Украинците се готвят за зима без руски газ

Асошиейтед прес

Украинският премиер Яценюк (вдясно), словашкият премиер Робърт Фицо (вляво) и Клаус Дитер Борхард, директор по вътрешните енергийни пазари в Еврокомисията, откриват газопровод в Словакия, по който ще се доставя обратно за Украйна „реверсен“ газ. Снимка: Natural gaz in Europe

За Алексей Полежай, който продава бойлери и печки на дърва в двата си магазина в Киев, продажбите тази есен са забележително добри предвид срива на останала част от украинската икономика през годината.

Украинците бързат да изолират стените на жилищата си, да запечатат прозорците, от които духа, и да се снабдят с отоплителни уреди на фона на появилата се опасност да посрещнат първата зима си без руски газ.

Русия спря газовите доставки за Украйна през юни, след като Киев не плати сумите, които според Москва дължи за доставен газ. Докато двете страни разиграват рисковани политически маневри около евентуална временна сделка, която би осигурила на Киев достатъчно газ за зимата, множество украинци се чудят дали няма да им се наложи сами да се погрижат за себе си през най-студените месеци. Украйна има известни количества газови резерви, но те няма да са достатъчни за зимата.

„Хората са изплашени, че газовите доставки ще бъдат напълно спрени“, казва Полежай. Търсенето за неговите бойлери е с около 15 пъти над нормалното, продажбите на печки на дърва също силно са се увеличили. Складовете, от които той купува бойлерите, пък са вдигнали цените с до 50 %. „Това, което за някои е война, за други е печалба“, шегува се той.

Обикновено 1 октомври е дата, когато централното отопление се пуска за зимата – първо в обществените сгради, а към средата на месеца и във всички частни домове. Тази година обаче правителството предупреди, че няма да пусне централното отопление до средата на ноември, когато температурите могат да паднат под нулата.

За потребителите, живеещи в селски области, подготовката за тази промяна е да насекат повече дърва или да си купят печка на дърва. Жителите на градовете имат по-ограничени възможности – те се запасяват с одеала, купуват бойлери и изолират домовете си, но като цяло им остава само да стискат палци с надежда.

Очаква се тази седмица руските и украинските преговарящи да подновят обсъжданията в Берлин на газовата сделка, предложена от Европейския съюз. Киев обаче продължава да говори твърдо въпреки факта, че по-рано зависеше от Русия за около 60 % от необходимия му газ.

Причината е, че залозите са високи и за Русия. Москва използва газопроводите, които пресичат Украйна, за да доставя до Европа около половината от газа, който изнася. Ако Украйна е достатъчно отчаяна, за да започне да отклонява газ за собствено потребление, то Русия ще може само да се направи, че не забелязва или да спре доставките за голяма част от Европа, най-големия й пазар, увреждайки още повече репутацията си и губейки от печалбата си.

„Играем игра „кой пръв ще се изплаши“, в която рисковете са твърде големи. Никой не иска да започне зимата с тази опасност, надвиснала над главите им“, отбелязва Андрю Неф, анализатор на IHS Energy.

Украинското правителство вече съветва хората да се подготвят за тежка зима. „Няма да бъде лесно. Предупреждавам ви още сега, че няма да бъде топло, но няма да замръзнем“, каза премиерът Арсений Яценюк в интервю за украинска телевизия.

Кметът на Киев Виталий Кличко миналата седмица заяви, че частните жилища ще бъдат с около 2 градуса по-студени отколкото предишни години, а топлата вода, която вече временно е спряна от седмици, няма да бъде толкова изобилна.

Много хора като учителката по виолончело Ана Гончарова изпробват други начини да прогонят студа. Тя е сменила старите си прозорци, изолирала е стените на апартамента си и купува куп одеала.

„Надяваме се, че няма да замръзнем. Наистина се надявам, че някак си ще постигнем споразумение с Русия (…) това не може да се случва в цивилизования свят“, казва тя.

В началото на септември Яценюк каза, че в хранилищата на Украйна има около 16,7 млрд. куб метра газ, но страната ще има нужда от близо два пъти повече, за да преживее зимата. А без руския газ ще бъде оставена да разчита единствено на вече минималните доставки от Европа.

Полша, Унгария и още няколко европейски страни продават на Украйна газ, който първо внасят от Русия. Москва обаче не одобрява тази практика. Неотдавна някои от тези страни трябваше да спрат доставките за Украйна, докато натрупат запаси в собствените си хранилища преди зимата на фона на съобщенията, че Русия затяга контрола.

Тази година ще бъде по-трудно и да се разчита на въглища. Голяма част от промишлените въгледобивни източни райони на страната са опустошени от войната с проруските сепаратисти и Киев трябва да обмисли вноса от далечни страни като Южна Африка.

Украинското правителство посочи, че ще свие доставките на енергия за промишлеността с 30 %, преди да намали доставките за гражданите. Това решение вероятно ще тласне украинската икономика, която тази година може да се свие с до 10 %, още по-бързо по низходящата спирала.

Предложената временна сделка за газовите доставки между Украйна и Русия ще бъде в сила само до началото на пролетта, осигурявайки на Киев крайно необходимите 5 млрд. куб метра газ срещу плащане на 3,1 милиарда долара до края на годината.

Украинските представители обаче протестираха срещу предложената цена от 385 долара за 1000 кубични метра, а (министърът на енергетиката Юрий) Продан заяви, че отстоява позицията си Украйна да плаща само 268 долара.

Въпреки рисковете за икономиката и гражданите Киев възнамерява да продължи да играе твърдо, посочва анализаторът Неф. Руската държавна газова компания Газпром понесе голям удар върху печалбите и репутацията си, когато през 2009 година отговори на Украйна, спирайки газовите доставки за голяма част от Източна и Централна Европа през студената зима.

Ако не бъде постигната сделка с Москва, Украйна вероятно ще отклони газ от потоците, предназначени за Европейския съюз.

„Украйна има малко за губене“, казва Неф. Русия вече анексира Кримския полуостров, сепаратисти контролират големи части от Източна Украйна, а икономиката е в състояние на свободно падане. „Украйна вече загуби“, заключава анализаторът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.