Дори да допуснем, че и торент-тракерите, и сървърите, които дават възможност на потребителя да качва файлове с пиратско съдържание, съдействат да се краде интелектуална собственост, то едните го правят косвено и безплатно, а другите официално и директно, с цел да спечелят. Освен ако не отчисляват вноски от sms-ите за плащане на права.
На този фон столичното следствие и службата за борба с организираната престъпност тълкуват пред медиите ударите върху торент-тракерите като част от „безпощадни мерки към всички собственици на сайтове с незаконно съдържание”. Това не променя факта, че и до момента основните българските сайтове с пиратско съдържание работят под пълна пара. Къде безплатно, къде срещу изпращане на sms-и, те поемат целия потребителски трафик, който преди това минаваше през тракерите.
Засегнат до дълбините на своето интернет-присъствие от акцията срещу торент-тракерите, в четвъртък българският кибер-човек излиза на митинг, който ще се проведе едновременно в София и в други големи градове на страната. Заплашен от затваряне на всички сайтове за свободен обмен на файлове, потребителят се изправя пред опасността отново да процъфти търговията с пиратски дискове на баснословни цени върху онези невзрачни сгъваеми масички на Славейков. Те продължават да съществуват на една крачка от сградата на МВР. Протестът в четвъртък се очертава да е не по-малко безмилостен от обещаните полицейски мерки.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.