Близнашки се завърна в атлантическия отбор на Плевнелиев

Иво Инджев

На 27 август премиерът Близнашки, по изрично настояване на скрития зад кулисите Бойко Борисов (по информация на ivo.bg), контраатакува евроатлантическия документ на министерството на отбраната „Визия 2020“, в който Русия беше посочена като страна, която води води пропагандна хибридна война в България. Премиерът пое отговорността за редактирането на проатлантическия документ с „аргумента“, че Русия е велика сила и не може да бъда определяна като враг на България.

Днес Георги Близнашки се яви на поправителен евроатлантически изпит и на практика се присъедини към своите министри на отбраната, на външните работи и на правосъдието – Велизар Шаламанов, Даниел Митов и Христо Иванов .

В интервю за телевизионния канал „Бългерия он еър“ служебният премиер този път пое отговорността за позицията на споменатите министри, присъедини се към тях, заставайки срещу антибългарските изявления на вицепремиера на Руската Федерация Дмитрий Рогозин.

Близнашки заяви, че отговорът срещу Рогозин е изготвен с „неговата благословия“. „Напразно от руска страна продължават да ни третират като зависима страна на отношенията между двете страни. За мен е по-важно да се запази добрият тон между двете страни, които традиционно имат добри отношения“, разви тезата си Бизнашки.

Нещо повече, той я приближи плътно до позицията на своя работодател Росен Плевнелиев със следните важни уточнения: „Руската страна проявява според мен излишна нервност“ ( по повод намерението на България да замени съветските изтребители със западни).

Но най-важното, казано днес от Близнашки, е следната истина: „В Русия взеха връх пронационалистически кръгове, които заеха крайни позиции, за съжаление“.

Докато позициите на Борисов за съставяне на каквото и да е правителство стават все по-слаби, балансът на силите по разлома Изток-Запад в днешното управление на България неочаквано ( особено за Путин и путлеристите у нас) се накланя в полза на прозападния избор на мнозинството българи.

Дали това пропадане на руската доминанта в българската политика не е производна на рекордното падане на световните цени на петрола и на рублата, спрямо долара, което води до опасни (за рубладжиите) пресъхвания на корупционните наноси по „Южен поток“, обещани на пеликаните, които гнездят тук?

Може да е временно, може да е за кратко, но е едно добро начало.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.