Шиитски бунтовници са новите господари на Йемен

Асошиейтед прес

Пазар в Йемен. Снимка: арабгайд

Столицата на Йемен, най-бедната арабска страна в света и може би най-хронично нестабилната, си има нови господари. Антиамерикански настроени шиитски бунтовници охраняват контролни пунктове и обикалят улиците с пикапи със зенитни картечници. Бойците контролират почти всички сгради на държавни институции – от летището и централната банка до министерството на отбраната.

По улиците са останали само шепа полицаи и войници. Бунтовнически бойци засипаха града с листовки, на които се чете лозунгът им – „Смърт за Америка, смърт за Израел, проклети да са евреите и победа за исляма“ – разновидност на популярен ирански лозунг, често скандиран от шиитски въоръжени бойци в Ирак и поддръжниците на ливанската организация „Хизбула“.

Докато светът се е съсредоточил върху битката срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, разположеният на южния край на Арабския полуостров Йемен преживя свое внезапно сътресение, когато шиитските бунтовници хуси превзеха Сана преди две седмици.

Сега бунтовниците хуси, за които мнозина смятат, че са подкрепяни от шиитски Иран, са готови да се превърнат в йеменския вариант на „Хизбула“ в Ливан – най-големите брокери на властта, доминиращи управлението и на практика управляващи държава в държавата.

Превземане на столицата от тях също така заплашва да предизвика яростна ответна реакция от твърдолинейни сунити, предизвиквайки битка на религиозна основа, която би дала тласък на йеменския клон на Ал Каида. САЩ водят битка срещу него от години посредством кампания с безпилотни самолети и в координация с йеменската армия. Призив за обединение за борба срещу шиитската мощ може да превърне Йемен в магнит за сунитски джихадисти от целия регион, както стана в Сирия и Ирак.

Миналата седмица атентатор самоубиец от Ал Каида се вряза с кола бомба в болница, използвана от хутите в провинция Маариб, при което загина един човек. Групировката, известна като „Ал Каида на Арабския полуостров“, обеща да се бие срещу бунтовниците и призова другите сунити да я подкрепят.

„Телата ви ще бъдат разпилени, а главите ви ще хвърчат“, посочи Ал Каида в изявление до бунтовниците хуси.

Подкрепяният от САЩ президент фелдмаршал Абд Рабу Мансур Хади е до голяма степен безпомощен, мъчейки се да състави ново правителство, за да изпълни исканията на хусите. Съседната Саудитска Арабия се безпокои от създаване на потенциален проирански преден пост на границата й.

В интервю за Асошиейтед прес Джамал Беномар, специалният представител на ООН, който посредничи между правителството, хусите и другите фракции, предупредим че „това превземане на Сана от хутите ще има силен отзвук в Йемен и региона“.

„Сега на Йемен ще се гледа като на свързан с други ситуации в региона, с регионално и международно участие“, посочи той.

Хусите, които наричат групировката си „Ансар Аллах“ (поддръжници на Бог), са последователи на заидското вероизповедание – клон на шиитския ислям, който се среща почти изцяло само в Йемен и съставлява около 30 процента от населението. Религиозните водачи на заидите са управлявали векове наред голяма част от Северен Йемен – а хусите, поддръжници на рода Хуси, клан, който претендира, че има роднинска връзка с пророка Мохамед, се стремят към възраждане на заидската идентичност.

Бунтовниците, които понастоящем са оглавявани от 33-годишния Абдул-Малик ал Хуси водиха поредица граждански войни от средата на миналото десетилетие от своята крепост Саада, на север от Сана. През 2011 г. те установиха пълен контрол над провинция Саадах.

Но тазгодишното им настъпление е обезпокоително. Те нахлуха на юг, побеждавайки сунитските племена, верни на консервативната сунитска партия „Йеменски сбор за реформи“ („Ислах“), а през юли завладяха провинция Амран, която граничи със столицата. След това превзеха самата Сана на 21 септември, в момент когато армията до голяма степен бе рухнала.

Хусите представят себе си като стремящи се да постигнат целите на бунта от 2011 г. по време на Арабската пролет, довел до свалянето на дългогодишния автократ Али Абдула Салех. Те не приемат споразумението, постигнато с посредничеството на страни от Залива, което доведе до оттеглянето на Салех и заемането на мястото му от Хади. Причината за това е, че то до голяма степен разделя властта между поддръжниците на Салех и партия „Ислах“, която е йеменският клон на движението „Мюсюлмански братя“.

