Ню Йорк се изправя срещу заплахата от ебола

Франс прес

Засилен контрол по летищата, извънредни мерки в болниците, успокоителни изявления на властите. Ню Йорк е на бойна нога, заплашен от ебола – вируса, взел в сряда първата си жертва в САЩ, в Тексас.

Американските телевизии отразяват обширно мерките, свързани със страха от този вирус, убил вече 3900 души в Западна Африка. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио свика в четвъртък „подготвителна сбирка за ебола“, на която разисква различни сценарии с представители на всички служби, действащи по въпроса – спешната помощ, полицията, пожарникарите, болниците, съдебните медици и др.

„Няма причини за безпокойство – наблегна той. – Няма случаи на ебола в Ню Йорк. Дори някой да развие съответните симптоми, „имаме ясен план как да се справим с положението“, добави Де Блазио. И заяви, че градът-вселена с 8,3 милиона жители, най-големият в САЩ, е „подготвен особено добре“ за случая.

„Лекарите, болниците и служителите от спешната помощ са обучени да откриват заболяването и да изолират всеки заразен възможно най-бързо“, увери той.

Сайтът на кметството вече предлага информация и съвети във връзка с еболата на всички нюйоркчани, на университетите, училищата и забавачниците, помества и препоръки за здравните специалисти.

При откриване на заболели от ебола те ще бъдат лекувани в манхатънската болница „Белвю“. В сряда тя покани местни журналисти да разгледат стаите със стъклени врати за изолация на инфекциозно болни, както и защитните дрехи на персонала.

„Правим всичко, което е по силите ни; смятаме, че сме готови“, заяви д-р Рос Уилсън от градската служба по здравеопазването и болниците, който инспектира местните лечебни заведения.

С цел да се провери как ще реагира персоналът на 11-те обществени болници в Ню Йорк – ще действа ли според приетия план, в спешните отделения бяха изпратени дори мними болни, оплакващи се от главоболие, стомашни болки и треска: симптомите на ебола.

Телефонистките от номер 911 – за спешни повиквания, също са обучени специално да разпознават възможни болни чрез насочващи въпроси.

Ню Йорк не е оставил незабелязана грешката, допусната в Далас – там Томас Ерик Дънкан, пациентът, починал в сряда, бе първоначално изписан и пратен у дома си, макар в болницата да се знаеше, че пристига от Либерия (където е бил заразен с ебола).

Според д-р Уилсън тренировките и симулативните игри, провеждани вече три седмици, ще намалят риска от подобни грешки.

И още една мярка за сигурност: от събота летище „Дж. Ф. Кенеди“, основното международно летище в града, засилва проверките на пътниците, пристигащи от Либерия, Сиера Леоне и Гвинея – най-тежко засегнатите африкански страни.

Става дума едва за няколко десетки души дневно, а миналата година пътникопотокът през това летище е стигнал 50,4 милиона души.

Макар и вече проверени при излитането, те ще трябва занапред, щом пристигнат, да попълват въпросник за оценка на здравето. Ще им се мери и температурата. Ако имат треска или анкетата покаже, че може да са заразени, ще бъдат насочвани към специалист от Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията. Той отново ще измери температурата им (безконтактно) и ще прецени дали да ги препрати в болницата „Белвю“.

Джей Еф Кей е първото от общо пет летища, което въвежда подобен контрол. Идната седмица ще го последват Нюарк – друго летище, обслужващо Ню Йорк, Вашингтон-Дълес Интернешънъл, Атланта и Чикаго.

Тези мерки обаче не вдъхват спокойствие на всички. Близо 200 хигиенисти, почистващи самолетите на летище „Ла Гуардиа“ в Ню Йорк, обявиха например в сряда кратка стачка, разтревожени от възможните рискове. Преминали обучение на другия ден, те се очаква да подновят работа.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.