Защо рокзвездите умират млади? Учените намериха отговора

Почитател на Джим Морисън държи албум на неговата група The Doors и запалена свещ на гроба му в Париж. Снимка: Ройтерс

Самоубийства, убийства, свръхдоза, смърт при неизяснени обстоятелства – историята на рокмузиката е пълна с мъже и жени, простили се с живота твърде рано. Оказва се, че за ненавременната смърт на рокаджиите има научно обяснение. След дълги изследвания екип учени от университета “Джон Мурс” в Ливърпул доказа, че рокендролът сериозно вреди на здравето.

Анализирайки живота на рокзвездите, изследователите са установили, че през първите пет години след успеха им в класациите, нивото на смъртност при музикантите става три пъти по-високо от това на останалите хора. В проучването са включени 100 мъртви музиканти от цял свят. Сред тях средната продължителност на живот е 42 години за американците и само 35 години за европейците.

“От десет рокмузиканти един умира много млад – казва ръководителят на проучването професор Марк Белис. – Това не е естествена смърт. Ние я наричаме “допълнителна”. И целта ни беше да определим степента й. Изводите, до които достигнахме, могат да помогнат за предотвратяването на нови подобни смъртни случай в рокмузиката.”

Елвис Пресли. Снимка: Ройтерс

Около една четвърт от изследваните от учените смъртни случай са били вследствие на злоупотреба с алкохол или наркотици. Професор Белис и неговият екип са анализирали кариерите на 1604 изпълнители, включени в съставения през 2000 г. каталог с най-добрите хиляда албума на всички времена. 100 от тези музиканти за починали. Причините за смъртта в низходящ ред се подреждат по следния начин – свръхдоза, рак, злополука/катастрофа, мистериозни или неизяснени обстоятелства, насилие, инцидент, свързан с алкохол или наркотици, самоубийство.

Освен, че през първите пет години след първоначалния им успех нивото на смъртност при рокмузикантите е три пъти по-високо от това на останалите хора, през следващите пет години рискът това да се случи остава 2,5 пъти по-висок от нормалното.

В проучването фигурират някои от най-популярните имена в музиката. Сред тях са Бъди Холи, загинал в самолетна катастрофа на 22 години, Сид Вишъс, починал от свръхдоза на 21 години, Кърт Кобейн, самоубил се на 27 години, Джим Морисън, намерен мъртъв във ваната си на 27 години. Сред музикантите, доживели да навършват поне 40 години, са Елвис Пресли и Фреди Меркюри. Единият умира от свръхдоза на 42 години, а другият – от СПИН на 45 години.

Мик Джагър (вляво) и Кийт Ричардс – изключения от правилото. Снимка: Ройтерс

В своя доклад учените обръщат специално внимание на т.нар. “почетни изключения от правилото” като Пол Макартни, Боб Дилан, Ози Озбърн и музикантите от Ролинг Стоунс Мик Джагър и Кийт Ричардс, които продължават да се изявяват на сцената, въпреки че са прехвърлили 60-те. Все пак е споменат фактът, че през 1969 г. Ролинг Стоунс губят своя китарист Браян Джоунс, който е намерен удавен в басейн на 27 години.

Учените се надяват огласяването на резултатите от тяхното проучване да помогне за намаляването на случаите на ненавременна смърт в роксредите. “Начинът на живот на тези музиканти носи вреда не само на тях – казва професор Белис. – Те имат милиони почитатели, които им подражават и копират поведението им. А то в много редки случаи може да служи за пример.”

(по в. Гардиън)

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.