На президента няма кой да му пише. Обама все по-трудно намира съюзници

Асошиейтед прес

Барак Обама. Снимка: Белия дом

Президентът Барак Обама се оказва с малцина приятели във Вашингтон. Бивш негов министър на отбраната критикува външната му политика. Дългогодишни политически съветници поставят под въпрос стратегията на кампанията му. А демократи, заети с тежки предизборни надпревари в средата на мандата, не искат Обама да се навърта около тях отсега до изборния ден следващия месец.

Разочарованието от Обама донякъде е отражение на неизбежната досада, която предизвиква президент, навлизащ в последните години от мандата си. Но някои демократи казват, че то е и последица от сдържания управленски подход на президента и предпочитанието му да разчита на тесен кръг съветници в Белия дом, което го оставя с малцина верни съюзници в Капитолия или другаде.

„Този президент е изключително независим“, каза стратегът на демократите Пол Бегала, който дълго време беше съветник на президента Бил Клинтън. „В много отношения това е доста добро нещо. Той вероятно стигна до президентския пост, като дължеше на други хора по-малко от всички президенти, за които се сещам. Рискът е, че независимостта може да се превърне в изолация“, заяви той.

Докато служители от Белия дом спорят за това дали президентът е изолиран или отслабен, почти няма съмнение, че позициите на Обама сред американците и в собствената му партия са западнали след забележителното му преизбиране през 2012 г. Одобрението за президента, който се бори с множество кризи у дома и в чужбина, стои близо до рекордно ниско ниво през повечето време от началото на годината. Има опасност партията му да загуби Сената през ноември на изборите в средата на мандата, а досега нито един демократ, участващ в оспорвана надпревара, не е решил да се появи в кампанията редом до президента.

На всичкото отгоре някои от дългогодишните съветници на Обама започват да отправят безпощадни критики – в това отношение най-много се откроява доста уважаваният бивш конгресмен Лион Панета, който беше директор на ЦРУ и министър на отбраната през първия мандат на Обама. В нови мемоари и поредица от интервюта Панета атакува както начина, по който Обама взема решения за външната политика, така и ръководните му умения като цяло.

Панета пише, че докато е бил шеф на Пентагона, се е страхувал, че разпореденото от Обама изтегляне на всички американски войски от Ирак в края на 2011 г. може да заплаши да превърне страната в „ново убежище за терористи, които да планират нападения срещу САЩ“. Сега САЩ нанасят въздушни удари в Ирак и Сирия срещу въоръжена групировка, за която служители от правителството на Обама предупреждават, че може в крайна сметка да представлява заплаха за Запада.

Но най-острите критики на Панета са насочени към ръководния стил на Обама. Когато пише за неспособността на Обама да спре значителните бюджетни съкращения в Пентагона, Панета казва, че този епизод отразява „най-очевидната слабост“ на президента, „разочароващо нежелание да общува със своите противници и да набира подкрепа за своята кауза“.

„По мое мнение президентът твърде често разчита на логиката на преподавател по право, а не на пламенността на лидер“, добави Панета.

Бившият президент Джими Картър също отправи критики във вторник, като каза за тексаски вестник, че е трудно да се разбере каква точно е политиката на Обама в Близкия изток.

„Тя се променя от време на време. Забелязах, че двама от неговите министри на отбраната, след като напуснаха поста, бяха доста критично настроени към липсата на положителни действия от страна на президента“, заяви Картър за „Форт Уърт стар – телеграм“, имайки предвид както Панета, така и Робърт Гейтс – първия министър на отбраната на Обама. Гейтс отправи критики към президента в книга по-рано тази година.

Хилари Родам Клинтън, която беше държавен секретар при Обама и е евентуален кандидат за президент през 2016 г., също прекара голяма част от лятото в популяризиране на книга, в която се опитва да се разграничи от някои решения на президента по отношение на Близкия изток.

Публичните критики са насочени и към политическите умения на президента. След като Обама каза миналата седмица, че икономическите му политики са поставени на гласуване през ноември, неговият дългогодишен политически съветник Дейвид Акселрод отхвърли тази стратегия като „грешка“. „Не бих поставял тази линия там“, каза Акселрод в предаването „Среща с медиите“ по телевизия Ен Би Си.

Съветници от Белия дом и други приближени на президента отхвърлят потока от критики и дистанциране от страна на представители на демократите, определяйки го като част от естествената крива на президентството.

„Това до голяма степен се дължи на синдрома на шестата година“, каза Анита Дън, която беше директор на отдела за връзки с обществеността на Белия дом при Обама. „Ако сте в Белия дом, вие запретвате ръкави и си вършите работата, и разбирате, че в крайна сметка имате още две години, в които ви очаква още доста работа“, заяви тя.

Но Джим Манли, който беше старши съветник на лидера на демократическото мнозинство в Сената Хари Рийд, каза, че работата само може да стане по-трудна, ако демократите във Вашингтон се дистанцират още повече от президента с навлизането в надпреварата за неговия пост.

„Истината е, че президентът и неговият екип не се справят никак добре в опитите си да изградят група от верни демократи“, каза Манли. „Те вече нямат кой знае каква възможност за това“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.