Спазвайте правилата или напуснете – крайнодясната Йоббик заплашва роми

Ройтерс

Крайнодясната партия Йоббик пое властта в индустриален град в североизточната част на Унгария след предизборна кампания, в която обеща да постави ултиматум на ромското малцинство – следвайте нашите правила или напуснете града.

Трийсет и пет хилядният град Озд е най-голямата награда, спечелена отЙоббик на общинските избори, на които тя увеличи броя на кметствата, които контролира, до 14. Партията е обвинявана в антисемитизъм и расизъм. Въпреки че изостава далеч зад управляващата десноцентристка партия Фидес, на неделня вот Йоббик изпревари социалистите и стана втората най-голяма опозиционна сила.

Новият кмет на Озд, 27-годишният Давид Яницак се разходи по централния площад, където получи приветствия и ръкостискания. Той каза, че ще предприеме строги мерки срещу престъпността и бедността в полза на всички жители, без значение етническите им корени. Въпреки това програмата, с която Яницак участва на изборите, определено третира по различен начин ромската общност.

Манифестът, публикуван на сайта на Йоббик до снимката на Яницак, гласи: „Мислим, че има два начина да решим циганския въпрос. Първият е основан на мирно съгласие, вторият – на радикално изключване“.

„Партията ни иска да даде последен шанс на деструктивното малцинство, което живее тук, затова първо ще разгледаме варианта с мирното съгласие. Ако това не стане, тогава и само тогава може да последва драстичното решение“. Програмата заплашва, че ще бъдат „прогонени хората, които не умеят да се приспособят“.

Йоббик отрича, че е расистка или антисемитска партия. Един от депутатите й в парламента предизвика бурни реакции, когато предложи изготвяне на списъци на евреите, но след това се извини и каза, че е бил погрешно разбран.

Общинските избори подсказват какво би направила Йоббик, ако някога вземе властта в страната. В интервю след изборите в кабинета му в кметството Яницак използва доста по-премерен език по отношение на ромите, в сравнение с предизборния манифест.

„Условията са ужасни в покрайнините на града, където живеят повечето роми“, каза Яницак пред Ройтерс. „Не е само по вина на ромите, но и на лидерите, които не изискваха нищо от тях, освен техния вот – на местно и национално ниво“.  „Трябва да създадем работни места и да накараме ромите и унгарците да спазват реда. Гласоподавателите вярват, че ще направим това“.

Той каза, че ще работи за повишаване на обществената сигурност, като използва цивилни доброволци. Ще раздвижи местната икономика с проекти в животновъдството и растениевъдството в парници около града.

Безработицата е характерна за Озд. Около една четвърт от населението на града са роми, повечето от тях живеят в крайна бедност, получават социални помощи от държавата и често влизат в кавги с полицията.

Условията са толкова лоши, че за ромите страхът от преследване, каквото може да започне Йоббик, е смесен с надежда, че радикалната нова партия може най-сетне да направи нещо, за да им подобри съдбата – нещо, което мнозина не успяха да сторят.

„Като повечето роми ние се страхуваме какво може да стане с нас, защото винаги се говори, че някой ни желае смъртта и че ще ни откарат с влакове, както Хитлер е направил с евреите“, заяви пред Ройтерс Силвия Орос, жителка на един от най-мизерните бедняшки квартали, в който няма вода и канализация. „Но ако това чедо Яницак може да действа така, както говори за работа, чест и мир, и ни даде постоянна работа, то тогава няма да има радикална дискриминация“, каза Орос.

Много от хората, които са си дали гласа за Йоббик, са избрали партията поне отчасти заради обещанието й да се справи с „циганската престъпност“, както я нарича тя. Според 70-годишния пенсионер Михай Бало, Йоббик няма да тръгне да преследва ромската общност. Той обаче сподели: „През 70-те години вървях от единия до другия край на града в полунощ без проблем. Не бих посмял да направя това днес. Проблемът не е с всички цигани, само с някои от тях“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.