„Големият брат“ Моди дебне бюрократите в Индия

Ройтерс

Нарендра Моди. Снимка: официален сайт

Откак стана премиер на Индия, Нарендра Моди придоби репутацията на човек, които е обсебен от стремежа да контролира всичко. Той разпореди на бюрократите да изхвърлят боклука от канцелариите и да работят на националния празник, като чистят тоалетни. Колко му трябваше да направи следващата стъпка и да монтира системи за електронно наблюдение, за да следи дали стоте хиляди правителствени служители идват навреме на работа.

Но не само Големият брат наблюдава тези „бабу“, както наричат в Индия чиновниците, но и обществото ще може да ги гледа чрез уебсайт – attendance.gov.in, – който тихомълком бе стартиран през септември.

Контролното табло на Биометричната система за присъствие показва в реално време графика на динамиката на броя на хората, които са на работа. Възможна е също проверка с кликване за това кога отделно лице е регистрирало своето влизане или излизане от системата.

„Всичко започна по идея на министър-председателя“, казва координаторката на проекта Шефали Сушил Даш от Националния информационен център на Индия – агенцията, която отговаря за електронното правителство. Системата се основава на картовата система за биометрична идентификация „Адхар“, стартирана от предишното правителство (обхванала вече 680 милиона души), която е усъвършенстван вариант на пилотния проект на технобюрократа Рам Севак Шарма от щата Джаркханд.

„НЯМА УСЕЩАНЕ ЗА НАТРАПВАНЕ“

Чрез своите номера в „Адхар“ над 50 хиляди правителствени служители в 400 правителствени служби в столицата Делхи са вписани в системата. Планът е тази бройка да бъде удвоена. Персоналът може да регистрира влизането си в своята служба чрез поставяне на пръст върху сканиращо устройство на входа.

Това могат да правят и високопоставените чиновници, без да чакат на опашка, на устройствата, прикрепени към настолните им компютри. По думите на Даш „няма оплаквания“ от страна на включените в тази толкова натрапническа схема. „Системата цели да направи живота на хората по-лесен“, казва тя пред Ройтерс.

Въз основа на неофициална анкета сред свои източници Сухаиб Иляси, редактор на „Бюрокраси тудей“, списание за управленци, заявява, че реакцията е повече от положителна. „Хората харесват това, въпреки че трябва да бъдат пунктуални“, казва той. „Чиновниците са правителствени служители. Те трябва да служат на народа. Няма усещане за натрапничество“.

Да се принуждават чиновниците да работят без отдих е обнадеждаващо за Индия – страна, където даже най-обикновената бюрократична задача може да създава трудности, смята един инвеститор. „Гледната точка на Моди е: ако мога да оправя дребните неща, ако накарам държавните служители да работят, да разчистят папките, тогава съм изминал 80 процента от пътя“, казва Авинаш Вазирани, мениджър на фонда „Джупитър асет мениджмънтс Индия“. „Това е нещо като „Биг брадър“, но е много ефективно. И не е само за централното правителство. Правителствата на щатите се опитват да подражават на това“, добавя той.

Канцеларията на премиера също е включена в схемата, казва Даш. Но не е ясно дали това ще се отнася и за Моди.

Създателят на проекта Шарма, който е с ранг на държавен министър в Департамента по електрроника и информационни технологии към правителството, не бе открит за коментар. Биометричната система за присъствие, при проверка от кореспондента на Ройтерс същия ден обаче показа, че той се е регистрирал на работното си място в 13 часа 55 минути и 16 секунди.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.