Борисов се превръща в главния проблем пред всякаква коалиция

Борисов говори пред журналисти след обявяване на първите резултати от парламентарните изборите 2014 г. Снимка: от екрана

В характерния си стил победителят в изборите Бойко Борисов обясни недостатъчният резултат за партията си с инцидента в Горни Лом, за който употреби израза „не е случаен”. И поясни, че ГЕРБ прекратили предизборната кампания заради скръбното събитие.
На изборите през 2013 г. Борисов хвърли вината за недостатъчния резултат върху инцидента с печатницата за бюлетини в Костинброд.

Реалността е такава, че през 2013 г. ГЕРБ взе 1 млн. и 80 хил. гласа, приблизително 31% от гласовете и 97 депутатски места. Сега взима около 33% от гласовете с почти същия брой гласове, защото има по-ниска избирателна активност, най-ниската от 25 години насам. Но депутатските места на ГЕРБ ще бъдат около 85, защото този път в парламента влизат 8 партии. По-малко партии остават извън парламента и преразпределението на проценти към преминалите бариерата е по-незначително.

Партията на Борисов има почти същия брой гласове като през 2013 и е достигнала тавана си. На избори го подкрепят твърди негови привърженици. Много от останалите партии са събрали гласове „анти-ГЕРБ”, а не толкова гласове на убедени свои симпатизанти.

Тази изолация на ГЕРБ я произвежда самият Борисов

Неговата агресивна кампания с обвинения към всички партии го поставя в това положение. Той нападаше ту БСП, ту Реформаторския блок, ту ДПС – всички наред.
И през 2013 г. Борисов се беше поставил в положение на конфронтация с всички и когато спечели изборите не потърси преговори за коалиция с никого. Не даде пресконференция нито в НДК след победата си, нито по-късно. Взе мандата от президента и го върна демонстративно веднага, без да се опита да преговаря. След това започна неадекватно да играе на опозиция, отказа да присъства в парламента за съставяне на правителство, за да не могат да се съберат 121 депутати и така да принуди „Атака” да помогне за кворума.

Това е ненормално политическо поведение – Борисов иска или цялата власт, или нищо. Така той произведе нестабилност в страната, защото втората и третата партия съставиха правителство със 120 души. Получи се нестабилно мнозинство, първият на изборите не пожела да участва. След самоубийствения ход с избора на Пеевски от страна на крехкото мнозинство, страната потъна в протести.
В тази ситуация никой не оцени подобаващо приключилото управление на Борисов. Нито медии, нито политици обясниха какви са негативните ефекти от него и последиците. Слабото правителството не успя да разчисти вредите от него, направи някои смешни опити да изобличи чорбаджийските похвати на Борисов да ползва самолетите и хеликоптерите на държавата като таксита, което не беше най-страшното в неговото управление.
Сега през 2014 г. Борисов отново е победител,

отново не даде пресконференция в НДК

Направи изявления на крак, в които недвусмислено атакува Реформаторския блок, че не може да му поставя условия. Без съмнение искането му е той отново да е премиер, а реформаторите преди повече от месец излязоха с декларация, че в бъдеща коалиция не искат Борисов да е премиер, Цветанов да е вътрешен министър и Дянков – финансов.

Логично е при парламентарна демокрация лидерът на спечелилата партия да стане премиер, каквито и коалиции да се сключват. Но в нашия случай става дума за компрометиран премиер, нарушавал закона, без нарушенията му да са разследвани и санкционирани от съдебната власт. Има свидетелства, че Борисов оказва натиск и контролира съдебната власт*. Няма съмнение, че главният прокурор е негов избор. Злоупотребата с власт у нас е толкова явна, така са привикнали да я приемат медии и уж сериозни анализатори, че една швейцарска политичка прозвуча доста рязко. Дорис Фиала, ръководителка на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която следи гласуването у нас, призова Европа да бойкотира изборите в България.
Фиала е направила изказването си пред швейцарския вестник „Тагес Анцайгер“. Заглавието на информацията е „Системата в България е скандално непрозрачна“. Там тя окачествява българските политици като „дискредитирани и замесени в корупционни практики“ (виж тук).

Така че, искането Борисов да не е премиер, въпреки победата на неговата партия, е съвсем логично.

Какво може да се очаква?

Борисов очевидно ще отстъпи Цветанов да не е вътрешен министър, само и само да стане премиер отново. Дори се пошегува пред журналистите, че Цветанов може да стане министър на транспорта, ако не на вътрешните работи. Поддръжници на Борисов сред журналистите, като Илияна Беновска, атакуваха на пресконференция Реформаторския блок, че извивал ръцете на Борисов, а това всъщност било извиване на ръцете на България. Презумпцията е, че реформаторите са просто придатък, патерица за управлението на Борисов и не трябва да имат никакви претенции.

Всъщност относителният успех на реформаторите се дължи до голяма степен на позицията им да не искат Борисов и Цветанов отново в правителство. Така те са събрали и гласове „анти-ГЕРБ”. Но те показаха колебливост в първите си изявления. Божидар Лукарски дори обясни пред „24 часа”, че тази декларация за премиер, вътрешен и финансов министър била „трик” за привличане на избиратели. На пресконференцията Лукарски отрече, каза, че не е цитиран правилно. В РБ се виждат разногласия между лидерите на съставните партии. Такива като Лукарски са готови веднага на коалиция с Борисов.

Какво правителство ще се получи с този пъстър парламент и този манталитет на Борисов? Той дава всички признаци, че ще изпълни заканата си да се откаже от мандат и да остави другите партии да правят коалиция с БСП. Такъв ход ще предизвика нови избори през декември. Така държавата става жертва на Борисов.
Ето възможните коалиции, според броя на депутатите на партиите в новия парламент:

1. ГЕРБ (около 85 депутати) + Реформаторски блок (около 23) + ДПС (около 36)
2. ГЕРБ (85) + Патриотичен фронт (около 19)+ Реформаторски блок (23)
3. ГЕРБ (85) + ДПС (36|) + Патриотичен фронт (19)
4. ГЕРБ (85) + БСП (около 40) + Патриотичен фронт (19)
5. 4. ГЕРБ (85) + БСП (около 40)
6. ГЕРБ (85) + Патриотичен фронт (19) + АБВ (11)
(Броят депутати в бъдещия парламент е според прогнозното преброяване на „Алфа рисърч“).

Ето и броят депутати според прогнозното преброяване на „Галъп интернешънъл”:

ГЕРБ – 82-90 депутата
БСП – 36-42
ДПС – 35-39
Реформаторски блок – 20-24
Патриотичен фронт – 17-21
„България без цензура“ – 12-16
„Атака“ – 10-14
АБВ – 10-12 депутата

–– ––-

* Бел. ред. -в e-vestnik ще пуснем продължението на обзора със закононарушенията на Борисов в миналото (първите части виж тук и тук).

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.