Животът под властта на „Ислямска държава” – как функционира?

Бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

Френското списание „Курие интернасионал“ е събрало от различни западни и арабски медии разкази и анализи как функционира самопровъзгласилата  се т. нар. Ислямска държава. Материалът е подробен, допълнен от e-vestnik с карти и илюстрации.

Вдъхновявайки се от методите на ливанската Хизбула, джихадисткото движение се заема с управление на всекидневието. Пуска електричество и течаща вода и осигурява социални услуги благодарение на големите си финансови средства.

„Форин Полиси”, Вашингтон

„Ислямска държава” не само завладява нови територии, тя знае и как да ги управлява. А това значително усложнява задачата на войските, изпратени да завземат отново районите в Ирак и Сирия, минали под контрола й. Според американското разузнаване ръководителите на „Ислямска държава” се вдъхновяват от изпитаните методи на шиитската военна групировка Хизбула в Ливан и отделят значителни човешки и финансови ресурси за възстановяване на услуги от първа необходимост като: електричество, течаща вода и канализация.

„Добро управление”

Ислямистите организират и нови съдилища, за да наложат стриктното си тълкуване на шериата. Те наказват най-вече крадците, като им режат ръцете. Много християни и членове на малцинства, изповядващи друга религия, са осъдени на смърт заради вярата си.

Карта с районите контролирани от ИДИЛ. С оранжево са завладените територии, с линии – територии, в които се водят военни действия, със зелени кръгове са отбелязани райони на въздушни удари на САЩ. Илюстрация: Централно командване САЩ.

Повечето от персонала на болниците, пазителите на реда, боклукчиите и заетите в други общински служби остават на работа. Много кметове и местни управници също запазват правомощията си.

Всички тези подробности показват бързото приспособяване на „Ислямска държава”. Тя не се задоволява да бъде най-добре въоръжената и финансирана терористична огранизация в света и без да губи време премахва пречките, свързани с управлението на завладените територии. Бунтът на местните жители срещу екстремистите изглежда все по-малко вероятен в състава на новообразуваната държава.

Карта с мечтания в бъдеще Ислямски халифат, който искат да създадат ислямистите.

„Ислямска държава” е най-опасната терористична организация в света, понеже обединява бойната мощ на Ал Кайда с управленческите умения на Хизбула”, обобщава Дейвид Кълкълън, специалист в борбата срещу бунтовнически движения. „Явно ръководителите й искат да създадат държава и разбират колко е важно ефикасното управление.” В някои от завладените територии „Ислямска държава” отваря болници, строи пътища, пуска автобусни линии, отваря отново училищата (най-малкото за момчетата) и лансира програми за подпомагане на дребните предприятия и местната икономика. В Сирия, където хлябът е основна храна, ислямистите се съсредоточават върху хлебарниците, за да осигурят прехраната на население, често заплашвано от глад.

Желанието за „добро управление” – според ислямиските критерии – идва от върха на „Ислямска държава”. От първата си декларация, публикувана след завладяването на Мосул, самопровъзгласилият се за халиф Ал-Багдади призова „учените, просветените, съдиите, лекарите, инженерите и всички, които имат военен или административен опит” да участват в управлението на териториите, контролирани от „Ислямска държава”. И това не са празни приказки: малко преди превземането на града директорът на болницата в Ракка, сирийски град вече под властта на „Ислямска държава”, е преместен в Мосул, раказва Дейвид Кълкълън. Пътна полиция продължава да си върши работата по улиците на Ракка и гражданите плащат данъците си на ислямистите, които в замяна им издават разписки с емблемата на организацията.

Феминистки палят знамето на Ислямска държава на протест в Париж. Снимка: от видео

Местен златар разказва пред „Ню Йорк Таймс”, че данъците били много по-ниски, отколкото подкупите, които искал режимът на Басар Ел-Асад. „Чувствам, че си имам работа с почтена държава, а не с бандити”, разказва занаятчията. „Ислямска държава” е „стартирала кампания” за спечелване на „сърцата и душите”. Един от най-тревожните примери: „ден за забавление”, организиран в Мосул с раздаване на футболни топки и конкурси за рецитиране на Корана.

