Ще влязат ли реформаторите в коалицията „Пеевски“? И да се присъединят към „Кой“…

Един след друг лидерите от Реформаторския блок (РБ) признават, че било грешка условието им за коалиция Бойко Борисов да не е премиер. Първо Божидар Лукарски каза, че това изискване било „трик“ за привличане на гласове. После Радан Кънев каза, че е грешка (виж тук). Подобни неща обясниха и други от блока. Така пътят към коалиция с ГЕРБ е открит.

Радан Кънев намери допирни точки между тях в това, че заедно могат „да спасят България от Русия“ – така каза пред Нова тв. Това е измислена заплаха, България е член на ЕС и НАТО, какво има да спасяват, да не би да сме жертва на въоръжена агресия? Страната затъва икономически, а реформаторите щели да ни спасяват от Русия. И същевременно ще строят Южен поток по европейски правила, както иска ГЕРБ. Такава налудничава политика няма да им спечели голямо доверие за следващите (недалечни) избори.

Още миналата година лятото в e-vestnik писахме, че РБ става патерица на Борисов. Тогава някои протестиращи и привърженици на РБ ни упрекнаха, че защитаваме олигархията, заемаме про-БСП позиция и т. н. А сега какво е? Слепи ли са, че съществува коалиция „Пеевски“ от миналата година насам. Борисов и Пеевски отново са заедно, дърпат конците задкулисно и на действията на прокуратурата, и на служебното правителство, на медии.

Във вестниците и сайтовете на Пеевски няма една критична дума за ГЕРБ и Борисов от миналата есен насам. Те синхронно провеждат пропаганда в полза на Борисов и ГЕРБ. В момента притискат РБ да клекне на Борисов без да му поставя условия. (Който не вярва, да хвърли поглед в някои издания като „Монитор„, „Преса„, тук и тук, има и други без интернет сайтове).

Пеевски се чувства все по-комфортно – купи сградата на Полиграфическия комбинат от двата вестника „Труд“ и „24 часа“, чиито предишни издатели Донев и Павлов бяха смачкани от Борисов с помощта на данъчните, прокуратурата и медиите, за да ги продадат. Самият Борисов беше цитиран от бившата зам.-главна редакторка на „Труд“ (в открадната и публикувана чат-кореспонденция с тогавашния издател), че от тези два вестника го интересува сградата.

Комбината между Борисов и Пеевски, и Цацаров, в ролята на тяхна маша, се видя най-ясно в действията срещу КТБ. Прислужиха им и президентът, и шефът на БНБ. ДПС и ГЕРБ действаха синхронно да сложат ръка на КТБ и да спасят ВИП-вложителите там с държавни пари. И ще го направят, въпрос на време. Сега медиите на Пеевски, към които припяват и уж независимите „Преса“ и „Труд“, разобличават Цветан Василев.
Иначе официално коалиция между ДПС и ГЕРБ няма да има. Ще има с реформаторите. Същинска комедия.

Е къде са сега протестиращите, когато „Кой“ управлява отново, при това ще включи в коалиция и част от същите тези протестиращи?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.