Последният лидер на ГДР не се разкайва

ДПА

Последният лидер на комунистическа Източна Германия разказва за събитията, довели до падането на Берлинската стена. Егон Кренц остава неразкаял се защитник на старата система и смята, че капитализмът не е краят на историята. Въпреки масовите демонстрации по улиците на Източна Германия през октомври 1989 г. и увеличаващите се признаци за рухване на комунизма последният партиен лидер на страната продължавал да вярва, че реформирането на социализма е възможно.

„Поех поста, за да запазя Германската демократична република (ГДР) като суверенна държава“, казва в интервю за ДПА Егон Кренц, който сега е на 77 години. Кренц не бил сам. Западногермански лидери също не успели да предвидят падането на източногерманското правителство само няколко седмици по-късно.

„Разбира се, илюзиите, насърчавани по онова време от Михаил Горбачов, също изиграха роля в моя случай. Твърде дълго му вярвах“, каза Кренц по адрес на последния държавен глава на Съветския съюз.

„Това, че Горбачов се държеше в ретроспектива така, сякаш нарочно е оркестрирал събитията, довели до разпадането на Съветския съюз, аз просто не приемам. Той не е честен“, каза Кренц.

В интервюто, взето в Берлин, Кренц, който сега живее в Дирхаген на брега на Балтийско море, се върна към събитията, довели до процеса срещу него и четиригодишната присъда заради ролята му в убийствата на източногерманци, опитали се да избягат на Запад.

„Всяка смърт на границата беше голяма загуба. Това не е ново усещане. Говорехме за това и в ГДР“, каза той. „По повод на процеса срещу мен през 1997 г. аз се извиних на всички граждани на ГДР, които са понесли несправедливост. Но за жалост не мога да се сетя за нито една страна в целия свят, където да не е била извършвана несправедливост.“

„Да се държим така, сякаш е имало справедливост в Западна Германия, и само несправедливост в ГДР, е нелогично, тъй като противоречи на действителността“, каза Кренц. Той заяви по адрес на лидерите на ГДР, че са страдали от нещо като „загуба на гласа“ по време на масовите вълнения в страната. „Политбюро не искаше да признае реалността. Някои се опитваха да се опълчат на насоката на развитие, но без успех“, допълни Кренц.

Събитията се развиват главоломно, с масови демонстрации в Лайпциг и Дрезден и повече от 1000 задържани демонстранти в Източен Берлин на 7 и 8 октомври по време на празненствата за 40-ата годишнина на ГДР. На 18 октомври 1989 г. 77-годишният Ерих Хонекер е принуден да се оттегли и да се откаже от всичките си постове с обяснението, че има здравословни проблеми, като предлага за свой приемник Кренц.

Ключови съюзници на Хонекер също се оттеглят от постовете си същия ден. Вечерта на 18 октомври в изявление по националната телевизия Кренц обявява „повратен момент“ за ГДР. „Ясно е, че не успяхме да оценим социалните процеси в страната ни достатъчно реалистично и да извлечем правилни поуки“, каза Кренц.

Той разчиства най-твърдоглавите представители на старата гвардия и въвежда по-либерални условия за пътувания на източногерманските граждани, но не може да спре събитията.

На 9 ноември Берлинската стена е отворена. По-малко от месец по-късно Политбюро начело с Кренц пада от власт.

Двадесет и пет години по-късно емоциите са все още силни. Представяйки мемоарите си в Берлин по-рано този месец, Кренц беше посрещнат с викове „Лъжец“. Но той настоява, че историята на ГДР се фалшифицира и твърдо защитава старата система. „Историята продължава, капитализмът не е последната дума на историята“, убеден е той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.