Йочи Дрийзън
20 август, 2014 г.

„Железен похлупак” върху Мосул

Облекчени, че са се спасили от иракската армия, жителите на града бързо отстъпват пред начина на живот, който им се налага

— „Расийф22” (със съкращения), Бейрут

„Всяка сутрин оставям детето си на ясла, взимам колата и отивам в бакалията, която държа в квартал на средната класа в Мосул. Жена ми работеше в една банка в града. Вечер ходех на гости у приятели или семейно – на ресторант. В събота и неделя посещавахме роднините. Така живеехме преди идването на ДАЕШ (арабския акроним на „Ислямска държава”)”. Това разказва Ахмед, трийсетинагодишен мъж от Мосул.
Вторият по големина град в Ирак Мосул беше известен с етническата си религиозна мозайка. Преобладаващото мнозинство от араби сунити съжителстваше с най-голямата християнска общност в Ирак и малцинствени групи шиити и йезиди, живеещи в покрайнините.

Екзекуция от бойци на Ислямска държава. Снимка: видео

Преди идването на ДАЕШ през юли миналата година корупцията била пуснала пипала навсякъде. Можели да те арестуват само по подозрение и за да излезеш от затвора, трябвало да платиш голяма сума пари, разказва Ахмед. Градът се задушавал под контрола на армията, която не правила друго, освен да спира движението и да принуждава хората да прекарват часове в задръствания. Не минавало ден, без да избухне кола-бомба и да има загинали. Към това се прибавяло ужасното отношение на армията и полицията към населението.

След 10 юни Мосул е витрина на властта на „Ислямска държава”. Ахмед не крие, че ислямистката организация е успяла да се възползва от безчинствата на армията. Хората са почувствали облекчение при пристигането й и не искали да повярват на страшната слава, която се носела за нея в Сирия. Искало им се да вярват, че след всичките години на несигурност и сектантство (антисунитство) организацията ще подобри живота им.
ДАЕШ окупирала главните обществени сгради, както и изоставените от християните и шиитите къщи. Дори в банката, където работи съпругата на Ахмед, джихадистите назначили свой член, завършил финанси. Той сложил ръка върху документите, запорирал временно всички транзакции и забранил на служителите достъпа до бюрата им до установяване на новия ред. Но постепенно хората видели и тъмната страна на организацията.

ДАЕШ наложили на жените да носят бурка, а на мъжете да се обличат по „афганистански”. И не стига това, ами и да се „покаят”, за да могат да се влеят в редовете на „доброволците”, които патрулират по улиците на града, за да налагат нейния ред. Така хора с тежки съдебни досиета се превърнали в бюстители на закона.
Ако днес градът е неузнаваем и улиците му са празни, единствената причина не е покачване цената на бензина, поскъпнал тройно. „Ислямска държава” преследвала християните и разрушила историческите джамии. Освен това съсипала реномирания университет, като разделила студенти от студентки, премахнала факултета по изящни изкуство и променила напълно начина на преподаване на право. Освен това затворила редица факултети като: философски, химически и други, свързани с изучаването на естествени науки.

ДАЕШ създава диван-ал-хисба (служба за контрол), която следи пазарите, използването на мерките и теглилките и т.н., както и диван-ал-закат (ислямска данъчна служба). А службата за налагане на добродетели и борба с порока („религиозната полиция”) пък налага на жителите своята представа за морал по примера на еквивалента й в Саудитска Арабия.

ДАЕШ поддържа информационни центрове из целия град, за да проповядва и да прожектира видеоматериали, отразяващи военните й действия в Ирак и Сирия. Коли с надписи „Полиция – Ислямска държава” патрулират непрекъснато по улиците. Въоръжените й членове са от трийсетина различни националности. „Срещал съм такива, които говорят със саудитски, йеменски и разбира се, сирийски и иракски акцент. Някои са с азиатски черти, има и чеченци”, свидетелства Ахмед.

