Това изборна победа ли е? – коментарите във Фейсбук превъзхождат анализите из медиите

Избирателни бюлетини, надраскани от фенове на ЦСКА с призиви да им върнат базите. Стотици, вероятно и хиляди такива невалидни бюлетини са пуснати в цялата страна. Феновете сами ги снимат в стаята за гласуване и много от снимките са качени във Фейсбук страницата „Офанзива“ – на червени запалянковци.

Повечето анализи в медиите се въртят около това колко трудно ще се състави правителство и колко тежка била загубата на БСП. Анализатори бабуват за съставяне на мнозинство, като агенти на политиците. Във Фейсбук има по-оригинални коментари, които казват и онова, което медиите премълчават. Ето някои извадки:


Стокхолмски синдром

By Vassil Karkelanov
„Стокхолмски синдром“ – жертвата се влюбва в насилника си!
Това е моят коментар на резултатите.

By Stephan Yankov
Колко интересно! На предишните няколко издания на изборите всички от първия до последния бяха победители, днес и трите партии с най-високите резултати ми изглеждат загубили…

Ама веднага си пролича, че печатницата в Костинброд вече не работи…

Alexander Marinov
Това победа ли е ?
Ако за ГЕРБ е победа, тя е ЯЛОВА. Защото или трябва да направят коалиция, или трябва да върнат мандата. В първия случай ще си плюят на думите, във втория – ще си плюят на егото.
Това победител ли е ?
Победителя са радва на СВОЯТА победа, а не злорадства на ЧУЖДАТА загуба.

ГЕРБ се е хързулнала по пътя на НДСВ.
Управляваха сами, сега ще управляват в коалиция и – айде у небитието.

„Болестта” Борисов…

By Lyudmil Ivanov
ГЕРБ е тежко заболяване на нацията.
Нещо като политическа ебола.

Шега от Фейсбук – оригинална снимка на Шварценегер, Сталоун и Брус Уилис, по време на снимките на „Непобедимите“ в България, допълнена с български надпис.

Начело на ГЕРБ стои един крайно прост човек, с криминално минало, неук, и най-вече – доказал, че да управлява държавата за него равносилно да я доведе до катастрофа (февруари 2013).
Повторното гласуване за него е патология, неописана в европейската история. За световната – нямам познания…
Докато нацията не оздравее от тази болест, няма никакви шансове за нормализация на политическия живот у нас. Смятам , че и най-резистентните вече забелязват – колкото повече Б.Б. печели избори , толкова по-зле става в родината.

By Joana Gandovska
Борисов е вреден. Много, много вреден. Как може да обяснява апатията на хората ( ниската избирателна активност ) с трагедията от Горни Лом?? И с това, че партията му била в траур и не агитирала?! Отврат. И колежки (бел. ред – журналистките), на ваше място щеше да ми е неудобно да ми се карат непрекъснато, а аз да се усмихвам насреща и да се извинявам, че Го прекъсвам…

By Юлия Ал-Хаким
Доволна съм от изборите. Наистина. Знаеше се, че ГЕРБ ще спечели битката, но със седем подгласнички в НС на практика загуби войната. Затова се радвам на всяка една от нелепите партии, попаднали в парламента – хегемонията на ГЕРБ е разбита окончателно. Като гледам, съотношението между „добрата“ и „лошата“ олигархия е фифти-фифти. Не завиждам на тези, които ще управляват. Продължавам да не съжалявам, че не гласувах за реформаторите. Седем партии в РБ = 8 процента – и  на това тетките му викат успял протест?! Успял в провала си ли? Да, радвам се, че резултатите от изборите са толкова неудобни за всички партии… Доказано е, в български условия абсолютната власт води до непоправими щети – и не говоря само за ГЕРБ, но и за всички останали партии, в това число слагам и моите любими тъмносини. Резултатите от изборите доказаха, че не само аз мисля така.

Шега от Фейсбук – АК47 е наименованието на автомат „Калашников“

By Силвия Томова
Със скандирания не става… Протестна мрежа (ПМ) цяла година обяснява, че гражданското общество иска това или онова, но на изборите този мит бе разбит. Гражданското общество показа не това, което искаше ПМ, а тъкмо обратното. То не чу воплите, разпозна маските и загърби истериите, като не гласува. Следващият кабинет тоест няма да бъде съставен по идеологически признак, няма да има ляво-дясно плюнчене и глупави заклинания. И това, което се случи вчера, е истинското лице на гражданското общество, а не миражите, които виждат кабинетните мислители и изнежени сноби, подкрепени от истерясващи електрони.

By Luben Dilov
Бойко Борисов ме посъветва да преспя с изборните резултати. Ами… не ми хареса! Ще продължавам да спя с момичета.

By Venci Micoff
…Не е моя работа, но доколкото разбирам Лукарски май е сгазил фамилията си… (Бел. ред. – по повод гафа на Божидар Лукарски от Реформаторския блок (РБ), който каза, че условието им Борисов и Цветанов да не са в правителството било „трик” за привличане на избиратели).

