И джихадистите, и кюрдите не могат да си позволят да загубят Кобане

Франс прес

Обстрел на Кобане. Снимка: от тв екрана

До вчера обикновен град на кръстопът, забравен на границата между Сирия и Турция, Кобане се е превърнал днес в символ на битката между джихадисткия „халифат“, възхваляван от организацията „Ислямска държава“, и автономията, за която мечтаят кюрдите.

Ако боевете са толкова интензивни от няколко седмици, то е защото никоя от двете страни не може да си позволи да се провали в Кобане.

На първо място Кобане е важен за кюрдите, защото неговата загуба би била „трагедия за идеала за автономен Кюрдистан в Сирия“, каза Сирил Русел, анализатор във Френския институт за Близкия изток (IFPO) в Аман.

Евентуална загуба ще направи невъзможно създаването на обединен Сирийски Кюрдистан, за какъвто мечтае голяма част от тримилионното кюрдско население на Сирия, заяви географът, специалист по Сирия Фабрис Баланш.

Кобане е главен град на един от трите окръга на този автономен регион, другите два са Африн на запад и Джазире, чиито най-големи градове са Камишли и Хасака.

Загуба на Кобане, който е по средата, „би означавала невъзможност да се направи връзка“ с другите два, уточни Баланш.

„Африн ще бъде следващата мишена на джихадистите, а кюрдите ще бъдат блокирани в Хасака, където има опасност да бъдат атакувани“, каза той. „Ако кюрдите бъдат унищожени в Кобане, те могат да бъдат унищожени и на други места“, резюмира анализаторът.

Ако Кобане падне, това ще нанесе тежък удар върху легитимността на кюрдската милиция „Сили за защита на народа“, която го брани със зъби и нокти от близо месец.

„Групировката е под натиск. Тя трябва да докаже, че не изоставя кюрдите, че е готова да се бие до последния мъж, до последната жена“, отбеляза Арън Лънд, специалист по Сирия в центъра „Карнеги“. Това е основата на тяхната легитимност в очите на кюрдите“. ВАЖНО СИМВОЛИЧНО ЗНАЧЕНИЕ

Според Русел политико-териториално-идеологическият проект Сирийски Кюрдистан влиза в тежко противоречие с този на джихадистите. Той е „трън в очите“ на „Ислямска държава“, която иска да разшири територията си, за да създаде голям халифат.

Превземане на Кобане би позволило на сунитската радикална групировка да се движи свободно от запад на изток, тъй като вече контролира една трета от границата с Турция (150 от 500 км), смята Лънд.

Но победа в този малък град без природни богатства, като изключим селското стопанство, ще бъде преди всичко от важно символично значение.

„Това ще е победа над кюрдите, които винаги са побеждавали“, твърди Русел, имайки предвид боевете между двата противника, които се водят от година насам.

Освен това неговото превземане би дало на тази жадна за публичност групировка успех над международната коалиция, чиито самолети атакуват техни позиции от 23 септември. „Ислямска държава“ ще може да твърди, че дори коалицията с далеч по-съвършените си технически средства не може да унищожи групировката, защото, както нейните членове казват, „такава е волята на Аллах“, каза Баланш.

В Туитър джихадистите преименуваха града на „Айн ал Ислам“ (изворът на исляма), вместо арабското Айн ал Араб (изворът на арабите), наречен така заради водоизточник от османско време.

Кюрдското име Кобане вероятно е деформация на думата „компания“ (от железопътна компания). В началото на 20 век градът е бил гара на железопътната линия, свързваща Ирак и Турция. ЗАСТРАШЕН ДЕМОКРАТИЧЕН МОДЕЛ?

С течение на войната в Сирия кюрдите изградиха автономия в местните съвети, представени като относително демократична практика в страна с автократично управление от почти половин век.

Най-голямата кюрдска политическа формация в Сирия Партия на демократичния съюз е светска група със социалистически уклон, която дава преобладаваща роля на жената, в това число и във въоръженото си крило „Сили за защита на народа“. Един от кюрдските командири впрочем е жена.

Кюрдският проект е антипод на този на „Ислямска държава“, която изповядва радикална версия на исляма и иска възкресяване на халифата, мюсюлмански управленчески модел, изчезнал преди век. За целта групировката не се колебае да обезглавява, да пребива до смърт с камъни, да разпъва на кръст тези, които смята за врагове.

Според анализатори евентуално унищожаване на кюрдския проект ще се окаже благоприятно за съседна Турция, където кюрдският конфликт е взел 40 000 жертви от 1984 година. Освен това Турция е обвинявана, че си е затворила очите за влизането на джихадисти в Сирия през нейната граница.

„Падането на Кобане е в интерес на джихадистите, но прилича най-вече на заличаване на кюрдския проект със съучастието на Анкара“, смята Русел.
Още по темата: Партизански групи преследват „Ислямска държава“ в Сирия

Том Пери
Ройтерс

Малка група сирийци преследва бойци на „Ислямска държава“ в една от главните й крепости в Източна Сирия. Това е нова партизанска кампания, възникваща в отговор на нарастващата жестокост на ислямистите.

Основната цел е да се всее страх в редиците на „Ислямска държава“, заяви водачът на групата „Бяло покривало“, която казва, че е убила над 100 бойци на „Ислямска държава“ при нападения в провинция Дейр аз Зур през последните месеци.