Екзекуция на кюрди от бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

Според слуховете жените нямат повече право да работят. Страхът за бъдещето се шири сред жителите. Основната тема на разговор е войната между ДАЕШ и кюрдските пешмерга (военни формирования в Иракски Кюрдистан – б. пр.). Но преобладаващото впечатление е, че статуквото в „Ислямска държава” е временно. А и хората се страхуват не по-малко от това, което може да се случи, когато иракската армия се върне в града, жадна за отмъщение. С две думи: не знаят на кой бог да се молят. Мосул е тъжен и в положение на изчакване. Липсват му християните и звъна на камбаните от църквите им, както и мавзолеите на светците мюсюлмани (разрушени от ДАЕШ, понеже според тях са отклонение от правата вяра).

Али Адиб, иракски журналист
27 август, 2014 г.

За децата: сладолед, пързалки и доктрина

Джихадистите предлагат на децата забавления, за да ги примамят и да им промият мозъците
– „Нау”, Бейрут

Една от най-фрапантните разлики между „Ислямска държава” и предшествениците й джихадисти е необичайното внимание към децата и образованието. Отдаването на приоритет на образованието говори много за дългосрочните политически и идеологически цели на организацията. В този смисъл „Ислямска държава” е много по-опасна от останалите клонове на тайнствената „Ал Кайда”. Вече повече от година „Ислямска държава” и съперническите й групировка от „Ал Кайда” в Сирия, най-вече фронтът „Ал-Носра”, набират деца, фанатизират ги и ги изпращат на бойното поле, като ги превръщат в деца-войници или деца-терористи.

Скорошен доклад на международната организация за защита на правата на човека „Хюман Райтс Уоч” обвинява „Ислямска държава”, че „набира деца под прикритие на безплатно образование и ги учи да боравят с оръжия, след което ги изпраща на опасни мисии, най-вече самоубийствени атентати.”
13-годишно момче под измисленото име Мохамед наскоро разказа пред медиите за ужасите в юношеските тренировъчни лагери на „Ислямска държава”. Той и другарите му трябвало редовно да присъстват на варварски наказания като разпъване на кръст или убийства с камъни. Обучението им се състояло в това как се става терорист и камикадзе.

Палач от Исламска държава обезглавява американския журналист Джейм Фоули. Снимка: онт видео

Но неморалното отношение на „Ислямска държава” към децата, най-вече в сирийския град Ракка, не се ограничава само с изпращането им на бойното поле. За децата се организират дни със забавления с безплатен сладолед и надуваеми пързалки. По-този начин „Ислямска държава” се стреми да спечели новото поколение за каузата си и се мъчи да насажда доктрината си. За тях децата са следващото поколение на новия халифат. Това е показателно, че голяма част от сирийците и иракчаните сунити, които са преминали под властта им или се бият на тяхна страна, или най-малкото не се противопоставят, не са истински убедени в крайната им цел. И не е чудно, че „Ислямска държава” (която се смята за истинска държава и следователно за носител на истински обществен проект) инвестира в младежта и образованието. Както обяснява скорошен доклад на Иститута за стратегически изследвания „при вида на риториката и методите, използвани от „Ислямска държава” в образованието, става ясно, че основната цел на халифата е да създаде новото поколение джихадисти, новите граждани на ислямската държава. „Ислямска държава” не се смята за терористична организация, която вербува деца, а за суверенна държава, която образова гражданите си.”

Една идеология. „Ислямска държава“ не е като останалите държави, тя е идеология. Идеология, която благодарание на интернет набира все повече младежи из целия мюсюлмански свят и ги подстрекава да се бият на нейна страна. И тук както в образователната система,въведена от организацията, целта е манипулиране и фанатизиране на младежкото съзнание. „Ислямска държава” възхвалява наизустяването и повтарянето на най-ретроградните текстове на мюсюлманския фундаментализъм. Много дисциплини като философия, химия, изкуства, музика, социология, история, философия, психология и богословие, най-вече мюсюлманско и християнско, са забранени.

Като всички радикални революционни движения „Ислямска държава” е създала нов човек и нов социален модел с цел да го наложи на останалия свят. И се надява да успее, като завладее умовете на децата и младежите. Несъмнено проектът за халифат е абсурден и няма да оцелее дълго, но преди да се сгромоляса под тежестта на собствените си противоречия, фанатизмът на „Ислямска държава” заплашва да погълне всички, които й се изпречат на пътя, умишлено или не.