Избирателни бюлетини, надраскани от фенове на ЦСКА с призиви да им върнат базите. Стотици, вероятно и хиляди такива невалидни бюлетини са пуснати в цялата страна. Феновете сами ги снимат в стаята за гласуване и много от снимките са качени във Фейсбук страницата "Офанзива" - на червени запалянковци.

Избирателни бюлетини, надраскани от фенове на ЦСКА с призиви да им върнат базите. Стотици, вероятно и хиляди такива невалидни бюлетини са пуснати в цялата страна. Феновете сами ги снимат в стаята за гласуване и много от снимките са качени във Фейсбук страницата "Офанзива" - на червени запалянковци. Избирателни бюлетини, надраскани от фенове на ЦСКА с призиви да им върнат базите. Стотици, вероятно и хиляди такива невалидни бюлетини са пуснати в цялата страна. Феновете сами ги снимат в стаята за гласуване и много от снимките са качени във Фейсбук страницата "Офанзива" - на червени запалянковци. Избирателни бюлетини, надраскани от фенове на ЦСКА с призиви да им върнат базите. Стотици, вероятно и хиляди такива невалидни бюлетини са пуснати в цялата страна. Феновете сами ги снимат в стаята за гласуване и много от снимките са качени във Фейсбук страницата "Офанзива" - на червени запалянковци. Избирателни бюлетини, надраскани от фенове на ЦСКА с призиви да им върнат базите. Стотици, вероятно и хиляди такива невалидни бюлетини са пуснати в цялата страна. Феновете сами ги снимат в стаята за гласуване и много от снимките са качени във Фейсбук страницата "Офанзива" - на червени запалянковци. Избирателни бюлетини, надраскани от фенове на ЦСКА с призиви да им върнат базите. Стотици, вероятно и хиляди такива невалидни бюлетини са пуснати в цялата страна. Феновете сами ги снимат в стаята за гласуване и много от снимките са качени във Фейсбук страницата "Офанзива" - на червени запалянковци. Избирателни бюлетини, надраскани от фенове на ЦСКА с призиви да им върнат базите. Стотици, вероятно и хиляди такива невалидни бюлетини са пуснати в цялата страна. Феновете сами ги снимат в стаята за гласуване и много от снимките са качени във Фейсбук страницата "Офанзива" - на червени запалянковци. Избирателни бюлетини, надраскани от фенове на ЦСКА с призиви да им върнат базите. Стотици, вероятно и хиляди такива невалидни бюлетини са пуснати в цялата страна. Феновете сами ги снимат в стаята за гласуване и много от снимките са качени във Фейсбук страницата "Офанзива" - на червени запалянковци. Избирателни бюлетини, надраскани от фенове на ЦСКА с призиви да им върнат базите. Стотици, вероятно и хиляди такива невалидни бюлетини са пуснати в цялата страна. Феновете сами ги снимат в стаята за гласуване и много от снимките са качени във Фейсбук страницата "Офанзива" - на червени запалянковци.

By Konstantin Momchev
Няма да има избори през декември. Ще се договорят с РБ, спорът е само за цената. После следва постепенно преяждане с власт на ГЕРБ, по стария модел. Ще си купят депутати от ББЦ, НФСБ (не се поучиха от горчивия опит с „Атака”). АБВ и ДПС by default ще помагат в сянка. БСП е в най-слабия си вид. На финала ББ ще изгълта и РБ. После ще прекали и някой нов Цветан Василев ще му подлее вода. Нищо ново…

By Sia Venkova
Бе как става така, че правото на първи въпрос на всяка пресконференция се пада на някаква малка радиостанцийка? (Бел. ред. – въпросът е по повод пресконференциите в нощта на изборите, на някои от които първа се явяваше Илиана Беновска, ревностна защитничка на Борисов)

Уважавайте тайната на вота!

By George Ivanov
Гледам всички се избиха да разправят за кого са гласували или негласували. Заради това публично оповестяване на политическите пристрастия сме толкова настървени един срещу друг и разделени на групички.
Всеки има очи, уши и мозък между тях – да гледа и да си преценява сам. Вотът е нещо твърде лично, за да се споделя с когото и да било. Като дете, примерно, много исках да разбера за кого са гласували родителите ми. Те обаче отказваха да ми кажат и никога не сме говорили за партии вкъщи. Това смятам за правилно, отговорно и демократично поведение. Детето само да си развие политическия мироглед, а не родителите да му влияят. Същото се отнася и за всяка друга позиция на авторитет. Всеки е авторитет за някого, дори и да не си дава сметка – учителят за учениците си, преподавателят в университета за студентите си и т.н. Уважавайте тайната на вота! Политическите виждания не трябва да са инструмент на социално приемане или отхвърляне. Избирателите на противниковите партии не са по-низши, нито пък избирателите на „нашата партия“ – по-висши. В крайна сметка за какви демокрация и свобода си говорим, след като 10 минути след гласуването всички оповестяват във фейсбук избора си и съответно биват фаворизирани или заклеймявани…
(Бел. ред. – в конституцията е записано, че има всеобщо, равно и пряко избирателно право при тайно гласуване)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.