Султан Селим Първи – кумирът на Ердоган

Султан Селим I

Турция на Ердоган се движи като регионална сила и публикацията в германски вестник за опит на страната да се сдобие с ядрено оръжие съвсем не е изненада.

(В. „Велт“ писа, че Турция разработва ядрено оръжие и че това е и една от причините, поради които германското разузнаване е шпионирало Турция. Авторът на статията бе Ханс Рюле, който между 1982 и 1988 г. е работил в отдела за планиране на германското министерство на отбраната. Той твърди, че е възможно Турция да е получила техническите данни, нужни за създаването на атомна бомба, от Пакистан – бел. прев.)

Като член на групата на държавите от Г-20, Турция иска да стане съавтор на процесите в обширния район на Близкия изток, а също да играе роля на неотзивчив или отзивчив съюзник на САЩ.

Тази политика има своята цена. Отскоро налице е намеса на САЩ в Сирия със символичното участие на Рияд, Катар и други емирства, както и на Йордания. Това е послание, че конфликтът е сунитска арабска гражданска война, един избор, който не се одобрява, но изглежда се понася от страна на Техеран и Дамаск.

В тази концепция няма отредена от американските стратези нито място, нито роля за Ердоган и Давутоглу.

С такава роля обаче Анкара се готви и претендира да се сдобие на практика чрез нахлуване в Сирия и чрез създаване на междинна зона. Като алиби за това са десетките хиляди кюрдски бежанци от североизточната част на Сирия, които се стичат на турска територия, а реалната цел е завладяването на сирийски Кюрдистан.

Алиби за това са джихадистите, а цялото начинание следва да стане преди да са се мобилизирали кюрдите в Северен Ирак.

В момента Турция е единствената регионална сила, която може да се включи със сухопътни сили в Сирия поради обстоятелството, че САЩ не желаят това, а Алиансът на Желаещите не е в състояние да го осъществи заради оперативна недостатъчност и заради рискове от вътрешнополитическа дестабилизация.

Ако Ердоган не може да създаде под контрол на Турция сунитски халифат в Сирия и Ирак, страната може да наложи своето присъствие във всички опити за начертаване на ново равновесие на силите и най-вече за изработване на нова стратегическа карта.

Анкара ще направи всичко възможно, за да не освободи напълно от зависимост кюрдския Северен Ирак, за да има там някаква сунитска идентичност под формата на прикрита версия на „Ислямска държава“, която постоянно да е в състояние да вразумява кюрдите.

Политиката е изкуство на символиките – Ердоган забранява използването на базата в Инджирлик срещу „Ислямска държава“ в замяна на освобождаване на заложниците.

Анкара се представя като единствената сунитска сила в Близкия изток, подкрепяща динамичното освобождаване от зависимост на своите едноверци в Сирия и Ирак. А това е роля, изиграна в същия регион още през 16 в. от султан Селим Първи – кумира на Ердоган.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.