Как Русия се опитва да контролира интернет

Съветът за сигурност на Русия обсъжда заплахите в информационната сфера

Съветът за сигурност ще обсъди днес актуалните подходи за решаване задачите, поставени в Стратегията за национална сигурност и Доктрината за информационна сигурност, „отчитайки стремителното развитие на информационните и комуникационните технологии в света“, съобщава уебсайтът на президента на Русия.

Ще бъдат разгледани въпроси на устойчивото функциониране на руския сегмент на интернет, а също „изключването на възможността от каквото и да било ограничаванена свободата на достъп до него за гражданите и организациите“, се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл.

„Чуваме безумни гласове, настояващи Русия да бъде изключена от SWIFT, и няма гаранции, че утре няма да чуем същите безумни гласове, които ще искат да изключат Русия от интернет – каза пред „Комерсант“ президентският прессекретар Дмитрий Песков – Администратори на световния интернет са преди всичко САЩ, а Русия трябва да има възможност да защитава своите интереси.“ По думите му днес министърът на съобщенията Николай Никифоров днес ще разкаже „за технологичните мерки за непрекъснатост на достъпа“.

Националният Съвет за сигурност ще разгледа резултатите от ученията по защита на руския сегмент от интернет, извършени през юли от министерството на съобщенията и комуникациите в сътрудничество със силовите структури, както информират източници на „Комерсант“. „Напоследък Русия се сблъсква с едностранен език на санкции. В тези условия ние разработваме сценарий, когато нашите уважаеми партньори изведнъж решат да ви прекъснат интернета“, обясняваше Никифоров.

Ученията на негово министерство бяха посветени на „идеологическото противопоставяне между Русия и САЩ“, каза пред „Комерсант“ източник от бранша. По думите му, според сценария на ученията, изключването на интернета в Русия би могло да стане в случай на „злонамерени действия“ на правителството на САЩ, на американската корпорация регулатор на интернет ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), базирания в Холандия интернет регистратор RIPE NCC (Re’seaux IP Europe’ens Network Coordination Centre), както и американски телекомуникационни компании Tier-1, AT&T, Level3 и Sprint.

В нито една страна в света интернетът не е бил изключван отвън. Единственият случай, който може да се смята за външен, е изключването на либийския домейн за няколко часа, защото страната не бе платила услугите на доставчика на хостинг“, казва събеседник на вестника. По думите му в хода на ученията са се разглеждал и сценарий за изключване на интернета в Русия отвътре.

Според закона за комуникациите властите могат де предприемат тази мярка при извънредни ситуации или при обявяване на извънредно положение.Освен това опити за изключване на интернет при масови безредици вече има в Африка и Близкия изток. А в началото на народните вълнения в Хонконг Китай изключи американската услуга за обмен на снимки „Instagram“ и няколко местни социални мрежи.

В хода на учението чиновниците и военните са тествали сценарии по изключване на DNS сървърите (DNS – Domain Name System) за домейните .RU и .РФ, които се намират в Москва, Новосибирски, Ню Йорк, Амстердам и Хонконг. „Ако бъдат изключени тези сървъри, то след 30-40 часа тези маршрути ще бъдат „забравени“ и сайтовете на Runet (руското интернет пространство) ще изчезнат за болшинството хора в чужбина“, казва събеседникът на „Комерсант“.

На ученията се е разработвал и сценарий за разгръщането в Русия на алтернативна система от DNS сървъри на базата на руското министерство на съобщенията и комуникациите. По същество това е вътрешноруска мрежа, в която предстои да има филтриране на трафика в допирните зони с чуждестранните мрежи и в точките на обмен на трафик. Тези сценарии до голяма степен съвпадат с предложенията на работната група при администрацията на президента, която изготви мерки за засилване на контрола върху Runet.

След ученията е бил изработен проект за указ на президента, където се описват новите правила за функциониране на интернета в Русия, разказаха три източника от бранша.

В разговор с репортер на „Комерсант“ Дмитрий Песков отбеляза, че въпросите за устойчивостта на Runet сега само се обсъждат от експертите в Съвета за сигурност и министерството на съобщенията. Такива документи не са постъпвали в правителството, каза правителствен източник.

Русия се върна към идеята за изграждане на граници в интернет, отбелязва анализаторът от правозащитната организация „Агора“ Дамир Гайнутдинов. Тази идея бе издигната през 2009 г. на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), чиито участници признаха, че „трансграничното разпространяване на информация заплашва политическата стабилност“.

А през 2012 г., на платформата на Международния съюз по телекомуникации (International Telecommunication Union) Русия предложи държавите да получат повече правомощия в интернет, напр. функция в разпределянето на мрежевите адреси, имената на домейните, контрол върху DNS архитектурата и т.н.

„Ако на регионално равнище страните членки на ШОС, да речем, имат сходен начин на мислене, то на международно равнище всяка голяма проява бе съпровождана на опитите на Русия при мълчаливата подкрепа на Китай да прокара тези идеи. И всеки път не се случваше нищо. Предполагам, че нашите власти се нуждаеха да получат такова признание в очите на международната общност, че да легитимират собствените си действия по затягане на гайките тук, което сега и става“, казва Гайнутдинов.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.