8 партии в парламента – аууу, лошо. Като бяха 3-4 – пак лошо. Е?

Анализатори и политици хленчат по телевизиите, че 8 партии в парламента е много, държавата ставала неуправляема и т. н. А може би да се върне една партия? Тогава беше много управляема страната, властта беше силна, имаше стабилност.

Мнозина искат стабилност чрез Бойко Борисов. “Време е”, както пише по плакатите на ГЕРБ. Ама не стана. Няма и да стане занапред. Онзи свят си отиде, мнозина вече не искат да ги управлява някой като фатмак. Още повече арогантен бай Ганьо като Борисов. И затова гласовете се пръснаха в много партии. Мнозина разочаровани пък въобще не гласуваха.

Любопитно е, че в миналия парламент на изборите 2013 година влязоха 4 партии и пак имаше недоволство – ами защо са само ГЕРБ, БСП, ДПС и “Атака”. Защо отпаднали Костов и т. н. Ами отпаднали, не са били убедителни, това е.
Получи се някаква абсурдна ситуация. Народът избрал тези четири партии, а медиите всеки ден обясняваха как БСП, ДПС и “Атака” са лоши. ГЕРБ и те били лоши, ама по-малко лоши, щото не направиха правителство.

Пълно недоразумение. Това е резултатът на парламентарните избори, а коментатори и гости в студиите говореха, сякаш властта е узурпирана. Дори този израз употребяваха някои. Прелитащият като канарче от тв студио в тв студио Евгений Михайлов обясняваше през ден, че настъпил комунистически режим и той се страхувал за живота си. И никой не го попита да не би да има треска нещо, да не е на себе си.

Та тогава с 4 партии беше лошо.

Сега с 8 партии е пак лошо.

Е, какво трябва да стане, за да угодят изборите на анализатори, политици, медии?

Всъщност, недоволни от резултатите са и повечето българи. Неговите не са победили, не могат сами да управляват и да командват. Но българинът няма никакво право да казва – “Как може тия да са в парламента?”, “Как може такива да се явяват на избори?” и т. н. Това в същината си е недемократично съзнание. Ами това е българския народ. Това избира, това се явява на избори.

Ама не трябвало да има такива или онакива. Как да стане? Да назначат един да казва кой може и кой не може да влиза в парламента?
Има хора, които, ако ги питаш трябва ли да има конституция, ще кажат, че е излишна. Един Бойко стига.

И точно сега, при 8 партии в парламента, българинът е представен максимално. И сега ще се види кой от неговите избраници е способен да управлява, да се споразумява, да  взима решения. И кой в парламента само кряка и влиза в комбинации и раздаване на министерски и държавни постове срещу гласове в подкрепа.
Всички драматични сценарии ще се състоят. И държавата пак ще оцелее. В Гърция беше много по-страшно, но ей го, тия дни икономиката им излязла на плюс.

Само от простотиите на Борисов няма как човек да се скрие, пак почна да грее всеки ден по три пъти от телевизиите. Но вече е на залез, не може да управлява сам, трябва да се научи на разбирателство. Ако не – нови избори, на които ще има по-малко гласове за него и по-малко гласували. Нищо чудно да има нови избори само заради егото му.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.