Играта на Китай в Букурещ

Има ли нужда Румъния от стратегическо партньорство с Пекин?

Румъния иска „да засили военното сътрудничество“ с Китай, според министъра на отбраната Мирча Душа, който беше в Пекин в края на миналата седмица в един по-широк контекст, в който Букурещ отбелязва 65 години румънско-китайски дипломатически отношения. Виктор Понта, който от своя страна беше два пъти в Пекин от началото на премиерския му мандат, говореше досега само за нуждата от икономически връзки, обяснявайки, че „се учи от другите“: „Видях, че САЩ и ЕС имат стратегическо партньорство с Китай и си казах, че ако Съединените щати и Европейският съюз имат стратегически партньорства с Китай, е добре да имаме и ние“.

Пекин има в същото време едно много по-развито стратегическо партньорство с Русия. Все пак премиерът не обясни досега в какво се състои една привилегирована връзка по оста Букурещ-Пекин. Например за Вашингтон стратегическото партньорство означава „диалог на високо ниво“ между Китай и САЩ, за да дискутират теми от регионален и глобален стратегически интерес и въпроси, свързани с икономиката и сигурността, в рамките на годишни срещи между двете страни.

От друга страна Брюксел, именно защото има партньорство с Китай, предупреди миналата година 28-те страни от ЕС, че всякакви отделни преговори трябва да се вписват в определените на нивото на съюза граници и страните членки трябва да информират Европейската комисия във връзка с бъдещи споразумения, които предстои да бъдат сключени.

Същевременно всяко военно споразумение със страна извън НАТО би трябвало да бъде обявено в рамките на алианса. Засега Румъния и Китай проучват тази възможност, която обаче все още не е подлагана на обществени дебати в Букурещ и която изглежда е останала незабелязана от президента Траян Бъсеску, освен ако случайно президентът не е съгласен с това разклонение към един от най-важните съюзници на Румъния от комунистическия период.

Защо обаче би имала нужда Румъния сега от военно споразумение с Китай? Като членка на НАТО страната е защитена от всяка евентуална агресия, освен това има две американски бази на територията на Румъния, а последната среща на върха на алианса увеличи нивото на сигурността на целия източен фланг. Дали идеята за „задълбочаване на военното сътрудничество“ по оста Букурещ-Пекин, лансирана от министър Душа, е формула за привличане на благоволението на Китай? Или е част от една нова стратегия за отбрана на Румъния, държана в тайна?

Заместник-председателят на китайската Централна военна комисия, генерал Сюй Цилян, обяви, че Пекин „обръща специално внимание на развитието на отношенията с Румъния“. По какъв начин подобно развитие може да бъде от полза за Букурещ? Вярно е, че Пекин обяви за 2014 г. бюджет за отбраната на стойност 132 милиарда долара, опитвайки се да стане една от големите военни сили в света. От тази гледна точка Китай има всякакъв интерес да разшири влиянието си в Централна и Източна Европа не само в икономически план, но и в по-чувствителни области. Засега обещанията на инвеститорите от Пекин и необходимите пари чакат края на президентската кампания и дотогава тестват гъвкавостта на правителството и на премиера Понта.

Гласът на Русия обясняваше преди няколко месеца, че „китайските пари отиват само в онези страни от Източна Европа, където политическите лидери са готови да излязат от орбитата на САЩ (…) Тези 8-10 милиарда евро, предлагани от Китай, означават окончателно елиминиране на американското влияние, особено военното и политическото, в тази зона (…) Русия и Китай обмислиха заедно един обширен план за действие в Източна Европа, базиран на създаването на „санитарен коридор“, съставен от няколко държави от балканския регион“. Междувременно официозът на руското правителство размисли, намеквайки, че Виктор Понта изглежда не внушава достатъчно доверие у Китай и че заради това обещаните пари все още не са предоставени.

Китай и Русия отдавна работят заедно, но Гласът на Русия дава определени сигнали, макар да използва преувеличения. В интервю за „Ромъния либера“ президентският съветник по въпросите на сигурността Юлиан Фота имаше точно обратния прочит: „Китай ни ухажва в една много фина геополитическа игра. Чрез Централна и Източна Европа Китай си играе и с Русия, и с ЕС и САЩ (…) Знаем, че в Китай има пари за инвестиции. По-важно е дали икономическата оферта има и скрит политически мотив“.

Румъния няма нито силата, нито влиянието на Съединените щати или Германия, за да играе като равен с равен с Пекин, затова китайско-румънските отношения са чувствителни, а официалните представители в Букурещ би трябвало да ги впишат в рамките на ангажиментите, които имаме към НАТО и ЕС.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.