Атентат и сражения в руски Кавказ: опасения от нов цикъл на насилие

Франс прес

Кадиров и Путин. Снимка: официален сайт

Самоубийствен атентат в Грозни, сражения в Дагестан: ислямисткият бунт, който беше в упадък през последните години, се завърна в руския Кавказ, по-специално в Чечения, която ислямистките бунтовници напускат, за да се бият в Сирия в редиците на групировката „Ислямска държава“ (ИД).

В неделя, когато хиляди чеченци се готвеха да отпразнуват годишнината на своята столица Грозни, 19-годишен младеж задейства скритата в сака си бомба на входа на концертна зала, при което бяха убити петима полицаи, а 12 души бяха ранени.

Този самоубийствен атентат бе последван от вчерашното обявяване на смъртта на седем ислямистки бунтовници и двама полицаи в боеве в съседната република Дагестан.  Тези инциденти съживиха опасенията от нов цикъл на насилие в Северен Кавказ, където се водиха две войни в Чечения – през 90-те години на миналия век и в началото на този. В последвалите години сепаратисткият бунт се радикализира и ислямизира, а после проявите му станаха по-редки.

След неделния атентат чеченският президент Рамзан Кадиров, който управлява републиката с желязна ръка и подкрепата на Кремъл, се постара да внесе успокоение. „Положението в Чечения е стабилно и изцяло под контрола на силите на реда“, заяви той в Инстаграм.

Според експертите обаче „стабилността“ на Чечения е твърде относителна. „Вярно е, че престрелките и броят на жертвите намаляха, но ситуацията далеч не е стабилна“, заяви главният редактор на специализирания сайт за Кавказ www.kavkaz-uzel.ru Григорий Шведов.

„Атентатите в Северен Кавказ са намалели не толкова защото силите на реда работят по-ефикасно, а защото новата йерархия на „Кавказко емирство“ отдава предпочитание на други методи“, смята той.

„Кавказко емирство“ е ислямистко движение, родено върху развалините на чеченската сепаратистка борба срещу Москва във втората руско-чеченска война. То прекоси границите на Чечения и вече съсредоточава действията си в съседните републики Ингушетия и Дагестан.

Движението, което е отговорно за редица кървави атентати в Русия, все пак изглежда трайно е отслабнало през последните години, по-специално след смъртта през март на своя основател и водач, чеченеца Доку Умаров.

„Силите на реда понасят все по-малко загуби срещу бунтовниците“, отбелязва Александър Черкасов, председател на основната руска правозащитна организация Мемориал.

Този спад в бунтовническата дейност се обяснява по-специално с това, че бойците „напускат Северен Кавказ и отиват в Сирия“, за да се присъединят към групировката „Ислямска държава“, обяснява Черкасов. „Те зарязват всичко за Сирия.“

„Има причини да се смята, че са завързали отношения с ИД и че те може да укрепнат“, смята той. В излъчен в ЮТюб видеоклип в началото на септември джихадистите от ИД заплашиха да започнат война в Чечения и Кавказ, за да ги „освободят“ от руска власт.

Причините, които са накарали 19-годишния камикадзе да взриви бомбата си, обаче са свързани и с местния контекст, смятат руски експерти. „Вероятно той (атентаторът) е имал лични сметки за уреждане“, смята директорът на Центъра за социално-политически изследвания Владимир Евсеев.

„Новата тактика на борба с тероризма в Кавказ включва твърди методи и това е ефикасно – много бунтовници са убити. Същата тактика обаче подхранва борбата и в известен смисъл предизвиква насилието“, допълва Шведов.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.