Хюсеин Ибиш,
2 септември 2014 г.

Затворът за жените

Зад решетките са йезиди или непокорни шиити и сунити.

„Ал Хаят” (със съкращения), Лондон

„Ислямска държава” се отнася по два начина с жените в Мосул: използва женска полиция, съставена от съпруги на бойци на ДАЕШ, която се разхожда из женските пазари, за да следи за носенето на бурката или полиция, съставена от мъже, въоръжени с палки, за да удрят непокорните.

Женските полицейски отряди надзирават и женските затвори, само те имат достъп до тях. Според слуховете в затворите има задържани най-вече млади йезидки. Но в тях са хвърлени и жени шиитки и сунитки, които не се подчиняват на законите на ДАЕШ. Достатъчно е да не носиш бурка, за да се озовеш зад решетките. Арестувани са и съпрузите им, дори са екзекутирани. Единственият източник на информация са познати на съпруги, които работят за ДАЕШ. Млада бежанка от Кюрдистан казва, че съпругата на съседа й работи като надзирателка в затвор: „Жена близка до ДАЕШ ръководи женската полиция. Съседката ни работи под нейно командване, но не разказва нищо за затворничките. Определя ги само като неверници, върху които трябва да се приложат наказанията, предвидени от шериата.”

Кудул Ал-Амери
1 септември 2014 г.

Финансиране: петрол и изнудване

Въпреки че частните дарения от държавите в Персийския залив намаляват, „Ислямска държава” има достатъчно средства да продължи войната и да наложи властта си над 8 милиона души

„Уол Стрийт Джърнъл” (със съкращения), Ню Йорк

„Ислямска държава” управлява икономиката в завладените от нея територии в Сирия и Ирак. Продажбата на петрол и изнудването са в основата на една от най-богатите терористични организации в света. Тази незаконна икономика хвърля нова светлина върху финансовите ресурси на движението. Преди се е смяташе, че „Ислямска държава” получава основните си приходи от дарения от държавите в Персийския залив и ислямския свят като цяло. В действителност се оказва, че организацията се самозадоволява. Средствата от външни дарения „са малка цифра в сравнение с приходите от криминални и терористични действия”, които генерират милиони долари всеки месец, споделя представител на Държавния департамент.

Местните източници на финансиране са тежък проблем да западните и арабските страни: спирането на икономическите дейности рискува да предизвика хуманитарна криза във вече и без това пострадалия район. „Може ли да попречим на „Ислямска държава” да трупа активи? Не, защото тя вече ги е натрупала.”, споделя специалист в областта на борбата срещу тероризма. “Въпреки това трябва да се разруши търговската мрежа. Но ако нарушим търговията на определени продукти, рискуваме хиляди хора да измрат от глад.”

От Ракка в Сирия до Мосул в Ирак „Ислямска държава” управлява истинска мрежа, която събира данъци от фирми, селскостопански производители, потребители на обществен транспорт, християнски малцинства и всички останали, избрали да останат. Освен окупираните територия, тя контролира продажбата на петрол, зърно и антични предмети. Всичко се продава на черния пазар, основните купувачи са сирийският режим и бизнесмени шиити и кюрди от Ливан и Ирак.

„Ислямска държава” стабилизира горе-долу икономика в окупираните иракски и сирийски територии”, обяснява Хасаб Абу Хание, йордански специалист по въпросите на джихадизма. Откупите също представляват важен източник на приходи за организацията, но не са толкова съществени колкото икономическите дейности. По време на настъплението си в Сирия миналата година и мълниеносната война в Мосул в Ирак тази година

„Ислямска държава” сложи ръка върху петролни кладенци, земеделски земи и банки. Изненадващо за външните наблюдатели, но не и за специалистите, в това отношение „Ислямска държава” се показа като достоен наследник на Ал-Кайда в Ирак, която използваше същите методи и се превърна в най-богатата терористична организация.

