Предлагат рождения ден на Путин за национален празник

Руското министерство на отбраната одобри идеята да бъде учреден Ден на учтивите хора. Предвижда се новата паметна дата – 7 октомври, да бъде посветена на хората с военно снаряжение без опознавателни знаци, „поддържали реда по време на референдума в Крим“ на 16 март за присъединяване към Русия, пише „Известия“.

Министерството е посрещнало „с интерес и голямо внимание“ законодателната инициатива за нов празник, цитира вестникът зам.-министъра на отбраната Николай Панков. Според него военните поделения в Русия също одобряват идеята на депутата от Държавната дума Игор Зотов.

Терминът „учтиви хора“ се появи след изострянето на ситуацията в Украйна. Тогава – в края на зимата, неизвестни хора в камуфлажни облекла поеха контрола над ключовите обекти в Крим – Министерския и Върховния съвет, щаба на бреговата охрана, летищата в Симферопол и Севастопол, държавната компания за телевизия и радио „Крим“, напомня изданието.

Очевидци посочваха, че хората с военни униформи нямат опознавателни знаци, не коментират откъде са дошли, но се държат „много учтиво“. По-късно президентът Владимир Путин призна по време на „пряка линия“, че „учтивите хора“ са от въоръжените сили на Русия.

„Зад гърбовете на отрядите за самоотбрана на Крим стояха руски военнослужещи. Длъжни бяхме да гарантираме сигурността на кримските жители, докато трае референдумът. Не бива да забравяме, че там имаше 20 хиляди украински военнослужещи с тежка техника. Длъжни бяхме да сторим всичко, за да не бъдат използвани тези оръжия срещу жителите на Крим“, каза Путин.

„Благодарение на нашия Върховен главнокомандващ и на министъра на отбраната руската армия символизира днес духовната сила на хората в Русия – заявява пред „Известия“ депутатът Зотов. „Седми октомври, рожденият ден на Владимир Путин, е идеалната дата за Ден на учтивите хора.“

Руският печат обсъжда законопроект, освобождаващ т. нар. кримски опълченци от наказателна отговорност. Кримските власти са внесли в Държавната дума законови поправки, според които „народните опълченци“ в Крим няма да носят и административна отговорност, защото са действали „при крайна необходимост“. Предлага се „амнистията“ да важи за стореното до 1 януари 2015 г.

Приемането на поправките ще задейства местния кримски закон „За народното опълчение…“, противоречащ на федералния закон за участието на граждани в охраната на реда, обяснява за „Комерсант“ Ефим Фикс, шеф на законодателната комисия в Държавния съвет на Крим, станал през март нов субект на Руската федерация.

Законопроектът е „опасен“ и „нарушава законите на Русия“, изтъква кримският юрист Жан Запрута. „Вече виждаме как хора от самоотбраната в Крим превземат цели предприятия с оръжие в ръце. Така стана през септември с „Кримавтотранс“ и дирекцията на пазарите „Кримпотребсоюз“. Значи някой се опитва да оправдае тези действия за сметка на Държавната дума“, коментира той. Щом амнистията ще важи и за бъдещи действия, значи „обекти, които са частна собственост ще бъдат заграбвани“ и занапред, убеден е експертът.

„Крим ще изтрие всички грехове“, прогнозира в заглавие на коментар по темата „Ведомости“. „Кримската власт брани себе си и своите незаконни военизирани структури. Поправките изглежда са политическа индулгенция, заслужена от тях с активно участие в анексията на Крим“, смята кримският политолог Сергей Костински.

Друг експерт от полуострова – Владимир Егоров, нарича национализацията в Крим „икономическо беззаконие“. „Ако Русия затвърди това юридически, ще стане съответник и страна, която не защитава частната собственост“, добавя той.

Няма процедура, която да узакони действията на кримските власти. От юридическа гледна точка това е нонсенс, защото към момента те дори не са били в състава на Русия, заявява във „Ведомости“ московският икономист Елена Лукянова. „Ако Държавната дума приеме нещо от този род, то ще е абсолютен артефакт“, подчертава тя. Според нея кримските власти внасят поправките, защото те самите не са убедени, че са действали законно в преходния период.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.