Газовият дуел ЕС-Русия се задълбочава

Ройтерс

Играта на котка и мишка между Европа и Русия за газа се засили в сряда, когато Словакия обяви, че снабдяването от Русия е намаляло наполовина, а премиерът (Роберт Фицо) нарече това действие част от политическа битка.

От септември руската компания Газпром, контролирана от държавата, доставя по-малко газ на Полша, Словакия, Австрия и Унгария, след като Европейският съюз започна реверсиви доставки за Украйна. Това е ясно предупреждение от Москва преди зимния отоплителен сезон, официално започващ на 1 октомври, когато секторът преминава на по-високи цени.

Свиването на доставките с 50 %, за което съобщи Словакия – ключов транзитен пункт за износа на руски газ за Европа – досега на е най-голямото и премиерът Роберт Фицо заяви, че ще свика кризисно заседание на правителството си, ако проблемите продължат.

Фицо, който по принцип има топли отношения с Русия и критикува санкциите на ЕС срещу нея, обяви, че вижда политически фактори зад понижаването на доставките.

„Руската страна говори за технически проблеми, за необходимостта да попълни запасите за зимния сезон“, каза Фицо. „Използвал съм този израз и отново ще го използвам: газът стана инструмент в една политическа битка“.

Не последва незабавен коментар от руския газов износител Газпром. (Днес Газпром обяви, че не е променял доставките за Словакия през последните 10 дни – бел. прев.).

Чехия, западната съседка на Словакия, стана поредната страна от съветския блок, за която доставките на газ също намаляха. RWE Чехия, основният вносител на газ в страната, съобщи, че е установил неуточнено намаляване през няколко дни от изминалата седмица, макар в сряда потокът да е изглеждал нормален.

Малко вероятно е засега това да окаже влияние върху потребителите в Чехия, Словакия или държавите още по на запад, които получават газ през тях, тъй като хранилищата в Европа са почти пълни.

Освен че транспортира руски газ към западните страни, Словакия праща синьо гориво и на изток – за Украйна. Това подразни Русия, която спря доставките за Украйна, за да убеди Киев да изплати дълговете си.

„Никой не бива да се изненадва от това, което Русия прави. Те (руснаците – бел. ред.) искат да поддържат натиск върху Украйна (…) в началото на отоплителния сезон“, коментира Мишел Лабел, газов експерт в Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща.

Цените на централноевропейските спотови пазари на газ се повишиха до над 25 евро за мегаватчас – най-високото равнище, откакто през февруари март избухна украинската криза.

Русия е най-големият доставчик на природен газ за Европа, покривайки близо една трета от годишното търсене, а в замяна Газпром получава около 80 милиарда долара приходи годишно от европейските си клиенти. Тази сума осигурява по-голямата част от печалбата на компанията.

Москва спира снабдяването на Украйна с газ три пъти през последното десетилетие – през 2006 година, 2009 година и от юни тази година. Тази година обаче газът за ЕС през Украйна засега продължава да тече.

Отварянето на газовите потоци в източна посока бе част от отговора на ЕС на решението на Газпром да спре доставките за Киев през юни. Словакия, Полша и Унгария също могат да изпращат газ за Украйна, но досега доставките не са безинцидентни.

Полша временно прекъсна подаването към Украйна миналия месец, след като Варшава заяви, че получава по-малко газ от Русия. Миналата седмица Унгария спря доставките на изток, за да попълни хранилищата си преди зимата.

Словакия, която в ЕС има най-голям капацитет за доставки за Украйна, не ги спря.

Според анализатори действията са предупреждения за Европа, че Русия е готова да отмъсти, ако Брюксел наложи допълнителни санкции на Москва заради намесата й в Украйна.

„Това (намаляването на руския износ) би могло всъщност да се окаже доста безобидно накрая. Но фактът, че не казаха на никого предварително, (показва), че никой не бива да вярва на никакво обяснение, което получава, и това само по себе си е изобличаващо“, каза пред Ройтерс тази седмица чешкият посланик за енергийната сигурност Вацлав Бартушка.

Той допълни, че би било глупаво да се очаква газоподаването през Украйна тази зима да бъде нормално.

СДЕЛКА?

Търговци обаче изтъкнаха, че неотдавнашното намаляване на подаването на руски газ за Европа, поне преди най-новия спад за Словакия, е в рамките на допустимото от договорите и се случи в момент, когато газовите хранилища е ЕС са добре запълнени.

Данните на Газова инфраструктура Европа сочат, че газовите хранилища в ЕС са пълни средно над 90% спрямо само 68% по същото време миналата година.

„В по-голямата част от ЕС газовите резервоарите са запълнени догоре, така че те в момента не се нуждаят от газ, докато Газпром има все още нужда да попълни вътрешните резерви пред руската зима, така че аз не съм изненадан от отслабването на подаването за ЕС, което е изцяло позволено по договор“, отбелязва търговец на енергия от ЕС.

И макар газовите доставки за Германия, най-големия клиент на Газпром, да продължат по газопровода „Северен поток“, заобикалящ Украйна, то перспективата е далеч по-несигурна за страните от Централна и Югоизточна Европа, които получават по-голямата част и целия си внос от Русия през украинска територия.

За да се справи с възможен недостиг тази зима, ЕС е подготвил план за спешни случаи и се стреми към компромис, да за подсигури зимните доставки с потенциална сделка, която ще гарантира на Киев най-малко 5 милиарда кубични метра руски газ за идните шест месец, ако Украйна направи предплата.

Руското енергийно министерство обяви в сряда, че тази седмица няма да има нови газови преговори с Украйна и Европейската комисия (отложени са за идната седмица – бел. прев.).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.