„Бин Ладен“, „Обама“ и „Зизи кукуто“ – странни кандидати искат протестния вот в Бразилия

Франс прес

Предизборен плакат на клоуна Тиририка

Какво е общото между Бин Ладен, Барак Обама и „Зизи кукуто“ ли? Те са кандидати на изборите в неделя в Бразилия, където 80 процента от избирателите нямат доверие в парламента и предпочитат неграмотен шут пред корумпиран депутат.

Преди четири години популярният клоун Тиририка проведе кампания за федерален депутат на Сао Пауло под мотото „Не може да стане по-лошо“. Подкрепен от 1,3 милиона души, той стана депутатът, избран с най-много гласове в страната.

Понеже беше неграмотен, Тиририка трябваше да се научи да пише името си, за да встъпи в длъжност. За четири години той нито веднъж не взе думата на пленарно заседание, нито един от законопроектите му не беше одобрен. Затова пък беше един от най-усърдните законодатели в долната камара и по всичко личи, че в неделя ще бъде преизбран.

В тази страна, уморена от ширещата се корупция и от разкритията за тлъсти подкупи, получавани от парламентаристи, чудноватите кандидат федерални или регионални депутати са цяла гвардия.

Те се представят с абсурдни имена като „жената йогурт“, „човекът на мотора“, „бразилския 007“.

„Тиририка създаде школа и днес има своите ученици“ – петима други Тиририка се кандидатират в други щати, казва пред АФП Жил Кастело Бранко, основател на неправителствената организация „Контас абертас“, която се бори за прозрачност на политическите разходи.

„Ако този вид кандидати се множат, загубата на качество в парламента ще е много сериозна. На практика това е протестен вот“, допълва той.

Тези смехотворни кандидати се опитват да направят впечатление с критична позиция към дикредитираната и разпарчатосана на 32 партии политическа система.

Поради пропорционалната избирателна система партията победител на парламентарните избори може да управлява само чрез коалиции, често противоестествени и създадени в замяна на постове и дори с купуване на гласове. Манипулирани клоуни?

Класическите партии използват понякога кандидатите с чудати имена като инструмент. Гласовете за Тиририка например послужиха неговата дясна партия „Република“ да получи в парламента три депутатски места повече.

„Шегата струва скъпо на избирателя. Той гласува за клоун, смятайки, че критикува системата, но клоунът влече след себе си други, обикновени кандидати, някои от които са имали съприкосновения с правосъдието, както е в случая с Тиририка“, подчертава експертът Кастело Бранко.

Бразилците ще могат да гласуват за петима души с име „Обама“ или „Бин Ладен“. Един от тях, с прошарена брада и оранжева дреха в стил „Гуантанамо“, се домогва до място на федерален депутат в Сао Пауло.

„Искам да хвърлям бомби над град Бразилия, за да разтърся политическата система“, обяснява той пред АФП, веднага след което за успокоение добавя, че „нито убива, нито краде“.

Тридесет и една годишният Исус пък иска да бъде избран за депутат от североизточния щат Пернамбуко. Той твърди, че е отказал предложения да се присъедини към различни традиционни партии, стигащи до 30 000 долара, и избрал малката бедна формация ПМН.

„Всъщност съм против това да си част от политическа партия, за да си кандидат. Бих искал всеки гражданин да може да се кандидатира“, уверява той. Политическа реформа

Тези кандидати често са „опортюнисти и нямат какво да дадат. Те обаче не са големите бандити в бразилската политика“, подчертава Силвио Коста, основател на уебсайта „Конгресо ен фоко“, специализиран в независимата законодателна информация.

„Истината е, че голямата част от традиционните кандидати са по-лоши“, тъй като системата „силно облагодетелства подкупните, финансирани с мръсни пари“, отбелязва със съжаление Коста.

Бразилската политическа класа дебатира от десетилетия необходимостта от политическа реформа.

Основните кандидати на президентските избори в неделя са единодушни за принципа, но не споделят едно виждане нито за съдържанието, нито за метода.

„Не съм оптимист. Не е лесно да се промени политиката. Онези, които коват законите, го правят единствено в зависимост от интересите си“, казва експертът от „Контас абертас“. „Зизи кукуто“ има още хубави дни в Бразилия пред себе си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.