Защо в Украйна изхвърлят политици на боклука

Асошиейтед прес

Украински депутат в кофа за боклук. Снимка: от тв екрана

В Украйна изхвърлянето на политик на боклука не е метафора. А е нещо буквално: намерете заподозрян корумпиран чиновник, хванете го и го хвърлете в контейнер.

Онлайн клипове на няколко публични фигури, получаващи подобно отношение от банди от буйни активисти предизвикаха както ликуване, така и отвращение.

Тази мода е част от по-общо загрубяване на политическия климат в Украйна, на фона на тлеещия гняв от охлювската скорост на реформите и продължаващата корупция след свалянето на бившия президент Виктор Янукович през февруари.

„Хората не виждат реални промени… не виждат справедливост“, казва Максим Лациба, ръководител на програмата за социално развитие в украинския Център за независими политически изследвания. „Погледнете социалните медии и ще видите всякакви картини, снимки и вицове по тази тема. Това значи, че хората подкрепят тенденцията“.

С приближаването на парламентарните избори на 26 октомври, обществените настроения изглежда са от полза за националистите популисти.

Първата жертва на наказанието с изхвърляне в боклукчийска кофа, за която бе съобщено масово, е Олег Руденко, общински чиновник в черноморския град Одеса, обвинен че е поискал подкуп от 45 хиляди долара. След като заобиколиха Руденко, активисти от силно националистическия Десен сектор се нахвърлиха върху него и го изхвърлиха в близък контейнер.

До дни записът на инцидента стана сензация, така както и самата практика. Политици на национално равнище – всички те мъже до момента – също бяха взети на мушка. До момента бе съобщено за над десет имитаторски случая.

Особено силно е недоволството от усещането за провал в обновяването на ползващите се с лоша слава за подкупността си съдебна система и полиция.

„Не можем да намерим справедливост в съдебната система. Има съдии, останали от времето на Янукович. Никой не ги е уволнил“, каза Лациба.

В момента в Украйна е модерно да се говори за лустрация – чудноват термин, визиращ чистките на държавни служители в бившите страни от съветския блок през 90-те години на 20-и век заради принадлежността им към комунистическата система. В наши дни самоназначили се народни комитети, разочаровани от бездействието на правителството в Украйна, се заеха със задачата.

Критиците на тенденцията, която беше наречена „боклукчийска лустрация“, се притесняват, че необузданите ексцеии може да станат още по-страшни с времето. Те критикуват полицията, че не е наказала извършителите.

„Мълчаливата и бездейна позиция на органите за защита на реда провокира така наречените боклукчийски лустратори към по-нататъшни беззакония“, написа миналата седмица генералния прокурор Виталий Ярема. „Границата между правосъдието на линча и боклукчийската лустрация е много тънка“.

Демонстрантите редовно обграждат сега парламента и заплашват да замерят депутатите с яйца и домати, ако не гласуват по начина, по който те искат. Одобряването на първо четене на поредица набързо скалъпени антикорупционни закони миналата седмица се случи точно при такива условия.

Някои смятат безочливо агресивните действия за наследство на четиримесечните улични протести, достигнали връхната си точка със свалянето на Янукович, който в момента живее в самоналожено изгнание в Русия. Тези протести варираха от предимно мирни събирания в началото до насилствени сблъсъци със силите за борба с безредиците към края.

Наследникът на Янукович на президентския пост, Петро Порошенко, беше избран с убедителен резултат през май. Той и другите нови лица яхват едно бедствие след друго на гърба на постреволюционната еуфория в Украйна.

Анексирането на Кримския полуостров от Русия, до което се стигна поради опасенията на Кремъл, че обръщането на новото украинско правителство към Запада може да доведе до загубата на базата на руския Черноморски флот, не охлади кой знае колко очакванията към новия украински режим.

Избухването на боевете в предимно рускоезичните източни части, след като въоръжени сепаратисти се опитаха да се откъснат от властта на Киев, осигури на правителството политическо прикритие. Мнозина споделят убеждението на новите власти, че бунтовниците са пряко подкрепяни от Москва.

Обявяването на номинално, макар и често нарушавано примирие в Изтока в началото на септември, обаче върна вниманието към все така слабия украински политически напредък.

„Потребителите размишляват за съдбата на националната си валута и перспективата за галопираща инфлация, и всички се чудим какви други лишения ще трябва да претърпят украинците тази зима“, пише коментаторът Егор Стружкин в седмичника „Комментарии“.

Неотдавнашния скок в подкрепата за прекалено агресивния Олег Ляшко, чиято Радикална партия се очаква да бъде една от влезлите в парламента на изборите на 26 октомври, показва ясно обръщане срещу политическия ред.

Миналия месец, не желаейки да остане встрани от вълната на боклукчийски лустрации, Ляшко събра поддръжници в Кировград, за да хване новоназначения областен губернатор с обвинението, че е подкрепял правителството на Янукович. След като не успя да го намери, тълпата изхвърли в кофа по-нископоставен представител на регионалните власти.

Ляшко, огнен популист, известен с изцепките си с цел печелене на известност, твърди че не разпалва страстите, а ги канализира.

„Когато не можете да оправите нещата чрез съда или когато прокуратурата и полицията не правят нищо, където няма закон, хората се радикализират“, заяви той пред Асошиейтед прес. „Обществото в момента е далеч по-радикално дори от нашата Радикална партия“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.