„По онова време никой не можеше да направи нищо – камион не можеше да излезе на улицата – без да плати”, обяснява Хасан Абу Хание. „Сега се използва същата стратегия.” „Ислямска държава” има същата структура като предшественичката си Ал-Кайда и разполага с комисия, която играе роля на „министерство на финансите”, добавя той. Приходите, реализирани от сирийците и иракчаните, чиито семейства живеят в градовете, контролирани от „Ислямска държава”, показват степента на институционализация на събирането на средства и вътрешната търговия. Днес най-малкото 8 милиона сирийци и иракчани живеят под пълния или частичен контрол на „Ислямска държава”.

Контрабанда. Според отговорни западни и арабски служители разполагаме с малко достоверна информация за вътрешните икономически дейности на „Ислямска държава”. Де факто тя е различна в различните райони. Трудно е да се оцени и частта на рекета и различните удръжки, както и на продажбата на петрол и селскостопански продукти, тъй като контрабандната мрежа в Сирия, Ирак и съседните страни е изключително голяма.

В Сирия „Ислямска държава”е завладяла провинциите Ракка и Дейр аз-Зор, които преди това бяха в ръцете на сирийските бунтовници. Тя търгува със страните, с които воюва. Продава тежък нефт за 26-35 долара на барел на местния пазар, от другата страна на иракската граница или на рафинерии, финансирани от турски, ливански и иракски бизнесмени. Лекият петрол, който се продава по-скъпо на световните пазари, върви по 60 долара за барел. Петролът, който не се продава на място, струва по-скъпо, защото е трудно да се изнесе извън района.

Според сирийските бунтовници платформите, контролирани от „Ислямска държава” произвеждат между 30 000 и 70 000 барела на ден. Продажбата на петрол извън Сирия и извън иракската граница предполага наличие на мрежа. Петролът се прекарва до Иракски Кюрдистан от кюрдски търговци, които го продават на турски или иракски посредници. Те от своя страна го продават на пазарите в техните страни на по-ниски от нормалните цени или пък го препродават на сирийското правителство. Според турското министерство на външните работи количествата на конфискуван петрол от турските власти по протежение на турско-сирийската граница са нараснали с 300 % след началото на размириците в Сирия през 2011 г. „Опитваме се да спрем трафика, но границата е трудна за охраняване”, споделя високопоставен представител на турското министерство на външните работи.

За Запада е достатъчно ясно, че „Ислямска държава” разчита систематично на откупи от заложници за набиране на средства. Въпреки че броят на освободените заложници е толкова малък, че този източник на средства несъмнено е по-малко доходоносен от местната икономика. Богатите благодетели и крайните сунити от Персийския залив съставляват друг източник на финансиране. Но той значително намаля, откакто държавите в района разбраха заплахата, която представлява „Ислямска държава” за тях. В началото на август ООН наложи санкции на шестима души, замесени във финансиране или набиране на хора за „Ислямска държава”: засегнатите получиха забрана да пътуват и авоарите им бяха замразени. Кувейтските власти обявиха, че са арестували един от тях, кувейтски поданик, при завръщането му от Катар в средата на август, както и най-малко още двама души.

В брой. ООН предприе първите мерки за ограничаване на финансирането на „Ислямска държава”. Целта все още не е постигната според специалистите, тъй като организацията извлича главните си приходи от местната икономика и търговията се извършва основно в брой. Външните дарения представляват само „премия” за „Ислямска държава”, според Дъглас Оливант, който отговаря за Ирак в Съвета за сигурност на ООН. За Алекзандър Еванс, ръководител на екипа към ООН, натоварен с контрола на финансирането на „Ислямска държава”, мерките срещу икономическата й машина трябва да са съобразени с местното население. „Всяка нова санкция трябва да търси баланса между необходимостта да се пресече финансирането на „Ислямска държава” и задоволяване на хуманитарните нужди на населението, което страда под властта й.”

Нур Малас и Мария Аби-Хабиб
27 август 2014 г.

Според ЦРУ днес в Сирия и Ирак действат между 20 000 и 31 500 бойци на „Ислямска държава”, съобщава „Вашинготн Пост”. Цифрата почти се е утроила, тъй като по-рано американските разузнавателни служби оценяваха брой на джихадистите в „Ислямска държава” на 10 000. „Става дума за добре въоръжени бойци, които вече са доказали, че могат да се бият и да анексират територии”, подчертава от своя страна „Ню Йорк Таймс”.

Превод: Анна Христова

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.