Латвия ще гласува на избори с мисълта за Украйна

Асошиейтед прес

Украинската криза е надвиснала застрашително над парламентарните избори в Латвия в събота в момент, когато балтийската страна се тревожи как е най-добре да подходи към активизиралия се съсед Русия. Ето и някои от ключовите въпроси за страната с 2 милиона население.

Да търси ли сближаване с Москва или да се отдалечава от нея?

Разтревожено от намесата на Москва в Украйна, десноцентристкото коалиционно правителство на Латвия приветства увеличаването на силите на НАТО в региона като защита от Русия. Но опозиционната лява партия „Център на съгласието“, която е подкрепяна главно от рускоезичното малцинство в страната, иска да уравновеси западната ориентация на Латвия със засилване на връзките с Москва.

„Като човек с руски корени на мен ми е по-лесно да говоря за определени практически въпроси в Москва, отколкото, да речем, в Берлин или Вашингтон“, каза лидерът на „Център на съгласието“ Нилс Ушаковс пред латвийската информационна агенция ЛЕТА.

Въпреки че в момента „Център на съгласието“ води в социологическите проучвания, изказвания като това вероятно ще накарат другите партии, които се страхуват, че Москва иска да върне балтийския регион в своята орбита, да не поканят формацията на коалиционни преговори.

Голямото руско малцинство в Латвия

След като възвърнаха независимостта си през 1991 г. след пет десетилетия на съветска окупация, Латвия и балтийските й съседи Литва и Естония се обърнаха на запад и се присъединиха към НАТО и Европейския съюз през 2004 г. Западната интеграция обаче винаги е била по-малко привлекателна за руските малцинства в страната.

Около една трета от хората в Латвия говорят руски като роден език. Много от тях дори не са латвийски граждани, защото не могат или не искат да изпълнят изискванията за латвийско гражданство, сред които е да говорят латвийски.

„Роден съм и съм израснал в Латвия, не разбирам защо трябва да полагам изпит за гражданство, ако съм роден тук“, каза 62-годишният Юлиан Берюков от Рига, който преди две години решил вместо това да кандидатства за руско гражданство.

Въпреки че Ушаков и неговата партия „Център на съгласието“ казват, че искат да преодолеят разделението в латвийското общество, много етнически латвийци се отнасят с подозрение към тях. Бившият министър на отбраната и външните работи Артис Пабрикс предупреждава, че предоставянето на по-голямо влияние на „Център на съгласието“ или по-малки проруски партии ще дръпне Латвия назад.

„Това ще подкопае всичко. То не е приемливо“, заяви Пабрикс, който сега е депутат в Европейския парламент.

Приветстване на дългата сянка на НАТО

На неотдавнашната си среща на върха в Уелс НАТО обеща да засили присъствието си в балтийския регион. Хиляди войници на НАТО ще бъдат разположени на ротационен принцип в региона, за да се изпрати силен сигнал към Русия с цел тя да се отдръпне. В същото време близо до латвийска територия се забелязват повече руски военни кораби и изтребители.

28-годишният специалист по информационни технологии и етнически латвиец Калрис Заланс каза, че се страхува да не би в Латвия да се случи това, което става в Украйна, където е анексирана част от страната. Той се надява местните хора да гласуват за която и да е партия, само не за проруски настроените.

„В един съвършен свят Латвия би могла да работи с Русия и ЕС. Но в сегашния свят Русия не действа по този начин“, заяви Заланс. „Русия ще се опита да направи в Латвия това, което направи в Украйна“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.