Името отразява целта: под „Бяло покривало“ се има предвид покривалото, с което се завива мъртвец – според групата то очаква бойците на „Ислямска държава“, които са отговорни за престъпления срещу сирийския народ, каза лидерът й Абу Абуд в интервю по Скайп.

Появата на такива групи показва как „Ислямска държава“ си създава нови врагове на място в момент, когато САЩ действат усилено за осъществяването на плановете за обучаване и екипиране на умерената опозиция срещу президента Башар Асад, които са част от стратегията им за справяне с групировката.

Абу Абуд, който отказа да разкрие истинското си име от съображения за сигурност, е бил командир в бореща се срещу Асад бунтовническа група, разбита от по-добре въоръжената и финансирана „Ислямска държава“, когато тя установи почти пълен контрол върху Дейр аз Зур по-рано тази година.

Малката банда, която той ръководи сега, не е в състояние да нанесе сериозен удар на „Ислямска държава“. Но тя представлява допълнително предизвикателство в момент, когато САЩ и техните съюзници нанасят въздушни удари срещу групировката в Сирия и Ирак.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, който следи войната, отчита увеличаване на нападенията на въоръжени мъже срещу цели на „Ислямска държава“ в провинция Дейр аз Зур. Дейр аз Зур заедно с по-северната провинция Ракка представлява основната територия, където е съсредоточено влиянието на „Ислямска държава“ в Сирия.

„Бяло покривало“ не проявява никаква милост към „Ислямска държава“: когато успее да отвлече някой неин член, тя по-късно го „ликвидира“, каза Абу Абуд.

Тя действа във и около град Ал Букамал на иракската граница. Това е район, който има решаващо значение за „Ислямска държава“, тъй като е връзката между контролираните от нея територии в Сирия и Ирак. В момента групата наброява 300 души, каза Абу Абуд.

„Осемдесет процента от членовете на „Бяло покривало“ не са участвали в боеве, преди да дойде („Ислямска държава“). Ние ги обучихме и те се присъединиха към „Бяло покривало“ заради силното потисничество, което усетиха, след като „Ислямска държава“ установи контрол“, каза Абу Абуд.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека казва, че „Бяло покривало“ е една от няколкото малки групи, повели въоръжена борба срещу „Ислямска държава“ в провинция Дейр аз Зур през последните месеци и убиващи бойци на „Ислямска държава“, когато им са удаде възможност. Всички те са си избрали сходно заплашителни имена. Сред тях са „Призрачна бригада“ и „Бригадата на ангела на смъртта“, каза Рами Абдулрахман, ръководиител на Сирийския център за наблюдение на правата на човека, който казва, че събира информация от източници от всички страни в конфликта.

Нападенията се увеличават

Една такава група е убила не по-малко от 10 бойци на „Ислямска държава“ при среднощно въоръжено нападение срещу контролен пункт в град Ал Маядин в провинция Дейр аз Зур миналия четвъртък, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека. При отделно нападение въоръжен мъж с мотоциклет е открил огън по друг контролен пункт на „Ислямска държава“.

„Техните операции срещу „Ислямска държава“ се увеличават“, каза Абдулрахман. „Ислямска държава“ си създава доста врагове със завладяването на Дейр аз Зур – район, където се произвежда петрол.

Тя изгони повечето други бунтовнически групировки от Дейр аз Зур през юли, окуражена от бързото настъпление в Ирак, където превзе град Мосул през юни, заграбвайки заедно с него оборудване на иракската армия, което сега се използва в Сирия.

За да задуши всякаква съпротива в Дейр аз Зур, „Ислямска държава“ прибягва до разпъвания на кръст и обезглавявания – методи, употребявани от нея и на други места. Тя екзекутира 700 членове на въстаналото племе шейтат през август, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Членовете на борещите се срещу Асад въоръжени групи, известни под събирателното название „Свободна сирийска армия“, можеха да изберат между това да избягат, да се подчинят на господството на „Ислямска държава“ или да умрат. Фронтът Нусра – официалният клон на Ал Каида в Дейр аз Зур – се изтегли от провинцията. Сирийското правителство все още контролира част от град Дейр аз Зур и летището му.

„Потайността е най-важният елемент от дейността на „Бяло покривало“, каза Абу Абуд. Групата се състои от четиричленни „клетки“, които действат независимо една от друга, добави той.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека и Абу Абуд една от най-големите операции на „Бяло покривало“ е била нападение срещу позиция на „Ислямска държава“ в Ал Букамал, при която са били убити около 11 джихадисти.

Въздушните удари на САЩ и коалцията не правят задачата на „Бяло покривало“ по-лесна, каза Абу Абуд. Преди това бойците на „Ислямска държава“ се събираха на големи групи, а сега се движат на малки отряди, често през нощта, като използват мотоциклети.

Говорител на „Бяло покривало“ каза, че групата използва оръжия, които по-рано са принадлежали на борещи се срещу Асад бунтовнически групировки.

Говорителят, който се представи като Абу Али Албукамали, каза, че въпреки скромните си ресурси „Бяло покривало“ постига целта си: „Целта на тази група – всяване на страх сред членовете на „Ислямска държава“ – е постигната. Днес не можете да ги срещнете да вървят сами. Те се движат предимно на групи, страхувайки се от отвличане.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.