Прозрачните амбиции на Урсула фон дер Лайен

Ройтерс

Кризата в германската отбрана поставя евентуалната наследничка на Меркел в трудна позиция

Урсула фон дер Лайен. Снимка: личен сайт

Урсула фон дер Лайен, чиито амбиции да наследи Ангела Меркел са твърде прозрачни за германския вкус, сега научава по трудния начин защо постът й на министър на отбраната е смятан за най-опасния в правителството – наричат го „кресло за катапултиране“.

Информациите, че военната техника на Германия е в толкова плачевно състояние, че страната се затруднява да изпълни ангажиментите си в НАТО или да спази обещанието си за въоръжаване на иракските кюрди, борещи се с „Ислямска държава“, поставиха министърката на огневата линия.

Фон дер Лайен, наречена от едно списание „министърката на войната“ заради желанието й да подплъти с военна сила все по-голямата роля на Германия в геополитическата област, е един от малкото претенденти за мястото на популярната Меркел като лидер на консерваторите.

Но избухналият миналата седмица скандал с оборудването на силите за отбрана поставя Германия в изключително неудобно положение и това може да сложи кръст на подобни амбиции.

В същото време сатириците и авторите на заглавия имат чудесна възможност за изява.

Много германски танкове „не са се разпаднали само благодарение на лака за коса на Фон дер Лайен“, беше казано в едно телевизионно предаване, след като въоръжените сили признаха, че едва 70 от техните 180 многоцелеви бронетранспортьора „Боксер“, 7 от 43 хеликоптера на военноморските сили или 42 от 109 изтребители „Юрофайтър“ на военновъздушните сили и 38 от 89 изтребители „Торнадо“ са в изправност. Списъкът е още по-голям.

Това постави под съмнение ангажимента за въздушна отбрана на съюзниците от НАТО в балтийския регион в случай на изостряне на украинската криза и съвпадна с поредица от повреди на военни самолети, превозващи оръжия за Ирак и хуманитарна помощ за африкански държави, засегнати от ебола.

„Въпросът се свежда до това, че обещаваш на съюзниците си да направиш определени неща, ако някой от тях бъде нападнат, но в крайна сметка се оказва, че не си в състояние да свършиш това, което си обещал“, каза специалистът по външна политика в берлинския Свободен университет Кристиан Тушхоф. „Така че положението е сериозно и много конфузно“, заяви той.

„Ястребите“ се оплакват, че германски самолети не могат дори да излетят, а по-малки съюзници като Белгия и Дания се включват във въздушните удари срещу „Ислямска държава“. „Гълъбите“ казват, че Германия явно не е готова за действие и би трябвало да върне войските си у дома от мисии в чужбина.

55-годишната министърка на отбраната, чийто талант да прави кариера не отстъпва на твърдостта й, смело понася критиките и признава, че решаването на проблемите с военната техника на Бундесвера ще отнеме години, а не месеци.

Тя защити репутацията на Бундесвера, като заяви, че армията „показва ежедневно какво може в 17 мисии по света“ на места като Афганистан и Мали.

Корпусът на детските градини

Бившият командващ въоръжените сили Харалд Куят каза, че проблемът се дължи на извършваните от години съкращения на разходите и нуждата да се изпълняват повече чуждестранни мисии със същия бюджет. Разходите за отбрана, които представляват 1,29 процента от БВП на Германия, са „срамно“ под равнището, посочено от НАТО, което е 2 процента, каза той.

Критиците на Фон дер Лайен сред управляващите и опозицията я обвиняват, че се разсейва с позиране за снимки, грандиозни глобални стратегии и трикове с цел да направи армията по-привлекателна за професионално развитие като отваряне на детски градини във военните поделения.

Ще бъде „благоразумно от нейна страна по-малко да позира за снимки и повече да работи“, каза Торстен Шефер-Гюмбел, заместник-председател на социалдемократите, които в момента са коалиционен партньор на Меркел.

Но старши сътрудникът в изследователския институт Германски фонд „Маршал“ Констанце Щелценмюлер каза, че е „абсурдно“ да бъде обвинявана Фон дер Лайен, при положение че тя е на поста от декември миналата година.

„Дори да не си беше направила и една снимка, това не е проблем, който тя можеше да реши“, каза Щелценмюлер и призова за „национален консенсус отгоре надолу и за канцлер, който казва на страната „сега увеличаваме бюджета за отбрана“.

Но правителството, особено влиятелният министър на финансите Волфганг Шойбле, който иска балансиран федерален бюджет и да няма нови дългове следващата година, настоява, че проблемът не е в парите, тъй като миналата година са останали неизползвани почти половин милиард евро от военния бюджет.

„Частично подготвени“

При положение че няма шанс да получи повече пари за модернизиране на техниката и като се има предвид пословично бавната работа на системите за снабдяване, министърката има ограничени възможности, макар наистина да има „пълна подкрепа“ от Меркел.

Когато Фон дер Лайен зае поста миналата година, висш член на управляващите християндемократи каза в частен разговор, че това е „подарък“, който или ще й помогне, имайки предвид лидерските й амбиции, или ще ги срине.

Малцина от заемалите тази длъжност са успявали да оцелеят: от 1949 г. са се сменили 8 канцлери и 17 министри на отбраната, само един от които – социалдемократът Хелмут Шмид – е станал канцлер впоследствие.

Предшественикът на Фон дер Лайен – Томас де Мезиер – беше замесен в случай с разхищаване на средства за безпилотни самолети. Неговият предшественик – баварският аристократ Карл-Теодор цу Гутенберг – подаде оставка заради скандал с плагиатство. Преди него Франц Йозеф Юнг напусна заради цивилни жертви в Афганистан.

Най-известната оставка беше във връзка с „аферата Шпигел“ през 1962 г., когато Франц Йозеф Щраус обвини списанието в предателство заради репортажа „Само частично подготвени за отбрана“, отнасящ се за неспособността на Бундесвера да парира комунистическата заплаха през Студената война.

Но Фон дер Лайен е известна като човек, който умее да отстоява позициите си. На предишния си пост като министър на труда – с най-големия бюджет в правителството – тя не се подчини на Меркел и като подкрепи внесен от опозицията законопроект за квоти за жени на ръководни длъжности. Като министър по семейните въпроси преди това се бореше за повече детски заведения, които да са м помощ на работещите жени.

В спокойния свят на германската политика, където не прието да се демонстрират амбиции, Фон дер Лайен не е прекалено популярна.

Като лекар и майка на седем деца тя предизвиква както възхищение, така и завист сред колегите си, които зад гърба й я наричат „проблемната Уши“ (съкратено от Урсула) и „тефлоновата Уши“.

Преподавателят по политология в университета в Майнц Торстен Фас каза, че ограничената подкрепа на християндемократите за Фон дер Лайен в парламента означава, че шансовете й за лидерство в момента са „в най-добрия случай умерени“.

Анкета през август показа, че 63 процента не могат да си я представят като канцлер. Но в класация на водещите политици миналата седмица тя се нареди на шесто място, а позициите й се засилиха въпреки скандала с Бундесвера.

Според Щелценмюлер кризата може да помогне на Фон дер Лайен, „ако тя подходи умело към нея“, а Тушхоф каза, че тя се ползва с подкрепата на висши военни служители, които имат „голям интерес да имат силен министър“.

„Но постът на министър на отбраната винаги е крайно опасен“, каза преподавателят от Берлин. „Загубили сме загубили доста министри, преди да им е изтекъл мандатът – или „по време на полет“, така да се каже“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.