“ШиЗи Про” – театър на професионални шизофреници, без заучен текст

Вижда ли се често в театър такава въодушевена публика? Снимки: сайт на трупата

Три пъти месечно читалище “Славянска беседа” в София се изпълва с народ. Понякога залата е така претъпкана, че остават и правостоящи. Всички са дошли с очакване за спонтанен, разтоварващ смях.

“ШиЗи Про” е рлофесионална трупа за импровизационен театър. Всяка постановка е непредвидима. Никой няма предварителна настройка за това какво точно да очаква – нито публиката, нито дори актьорите. В импровизационния театър няма сценарий, няма заучен текст, сюжет, конкретна режисура. Участниците в него сами са си сценаристи, режисьори, а понякога влизат в ролята и на декори. Реквизитът се състои от бял лист хартия, върху която е записана тема, зададена от публиката. С това започва и същинската част на шоуто. Актьорите правят бърза игра на асоциации с думата, и така се раждат няколко отделни скеча, които постепенно се преплитат в обща история.

Трупата се състои се от десетина млади актьори, завършили неотдавна (виж тук сайта на „ШиЗиПро„). Добиват популярност без реклама – само от Фейсбук и от уста на уста. Приятели водят приятели и всеки път в залата има нови хора. Който е идвал веднъж, често се връща, защото на импровизационно представление винаги е различно.

Втората част на представлението е кратък масов скеч, на който можем да станем свидетели например как всички герои правят гигантска баница, а един от тях се търкаля като наденичка или как висят в задръстване и си разменят реплики от импровизираните коли.

Момент от представлението. Снимки: сайт на трупата

Момент от представлението. Снимки: сайт на трупатаПреставленията на "ШизиПро" препълват залата. Снимки: сайт на трупатаСнимки: сайт на трупатаСнимки: сайт на трупатаСнимки: сайт на трупатаСнимки: сайт на трупатаСнимки: сайт на трупатаВижда ли се често в театър такава въодушевена публика? Снимки: сайт на трупата

От скоро актьорите работят и върху песни и дори кратки импровизационни мюзикъли – отново по зададена от публиката тема.

Също като стендъп комедията, импровизационният театър започва да се развива през 60-те години на миналия век в заведения в Чикаго. Много известни актьори са започнали кариерата си именно като импровизатори – Лиса Кудроу, Бил Мъри, шоуменът Конан О’Брайън, Били Кристъл, Робин Уилямс, Джим Кери.

В България този вид постановки навлиза едва през 2009 с формацията “ХаХаХа ИмПро Театър”.
“ШиЗи Про” е втората импровизационна трупа у нас и макар да съществува от сравнително скоро (януари 2013), става все по-популярна. Основен принос за това има безплатният вход, който дава възможност на всеки, скептик или не, сам да прецени дали и колко пари заслужава представлението. На изхода на залата е поставена кутия с процеп и макар средствата, постъпващи в нея да са със статут на дарения, много хора оставят в нея толкова пари, колкото биха дали и за билет за постановка със сценарий. (Тук Фейсбук страница на „ШиЗи Про“).
Основателят на “ШиЗи Про” Златин Цветков смята, че работата на импровизиращите актьори е значително по-различна от тази на традиционните. За да се получи успешна импровизация, те трябва да са формирали добър екип – да се преодолее егото им на отделни артисти и да се научат да си партнират. Затова се изисква голямо доверие между участниците и съвместимост на характерите им. Развиват интуицията и рефлексите си като се събират между 6 и 10 пъти в месеца за репетиции.

Снимки: сайт на трупата

От 2010 година насам Златин Цветков води и курсове по импровизационен театър. Едно от първите неща, които курсистите научават, е основния принцип на импро театъра – “Да, и…”, т. е. съгласяване и надграждане. “За да бъдеш импровизатор, трябва да елиминираш себе си като критик. Да спрем да мислим как нещо няма да може да стане, и да започнем да мислим как може да стане, ако го направим заедно.”

Името си “ШиЗи Про” заимстват именно от една от групите от курсисти. На едно от упражненията групата от непрофесионалисти измислила обща история като всяко изречение било казано от различен участник. Резултатът бил разказ за шизофреник на име Шизи, който бил толкова смахнат, че сам си бил съпругата, която биел. А после подал оплакване срещу себе си и сам се осъдил.

В импровизационния театър няма правила и заучени реплики. Именно тяхната липса поражда спонтанност в представлението, а това от своя страна му придава реалистичност. Той не ни занимава и с политика или с проблемите от Новините. Вместо това игрите и закачките са разтоварващи и заразителни. Невъзможно е да излезеш от залата в лошо настроение.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.