„Айриш таймс“ за България пред избори: Безскрупулна олигархия, корупция и бедност

в. Айриш таймс

Незаконно подслушване, връзкарство и слухове за престъпни сделки: забележително е, че Бойко Борисов, лидер на дясноцентристката партия ГЕРБ, има добър шанс да се върне на власт след изборите в неделя, гласи текстът под снимката в Айриш таймс.

Българите живеят в почти постоянна криза след падането на социалистическия режим. 25-те години демокрация се характеризират с ендемична корупция и ширеща се организирана престъпност, които ерозират доверието в икономиката, окуражават масова емиграция и забавят членството на България в Шенген.

Това е свят, в който мощни олигархични мрежи са успели да заграбят страната. Те доминират политическите партии в България и безмилостно преследват своите собствени интереси, които остават скрити от всякакъв вид обществен контрол, отчетност и справедливост.

Формални демократични институции работят от 1989 година, но в контекст, в който реалната власт се владее от неформални олигархии, повечето от които със силни връзки с организираната престъпност. Този проблем е толкова остър, че вече е невъзможно да се знае точно къде свършва организираната престъпност и започва държавата.

Връзката между тях се характеризира с умишлено сложни бюрократични структури, непрозрачно корпоративно счетоводство, с предопределени процедури за обществени поръчки и лабиринт от офшорни сметки, които подпомагат прането на пари.

Българската „революция“, която приключи комунистическото управление, е по-близко до вътрешен преврат: партията преминава през движения на отказ от комунизма след падането на Берлинската стена, но реформите са били козметични.

По-голямата част от сивата номенклатура пък е мутирала в посредници и комисионери, чиято вътрешна информация за системата им даде значителни предимства в новия свят на демократичния капитализъм и конкурентни партийни политики. Тази мутация перфектно илюстрира акцента на политическия коментатор Найо Тицин, че разделението в България не е на ляво и дясно, а по оста граждани и мафия.

В същото време дерегулацията, приватизацията и монополните практики са обогатили избраните и напълно са ерозирали социалния договор. Корупцията и злоупотребата с власт са станали толкова укрепени, че българите имат значително по-малко доверие в своите политици и политически институции, отколкото във всяка друга европейска държава.

Този нечестив съюз между алчен капитализъм и безскрупулна олигархия е помогнал да се поддържат и да се възпроизвеждат модели на непотизъм и кражба на обществени средства от елита, докато по-голямата част от българите са осъдени на несигурно съществуване с ниски доходи и и все по-увеличаващите се цени.

Сянката, хвърляна от тежките икономически трудности и хроничната бедност е наистина екзистенциална, особено в селските райони. От 1989 г. населението на България е намаляло от девет милиона до 7.3 милиона души, което се дължи на постоянна емиграция и намаляване на раждаемостта. Данни на ЕС показват, че българите имат най-нисък стандарт на живот в Европейския съюз – около 50 на сто от средния за ЕС. България е получила близо 10 милиарда евро от европейските фондове след присъединяването си, но те не са постигнали ефект, а почти цялата българска политическа класа участва в злоупотребата с европейски фондове.

БТА, със съкращения

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.