По думите им вместо това те искат по-широко управление, което да включва тяхното движение и йеменците от юга, които отдавна се стремят към независимост. Освен това искат да бъде приложен план, за който се споразумяха политическите партии през януари, за предоставяне на по-голяма автономия на регионите на Йемен.

„Ние не сме група, която е изолирана от останалата част от страната. Ние сме част от социалния строй“, каза пред Асошиейтед прес Абу Али ал Хакам, командирът, който бе начело на щурма на хусите срещу Сана. Той говори по време на посещение в превзетия щаб на Първа бронетанкова дивизия на армията – елитна част с тесни връзки с „Ислах“. Тя бе авангардът кампаниите на армията срещу хутите.

„Не само хути контролират Сана в момента, това са йеменци отвсякъде“, каза нисичкият Хакам, след като бе посрещнат като герой от бойците си. Хутите побързаха да се възползват от ширещото се недоволство, за да се покажат като приемлива алтернатива.

„Аз и семейството ми се чувстваме по-сигурни сега“, каза Фарадж ар Раини, училищен преподавател от предимно заидската провинция Амран. „Хутите разрешиха много спорове и оправиха много несправедливости. Те налагат стриктен ред“.

Но все пак не всички заиди подкрепят бунтовниците, а завладяването вероятно само ще поляризира страната, където централната власт е хронично слаба. Голяма част от страната е извън контрола на правителството, тормозена от племенни разделения, въоръжено насилие на Ал Каида, ширеща се корупция и огромна бедност, която предизвиква негодувание и бунт.

Обстановката се усложнява допълнително от политически съперничества. Поддръжниците на Хади отдавна обвиняват верни на Салех хора, които все още са на ключови постове в армията, силите за сигурност и правителството, че подкопават Хади в опит да се върнат на власт.

Според мнозина Салех и лоялистите му в армията са помогнали на хутите, като са стояли безучастно, докато бойците са влизали в Сана.

Али ал Имад, високопоставена фигура от хутите, отрече да е имало каквито и да било „договорки“ с лагера на Салех, но призна в интервю за Асошиейтед прес, че двете страни – които бяха непримирими врагове в шест войни между 2004 и 2010 г. – споделят „временно общи интереси“.

Хади изглежда бе хванат неподготвен. След превземането на Амран в края на юли той се срещна с политици, които го предупредиха, че следващата цел, към която хутите ще настъпят, е Сана. „Той каза, че е убеден, че хутите няма да доближат Сана“, каза пред Асошиейтед прес правозащитникът Бараа Шебан, който присъствал на срещата.

В новото, постигнато с посредничеството на ООН споразумение, което бе подписано бързо-бързо в деня на завладяването на Сана от хутите, се призовава за ново правителство, всички въоръжени франкции да свалят оръжието си и бунтовниците да напуснат столицата. Но няма особени признаци, че това ще се случи.

„Това мирно споразумение трябва да се прилага, в противен случай разпадането на Йемен ще стане факт“, предупреди Беномар, който е договарял споразумието.

Мнозина се съмняват, че хутите имат нуждата или ресурсите да заграбят още територия. Но те на практика имат право на вето върху избора на следващия министър-председател, както и върху състава на следващото правителство.

А и силите им се окоповат в столицата – взаимствайки модела на подкрепяната от Иран „Хизбула“, която е фактическото правителство в предимно шиитските райони на Южен Бейрут, както и в южната и източната част на страната.

В Сана хтутите затегнаха хватката си върху северните райони на града, където доминират заидите, както и близкото международно летище. Танкове и бронирани машини, плячкосани от бази на армията, сега са разположени в тези райони.

След падането на Сана хусите организираха внушителен победен митинг в града, развявайки знамена на Хизбула и портрети на покойния върховен лидер на Иран, аятолах Рухола Хомейни.

„Пределно ясно е, че Хизбула е техният модел. Те никога няма да се откажат от контрола на летището, нито пък на северните райони“, каза пред Асошиейтед прес Мохамад Кахтан, високопоставена фигура в „Ислах“, от хотелската стая, в която живее, откакто неговият дом в Сана е щурмуван от бунтовниците.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.