Нощни вълци – плашещите приятели на Путин

Руска глутница обикаля с мотори в името на Родината

Франс прес

Владимир Путин с „Нощни вълци“. Снимка: от тв екрана

Навлекли кожени якета, дългокоси юначаги от „Нощни вълци“ – най-големия мотоклуб в Русия, често огласят с рева на огромни мотори улиците на Москва. Но въпреки бунтарския си вид глутницата обикаля в името на Родината.

„Ценностите ни са много прости: обичай родината си, вярвай искрено и не употребявай, нито продавай дрога“, обобщава Александър Бенюш, вицепрезидент на клуба, чиито членове президентът Владимир Путин смята за свои братя.

Макар и лесно разпознаваеми по големите си тунинговани машини, Нощните вълци мразят да ги наричат байкъри като американските им събратя – Ангелите на ада.

„Байкърите водят антиобществен живот: пием бира, трошим съдове, ако пък някой се мръщи, бой по главата, – подхвърля Александър, дошъл в клуба преди 20 години. – Те се поставят над обществото, проповядват култ към насилието. Ние не мислим по този начин, използваме насилие само в краен случай.“

Създаден през 1989 г., малко преди да се разпадне СССР, клубът „Нощни вълци“ („Ночные волки“) е спечелил оттогава последователи в цяла Русия и постсъветското пространство. Точният брой членове се пази в строга тайна, но според разумни оценки става дума за 5000 моторджии, сред които е човекът, управляващ с желязна ръка Чечения – Рамзан Кадиров.

Шефът им с прякор Хирурга – брадат, почти двуметров гигант – неведнъж се е показвал на най-личното място по време на мотошествия – карал е точно до президента Путин, който безспир превъзнася патриотизма на бандата.

Обич към родината и мъжественост

„Смятаме се за част от армията на Русия“, твърди пред АФП водачът на Вълците, докато минувачи се снимат един друг край техния лозунг – „Където сме ние – там е Русия“, обрамчен от емблемата им: обвит в пламъци вълк на фона на пълна Луна.

Клубът няма никакви официални функции, но присъствието му винаги е демонстрация на сила. Такава бе например големият събор на Вълците в Крим, с който те подкрепиха присъединяването му към Русия през март, също и мотопарадът в сепаратистката крепост Луганск, Източна Украйна.

Движейки се в колона по улиците, мнозина Вълци носят националното знаме или флага на „Новорусия“, както руските националисти наричат рускоезичните райони от Украйна.

„Най-важното е хората ни да показват, че са патриоти – обяснява Александър. – Родолюбието дава сили.“ Но „това не означава, че според нас руснаците са най-добрите. Всеки може да е патриот в собствената си страна“, изтъква 46-годишният моторджия.

Съответно клубът е неизменно толерантен при подбора на членове, прииждащи от целия бивш Съветски съюз; приема и различни религиозни убеждения, при все че повечето Вълци са православни. Така събира ведно християни и мюсюлмани, шлосери и търговци, има дори неколцина монаси.

„Всеки може да стане член, стига да не е жена. ‘No woman no cry’ – добавя през смях Александър, перифразирайки думи на реге певеца Боб Марли. „През първите години клубът се обедини около символа на мъжеството, онова, което те прави мъж“, пояснява той.

„Задължаваща атмосфера“

Тимур е оставил мотоциклета си под дебела сянка в градината, заобикаляща един бар на открито в московските покрайнини – край още петдесетина лъскави расови „коня“.

Клубът всъщност има над 46 местни организации из целия бивш СССР, но точно тук започва пътешествието на всеки новак моторджия, решил да се бори за членство – в бърлогата на Вълците.

„Надявам се някой ден да ме приемат“, споделя, грабнал халба бира, 27-годишният преподавател по финанси.

За целта младият столичанин задължително трябва да бъде „посветен в рицарство“ от член на клуба, после да участва две години в „проявите“ му – от демонстрация на сила в Крим до обикновени шествия из улиците на руски градове.

Така ще може да се издигне до третия – най-високия ранг. Ако не спазва правилата, може да го понижат или временно да му отнемат правото да носи символите на клуба. „Доста задължаваща атмосфера“, предупреждава Александър.

Ако съдим по тълпата от московчани, струпани около Хирурга, за да му искат снимка или автограф, Нощните вълци без съмнение са популярни. Независимо от скандалната им донякъде репутация заради сбивания тук и там – кога жестоки, кога не.

Участието на клуба в обществения и в религиозния живот на Русия допринася за добрата репутация на Вълците, борещи се за „нравствено и духовно развитие на младото поколение въз основа на патриотизма и традициите“.

„Философията на „Нощни вълци“ може добре да се обобщи с думите на Св. Августин“, уверява Александър, изненадвайки ни с цитат от великия богослов: „В главното – единство, във второстепенното – свобода, а във всичко – любов“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.