Хонконг – разделеното общество

Асошиейтед прес

Протест в Хонконг. Снимка: АП/БТА

Историята на Лян Чунин, главният администратор на Хонконг, е типичната приказка за издигането от низините на забогателия бедняк, което по правило се приветства в този град с търговско мислене. Лян обаче е изключително непопулярен, главно заради отдавнашните си връзки с континентален Китай.

Нарастващото влияние на Пекин върху бившата британска колония е основен фактор за протестите, парализирали части от този динамичен град и доведоха до най-голямата конфронтация от десетилетия насам. Не всички в Хонконг споделят гнева към Пекин и сбиванията, които започнаха в края на миналата седмица между протестиращи и жители, опитващи се да ги прогонят от улиците, е отражение на задълбочаващото се разделение в седеммилионния град.

През миналата седмица протестиращите и техните привърженици понякога достигаха десетки хиляди на брой. Те изразяваха неодобрението си към Лян и към плановете му контролирана от Пекин комисия да подбира кандидатите за първите избори за главен администратор през 2017 г. Този протест е най-голямото предизвикателство за Китай, откакто през 1997 г. пое контрола върху територията с лозунга „една страна, две системи“ – догвореност, запазваща гражданските свободи на града и разделяща правните и политическите системи на града и на континентален Китай.

„Ние не искаме революция. Ние само искаме демокрация“, каза 17-годишният организатор на ученическите протести Джошуа Вон в събота вечер пред огромна тълпа младежи, които възторженоскандираха „Да живее Хонконг!“ и „Демокрация сега!“

Недоволството, разпалило протестите, излиза далеч отвъд неудовлетворението от Лян и политическите реформи. Доходите са в стагнация, докато битовите разходи са се увеличили. Дистанцията между бедни и богати в Хонконг е сред най-големите в света, а средните доходи на хората под 24-годишна възраст са под 8000 хонконгски долара (около 1000 щатски долара) месечно.

Мнозина в Хонконг са убедени, че Лян не е изпълнил обещанията си да повиши заплатите и да постави под контрол цените на наемите за жилища и че не е отстоявал местните интереси пред правителството в Пекин. „Моделът „една страна, две системи“ и високото равнище на автономия, тези обещания бяха подменени през последните няколко години“, каза Уили Лам, професор по политология в Китайския университет в Хонконг.

Разговори с хора, които участват или наблюдават протестите, показаха различия в мненията. Някои, които са се преселили в града от континентален Китай, симпатизират на Пекин. Но мнозина други, които са бегълци от комунистическия режим, се тормозят от това, че свободите в западен стил и стремежите към демокрация се подкопават от засилващото се китайско влияние върху медиите и икономиката.

„За всички е съвсем очевидно, че главният администратор не се ползва с доверие“, каза Ансон Чан, широко уважаван бивш главен секретар – върховния пост на държавен служител в Хонконг. По думите му независимостта на съдебната система, върховенството на закона и правата и свободите, гарантирани от споразуменията, според които Китай пое контрола върху града, „бързо се разпаднаха пред очите ни“. „Залогът са нашите основни ценности и нашия начин на живот“, каза Чан в интервю в Лондон.

Лян се стремеше да разреди напрежението, като предложи преговори между неговата администрация и протестиращите. Но активистите отхвърлиха този план, след като бяха нападнати, и обвиниха властите, че заговорничат с престъпни банди в опита си да разгонят демонстрациите – нещо, което властите отричат.

В качеството си на член на високопоставената Политическа консултативна конференция на народа на Китай и на други свързани с континентален Китай организации Лян Чунин участваше в изготвянето на проекта за „основния закон“ на Хонконг, тоест миниконституцията на града. Лин, който е син на полицай, завършва колеж в Хонконг и заминава да следва във Великобритания, за да стане геодезист. Когато се връща в родината си, работи в сферата на недвижимите имоти, като играе ключова роля в продажби на право за ползване на земя, които заемат основен дял в приходите на правителството. Той не е свръхбогат, но неговото обширно жилище на връх Виктория в Хонконг е свидетелство за успеха му.

С такова минало и въпреки скромния си произход Лян е смятан за един от мнозината хонконгски бизнесмени, забогатели много заради връзките си с континентален Китай. „В крайна сметка, нещото, от което имаме нужда, е Пекин да има доверие в народа на Хонконг, каза бившият главен секретар Чан. „Ако ни дадете „един човек, един глас“, аз съм абсолютно сигурен, че ние ще използваме този глас съвсем отговорно“, добави той. „Ние ще изберем главен администратор, който определено ще сътрудничи с Пекин, но същевременно ще бъде възприеман от обществото като говорител от името на Хонконг. Ние не виждаме това у настоящия главен администратор.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.