Шумът на парите

Румен Белчев

Когато си говорим за купуване и продаване, все се вторачваме в махалите и мургавите братя, които осъществяват разделно събиране на отпадъците от кофите, за да се изхранят.

Както мъдро рече лидерът на една от набедените, че ги купува по списък партии, те най-добре са разбрали посланията му и той се гордее с това.

Само братята да бяха – с мед и прополис да ги храним до следващите избори! Ами ние? Дето не сме взели петдесетарката?

Любопитно е да погледнем за какво ни мислят вече избраните в парламента лидери. Очевидно те също смятат, че за каквато и политическа програма да ни говорят, най ще ги залюбим, ако ни заговорят за пари!

Необходимият (според безгрешната Нешка) грешник Н. Бареков в платена публикация в „ТРУД“ обявява, че „Планът Бареков сваля цената на тока с 20 %“. Зашумоляха ли в ушите ви банкнотки? Още не? Продължаваме. В същия брой „Безплатно саниране предлага ГЕРБ“. Като знаем колко му е квадратът на санирането – шумът на парите става все по-ясен.

Но цената на тока тревожи основно градския електорат, който се топли с духалки. Затова (пак в платена публикация) „БСП настоява за повече европари за кооперациите“. Еврата вече се въртят като в забравената игра „Торнадо“ – само трябва да се пресегне човек и да ги гепи!

Като заговорихме за кооперации, се сетихме и за корпорациите и тяхната банка – засегнатите почти половин милион вложители изведнъж научиха от „24 ЧАСА“ и г-н Йордан Цонев, че „Има варианти за бърз достъп до техните пари“. Дотук – добре, господинът се слави като експерт и хубаво е, че е измислил някаква врътка. Само че от какъв зор се представя не за експерт, а за представител на ДПС?

Торнадото направо ще ни отнесе – включиха се в него и шестте милиарда, блокирани в банката.

Новата патриотична сила „ПФ – НФСБ и ВМРО“ е малко по-скромна – пред „ТРУД“ „Патриотите спират разрухата, борят демографската криза“. В случая думата „патриот“ очевидно е употребена като професионална принадлежност, но бедата не е в това – редакцията добросъвестно информира, че „В програмата на коалицията пише, че ще освобождава минималните доходи от данъци“.

И още по-добросъвестно уточнява, че „Малката подробност е, че от 1 януари данъкът от 10 % на хората с минимална заплата ще им се връща обратно“… В смисъл, че програмата на партията е изпълнена още миналата година, макар и от други!

И все пак купуването на гласове има своя отявлен противник – г-н Лютви Местан, лидер на ДПС. Ако се вярва на „СТАНДАРТ“, неговото движение е измислило нов начин на борба с гадната търговия:

„На всеки избирател, на когото се предлага подкуп срещу гласа му и той подаде тази информация, да получи поощрение в размер на предложения подкуп. Тоест, ако някой дилър на глас предложи на наш избирател 50 лв. и той подаде сигнал, но реален, нека да го поощрим. Да му благодарим със съответното поощрение, че той има доблестта да откаже този подкуп и участва в процеса на оздравяване на политическата система в страната“…

Г-н Местан не е прецизирал кой точно ще изплаща поощренията – надяваме се, не държавният бюджет, защото тогава хептен ще се избуши!

Но хората добре разбраха посланието и масово го подкрепиха.

С което постижение на парламентарната демокрация, разбира се, всички ние трябва да се гордеем през следващите четири години!

От блога “РазПЕЧАТосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.