Кой ще наследи аятолаха?

Заболяването на иранския върховен водач изостри вътрешнополитическата борба в страната

Али Хаменей. Снимка: от тв екрана

Здравето на иранския върховен водач и духовен лидер аятолах Али Хаменей напоследък съществено се влоши. Телевизията всеки ден излъчва кадри, показващи как аятолахът, прикован на легло, отправя към нацията зов за единство и й напомня да се моли за него. В страната остро стои въпросът кой ще смени върховния ръководител, чиято фигура вече 25 години е крайъгълен камък от системата на властта в Ислямската република. Сред основните претенденти се посочва аятолах Махмуд Хашеми Шахруди – противник на курса към либерализация и подобряване на връзките със Запада.

Слухове, че наближава кончината на 75-годишния Али Хаменей, плъзнаха още в началото на септември, когато аятолахът претърпя сериозна операция. Той самият увери след нея, че здравето му не дава повод за опасения, но призова своите сънародници да се молят за него. Според медиите състоянието му само се е влошило оттогава. В джамиите всекидневно се възнасят молитви за здравето на „рахбара“ – върховния ръководител на Иран. В болницата духовният лидер бе посетен от всички представители на властта, включително от бившия президент Махмуд Ахмадинеджад, с когото аятолахът е в трудни отношения от години насам.

Слухове, че Хаменей е болен, циркулират отдавна, вече години, но никога темата не е била отразявана тъй широко в медиите. Заболяването на аятолаха остро постави въпросите кой ще поеме най-важния пост в страната и какво ще стане с курса на Иран, смятан днес за либерален и прозападен, откакто е на власт президентът Хасан Рохани (одобрен от сегашния „рахбар“).

„Системата от спънки и противовеси във властовите структури на Иран е твърде сложна – заяви пред „Комерсант“ Алексей Малашенко, експерт в центъра „Карнеги“. Според негов ъпросът за новия духовен водач ще се решава между консервативното духовенство, либералните сили и Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, който е под силното влияние на аятолах Хаменей. Предстои може би ожесточена борба, намекна самият Хаменей – макар и в болница, той призова иранските политици да загърбят идеологическите си разногласия „в стремеж да запазят единството на нацията“.

След като Хасан Рохани спечели президентските избори, корпусът упорито създаваше пречки на либералите, опитващи се да намалят влиянието му върху външната политика, включително преговорите със Запада за ядрената програма. Според експерти Корпусът на гвардейците няма да остане настрана и от избора на нов върховен ръководител, с който ще бъде натоварен Съветът на мъдреците – няколко десетки влиятелни мюсюлмански правоведи.

През юни изпадна в кома основният претендент за поста – 83-годишният представител на „старата гвардия“ аятолах Мохамед Реза Махдауи Кани, и за духовен лидер започнаха да подготвят зам.-председателя на Съвета на мъдреците, сравнително младия (66-годишен) аятолах Махмуд Хашеми Шахруди.

Последният е смятан за фаворит на Али Хаменей и се очаква да бъде подкрепен от Корпуса на гвардейците. Експерти обаче предупреждават, че след време управлението му може да застраши днешния прозападен курс на Хасан Рохани – аятолах Шахруди минава за консерватор и противник на либерализацията, склонен да развива ядрената програма.

По-скромни изглеждат шансовете на другите претенденти, за каквито се сочат 80-годишният Али Акбар Хашеми Рафсанджани – умерен консерватор, и аятолах Садег Лариджани, известен като либерал.

Но който и да смени аятолах Хаменей, в близките години едва ли ще извоюва подобно влияние – това вдъхва надежди да се избегне рязка промяна в курса на Иран. Експертите сравняват днешната ситуация с 1989 г., когато почина лидерът на ислямската революция аятолах Хомейни. „След смъртта на първия върховен водач, Хаменей бе издигнат ненадейно – не беше видна фигура, но се оказа компромисен кандидат, удобен за всички страни“, напомни пред „Комерсант“ Александър Шишкин, специалист по Иран. И отбеляза, че впоследствие аятолах Хаменей значително разшири влиянието си върху всички клонове на властта, медиите и въоръжените сили.

Сега експертите очакват отново да се търси компромисна фигура, и то с ускорени темпове – за да се избегне политическа нестабилност. „Дори да бъде сменен върховиня духовен водач, в близка перспектива политиката на Иран ще си остане същата“, смята Алексей Малашенко. Според аналитика авторитетът на президента Рохани днес е много голям и в страната му, и на Запад.“Иранският политически елит оценява позитивно промените, започнали през мандата му, включително това, че Западът частично свали санкциите от Иран“.

„Трудно е да предскажем как ще приключи борбата за власт в Иран“, заяви за „Комерсант“ Виктор Мизин, зам.-директор на Института за стратегически оценки. „Едва ли обаче Техеран ще пожелае да бъде изолиран отново, след като демонстрира готовност за диалог и получи съответните изгоди.“

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.