Путин търси уединение, докато Русия преживява перфектната буря

Руският президент Владимир Путин отпразнува 62-ия си рожден ден по особен начин: сам в сибирските гори. През последните няколко дни говорителят на Путин Дмитрий Песков избягва журналистическите въпроси за това защо президентът е решил да не празнува рождения си ден в Москва или да върши друга работа, както правеше предишни години. Това е просто поредното странно парченце във все по-сложния пъзел около стабилността и бъдещето на руския президент и неговото правителство.

Русия е в окото на перфектната буря. Въпреки че кризата с Украйна леко затихва, Русия става свидетел на стратегическо разместване в критичен район по нейната граница. Освен това кризата накара Западът да наложи санкции на Русия и да отслаби много финансови и икономически връзки със страната. Сега Кремъл е в разгара на икономическа криза, която е не по-малко сериозна от ситуацията с Украйна.

През последните два дни руската централна банка използва 1,6 милиарда долара от валутните си резерви, за да запази стабилността на валутата. Руската икономика показва застой през 2014 г., а чуждите инвестиции в Русия са намалели с 50 процента. Кремъл може да има резерви от 630 милиарда долара, но тези средства бързо се изразходват в опит да се запълнят пукнатините.

Притесненията за финансовата стабилност на Русия прерастват в открити битки между различни фракции в Кремъл. Руският финансов министър Антон Силуанов, който е ключова фигура в либералните икономически кланове, открито призова Путин да съкрати амбициозната програма за отбранителни разходи на Русия. Русия планира да започне 10-годишна отбранителна програма за превъоръжаване на стойност 770 милиарда долара през 2015 г. Съобщава се, че Силуанов е отхвърлил плана при неотдавнашни обсъждания на бюджетни проекти през септември, което е накарало Путин да прехвърли процеса на вземане на решения за отбранителните разходи от правителството към своята канцелария.

Въпреки че доводите на Силуанов против разходите за отбрана са финансови, Путин също така трябва да помисли какви последици може да има подобно решение за сигурността и политиката. Продължаващите битки на Русия в районите по нейната граница ще изискват силна армия. Освен това Путин използва отбранителния бюджет, за да успокои различните руски кръгове в областта на сигурността и отбраната.

Макар че управлява Русия от 15 години по централизиран и авторитарен начин, Путин подобно на всеки друг лидер трябва да намира баланса между различните фракции в страната. Именно неговата способност да манипулира различните политически кланове го доведе на власт. Липсата на тази способност беше причината за падането на Борис Елцин през 90-те години на 20 век и на мнозина лидери преди него.

Елцин не можа да овладее съревнованието между верните му хора, по-либералните кръгове от икономисти и кръговете от областта на сигурността и отбраната. За да запази властта си, Елцин се люшкаше от едни политики към други – като икономическите шокови политики и преструктурирането на федералните служби за сигурност. Подобни непоследователни ходове съдействаха за рухването на руската икономика, сриването на службите за сигурност и западането на руската армия, докато тя водеше жестока война в Северен Кавказ.

Погрешните стъпки на Елцин направиха възможно издигането на Путин до властта. Путин разбра, че един руски лидер може да управлява само ако съумее да постигне баланс между съперничещите си групи. Путин е бивш агент на КГБ, което го свързва с кръговете от областта на сигурността, а това, че осъзнава нуждата на Русия от западни технологии, му позволява да разбира по-либералните икономисти. В първите си години на власт Путин раздели руските ресурси и инструменти на властта между клановете, като ги държеше в постоянно съревнование и поставяше себе си в положението на върховен съдник.

Проблемът сега е, че клановата система започва да се разпада. Кръговете от областта на сигурността са обвинявани за провалите в Украйна, а либералните икономически кръгове са обвинявани за несполуките в икономиката. Много личности и групи поставят собствените си позиции (и финансови приходи) пред напредъка на държавата. Путин продължава да се опитва да поддържа баланса, както се вижда през последните седмици от дебатите за бюджета между либералите и кръговете от областта на сигурността. Но 15-те години, в които Путин успешно балансираше между клановете, бяха време на възстановяване и възраждане на Русия. Сега Путин се опитва да намери баланса от позиция на слабост.

Извън Кремъл не е лесно да се прецени до каква степен Путин държи властта. Решението за ново ръководство се взема между стените на Кремъл, а не сред народа. Предишни руски лидери – от Никита Хрушчов през Леонид Брежнев до Елцин – бяха отстранявани или измествани от близки до тях хора. Затова изглежда подходящо, че сегашният руски лидер избра да посрещне рождения си ден далеч от Кремъл и неговите кланове.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.