ЕЦБ тихомълком възлага надежди на поевтиняването на еврото

Ройтерс

Борейки се със слабата икономика на еврозоната и стагниращите цени, Европейската централна банка (ЕЦБ) се надява помощта да дойде от нещо, което не е под неин контрол: стойността на еврото.

Докато Вашингтон се готви да сложи край на инжектирането на евтини пари, което помага на икономиката на страната да се съживи, еврото започна рязко да поевтинява спрямо долара.

И това се харесва на ЕЦБ.

На фона на най-бавното повишаване на цените в Европа от пет години и трайно дремещата европейска икономика, Франкфурт започва да използва тактики, подобни на тактиките на Федералния резерв – инжектиране на евтини пари в системата с надеждата тя да се събуди. В най-добрия случай обаче тези усилия имат несигурен резултат. Сега обаче отклонението от подхода и от двете страни на Атлантика предоставя на еврозоната алтернатива, която работи – по-слаба валута.

„Безпогрешният начин нещата да бъдат задвижени е обменният курс да бъде понижен,“ посочи икономистът от RBS Ричард Баруел.

„Това е най-добрата известна на човечеството противоотрова срещу забавянето на темпото на инфлацията,“ допълни той.

Поевтиняващото евро ще вдигне цените, тъй като стоките от чужбина, дали това ще са коли или облекло, ще поскъпнат. Износът ще бъде насърчен, предоставяйки свобода на действие на компаниите да работят по-усилено за покриване на търсенето. Това може да доведе до повишаване на инфлацията до целевото равнище от малко под 2%, определено от ЕЦБ – един от структурните елементи за икономически просперитет.

През септември инфлацията в еврозоната се забави до под 0,3 %. Президентът на ЕЦБ Марио Драги се мъчи с всички сили да подчертае, че централната банка няма целево равнище на обменния курс- стремейки се да не подразни САЩ и другите големи икономики с тактиката „направи съседа си по-беден“.

Миналата седмица Драги намекна, че различната позиция на Европа може да бъде от полза, отбелязвайки „значителни и нарастващи различия в цикъла на паричната политика между големите развити икономики.“

За финансовите пазари това означаваше мълчаливо насърчаване на сваляне на курса на еврото, което вече се търгува близо до двугодишен минимум.

Алтернативен път

Великобритания дава полезни ключови насоки какво може да се случи по-нататък. Резкият спад на курса на британската лира спрямо долара, настъпил точно преди финансовата криза, когато от над 2 долара в средата на 2008 година той поевтиня до около 1,35 в началото на 2009 година – бързо премина. Потребителските цени скочиха от 1,1 % през септември 2009 година до 5,2 % две години по-късно. Това стана до голяма степен благодарение на ефекта от валутния курс.

Това доказателство кара много служители на Кайзерщрасе, адреса на ЕЦБ във Франкфурт, да бъдат доста оптимистично настроени, тъй като курсът спадна от почти 1,40 долара през май до около 1,26 долара сега.

През септември ЕЦБ публикува доклад, проучващ „алтернативния път на еврото“ – спад на стойността му до 1,24 долара до 2016 година, което съвсем реално може да се случи.

Това би увеличило икономиката на еврозоната, възлизаща на 8,5 трилиона евро, с до 0,3% догодина и през 2016 година, като ще вдигне и инфлацията, а тя е основният показател за добро състояние на икономика, с до 0,3%, удвоявайки сегашното равнище.

Някои очакват дори още по-рязък спад и косвено още по-голям подем за икономиката. Deutsche Bank прогнозира, че едно евро може да струва по-малко от долар до края на 2017 година.

Кратко облекчение

Някои икономисти обаче са на мнение, че резултатите в Европа ще бъдат краткотрайни и, както в случая с Великобритания, ще бъдат необходими допълнителни мерки преди да бъде възможно истинско възстановяване.

„Обезценяването на еврото е необходимо, но не е достатъчно,“ посочи Пол Де Граув, икономист от London School of Economics. Трябва да правим други неща, като например да се инвестира в страните,“ допълни той.

Макар отслабеното евро да помогне на износителите да продават по света, то няма да помогне много на търговията между 18-те страни членки на еврозоната.

„Нуждаете се от вътрешно търсене за растеж и имате сериозни ограничения в това отношение,“ отбеляза Сантяго Карбо Валверде, испански икономист от британския университет Bangor. „Може да продавате на Китай, но се нуждаете от еврозоната,“ отбеляза той.

Доказателството: след спада на британската валута стана ясно, че е необходимо повече, за да се даде тласък на една икономика.

Лондон използва схемата „парични средства за финансиране“, за да насърчи ипотечните заеми и цените на имотите, но да се управлява икономиката на един остров е по-лесно, отколкото да се постигне промяна в неспокойния съюз от 18 страни в еврозоната, смесица от култури и езици, където мненията за спестяванията и разходите контрастират рязко от Берлин до Атина.

ЕЦБ няма големи надежди да спре спада със собствени сили.

Драги призова правителствата да реформират икономиките като намалят данъците или направят трудовото законодателство по-гъвкаво, но призивите му не намериха голям отклик: Франция неотдавна представи „дързък“ бюджетен план, който ще пренебрегне ограниченията за разходите на ЕС.

В крайна сметка дори поевтиняващото евро може да не бъде достатъчно да премахне натиска върху ЕЦБ за парично стимулиране на икономиката в пълен размах чрез изкупуване на правителствени облигации.

Понижаващото се евро ще помогне, но ако направите крачка назад, промяната на стойността на валутата е игра, при която печалбата и загубата са равни, посочи Хунг Тран, изпълнителен управляващ директор на Института за международни финанси – група, която представлява банки и финансови обединения.

„Поскъпването на една валута е поевтиняване на друга. Това не променя картината на световната икономика и картината на нисък растеж за Европа,“ допълни той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.