Руски медии едновременно обвиняват България в „предателство“

Българските политици продължават да ликвидират собствената си страна и да тласкат населението към протести, пише руското интернет издание „Сегодня“. Електронният вестник коментира одобрената от служебното правителство програма „България в НАТО и Европейската отбрана 2020“.

Тя съдържа „отказ от използване на руски изтребители и хеликоптери. Затова, твърдят български медии, в редиците на въоръжените сили зрее бунт“, заявява „Сегодня“.

„Някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на употребявани Ф-15“, написа в Туитър руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

„Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден“, пише „Гудок“. Българският министър на отбраната Велизар Шаламанов мотивира отказа от руските бойни самолети с това, че страната трябва да стане независима от Русия. Вместо руските България смята да купи 8 нови изтребителя, посочва вестникът.

„Къде ще идат тогава българските МиГ-ове и Су? – пита се „Правда“ и сам отговаря: „Ами ето, (украинският президент) Петро Порошенко нали се кани да купува оръжия от страните в НАТО…“

„Ако все тъй анализираме ситуацията с оптимизъм, Бойко Борисов логично трябва сега да кимне към Русия. Нима ще дочакаме положителни изявления за „Южен поток“, чуди се „Правда“. Според него газопроводът „е нужен на България дори повече, отколкото на Русия, защото е градообразуващ строеж, който дава работни места, инвестиции, транзитни такси“.

„Наистина е беда да си православна славянска страна, чийто народ се отнася добре към Русия. Доказва го съдбата на Гърция, Кипър, Сърбия, България, Украйна. Арсеналът на Запада е голям – от кредитно заробване до война“, се казва в материала.

Според руското издание България и Румъния са приети в ЕС „не за благото на населението в тези страни, а за да бъдат лишени от възможността да сътрудничат с Русия“. „Къде се дяна вечната дружба, в която се кълняха българите? Та нали освобождението от османско иго не е малко нещо. По време на Великата отечествена (война) българите не отвърнаха със същото на своите „братушки“, изтъква мрежовият вестник.

Българските самолети руско производство са част от някогашната „приятелска помощ от страна на една съюзна държава – Съветския съюз (. . .) Някои неща се доставяха безплатно, някои – срещу български чушки, зеленчуци, плодове, заради което се убиваше собственото производство“ на СССР, коментира пред „Аргументи и факти“ Роман Гусаров, експерт на транспортната комисия в Държавната дума.

„Тази ситуация продължава и днес. България е бедна страна, тя оцелява до голяма степен тъкмо благодарение на руските пари, които течаха доскоро натам като широка река – говоря за туристите и любителите на български недвижими имоти, вдигнали там цели руски градове. Страх ме е това да не свърши печално: те ще оградят руските градове с бодлива тел, ще вдигнат данъците и нашите инвеститори ще хукнат да бягат оттам с голяма скорост“, предрича събеседникът на седмичника.

Под крилото на Съветския съюз „българите получаваха всички преференции и живееха десеторно по-добре, отколкото сега. В момента смятам, че България, както и нашите украински съседи, ще се опитва да седи на два стола – да се захранва с руски пари, ловейки подаяния, подхвърляни от Запада“, заявява експертът на руския парламент.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.