Популистът „с вилата“ – непредвидимият играч в Украйна

Наталия Зинец
Ройтерс

Олег Ляшко. Снимка: личен сайт

Той не се притеснява да получи зашеметяващ удар по главата, ако това може да му донесе точки. Правозащитни организации го обвиняват, че използва въоръжени отряди, за да отвлича заподозрени сепаратисти. Програмата на неговата партия, колкото и да е невероятно – призовава за ядрено превъоръжаване на Украйна.

Но независимо колко скандално изглежда ексцентрично му поведение и звучи програмата му, Олег Ляшко, смятан за луда глава в политиката, е харесван от много хора в една страна, чието население е доведено до крайности от войната. Социологическите проучвания предполагат, че той ще бъде непредсказуем политически играч, чиято подкрепа може би ще трябва да потърси, макар и с неохота, президентът Петро Порошенко.

Ляшко, който е як и гръмогласен мъж, прогнозира в интервю, дадено в Киев, че партията му ще спечели достатъчно гласове, за да го направи решаваща фигура за властта при новото разпределение на силите в парламента.

„Аз съм човекът, от когото зависи кой ще управлява“, обяви пред Ройтерс 41-годишният бивш журналист. Той предсказа, че партията му ще спечели 15-20 процента от гласовете, макар социологическите проучвания да й дават най-много 12.

Изборите в неделя се произвеждат в атмосфера на конфронтация с Русия и в условията на сепаратистка война, отнела живота на над 3700 души. Това е първият парламентарен вот, откакто протестите на „Евромайдана“ през зимата свалиха от власт подкрепяния от Москва Виктор Янукович и предизвикаха геополитическа криза.

Много украинци се радикализираха в резултат на конфликта, донесъл смърт и трудни времена. От тази възможност се възползва Ляшко, който допреди година беше самотен ексцентрик в парламента, до голяма степен пренебрегван, защото защитаваше правата на малкия бизнес, застъпваше се за по-високи пенсии и социални помощи и яростно критикуваше големите промишлени „олигархически“ капитали.

Бързоговорещият Ляшко се възползва от гнева на избирателите, предизвикан от тежестите на войната, и се превърна в пламенен защитник на доброволческите бойци и на семействата им, в критик на свръхбогатите украинци, които според него си играят политически игрички, докато другите умират.

Емблемата на неговата партия е тризъба вила – традиционното средство за протест и отбрана на украинските селяни и символ на решимостта му да намушка враговете си. Той казва, че иска да прочисти политиката от олигарси.

Видеознаменитост

Когато говори открито в защита на бойците на фронта и проповядва войнствена политика на противопоставяне на Русия и никакво отстъпване на територия на сепаратистите, Ляшко поставя свръхбогатите украинци на второ място в своя „списък на гнева“, в който те са изпреварени единствено от руския президент Владимир Путин.

„На Путин не може да се вярва. Катастрофална грешка и невярна преценка е да се разчита на обещанията на Путин. Днес каже едно, утре го забрави“, каза Ляшко в интервюто, възприемайки агресивния тон, който използва, когато изнася политически речи. „Трябва да бъдем силни, тогава Путин няма да дойде при нас, защото ще знае, че ще загуби“, каза той.

В миналото той беше борец за правата на малкия бизнес в Украйна. Но сега търси подкрепа от друг кръг избиратели – доброволческите въоръжени групи, или както ги нарича той, „истинските патриоти“, които се бият заедно с правителствените сили срещу сепаратистите.

Миналата седмица той обяви създаването на център за подпомагане на осакатени бойци и опечалени семейства, следеше да се даде безплатен апартамент на вдовица от войната и децата й и постави на трето място в листата на партията си командир на доброволчески батальон.

Той не се страхува да прибягва до странни и опасни номера, за да привлича вниманието – нещо, заради което е сравняван с руския политически клоун Владимир Жириновски.

През август – пред погледа на телевизионните камери – той отнесе удар в лицето, който го зашемети, след като нарече колега депутат „дебелак шкембелия“ и го обвини, че пренебрегва тежкото положение на войниците на фронта.

Но рекламните му видеоклипове, на които се вижда как той унижава и се кара на заподозрени сепаратисти, оковани и държани от негови хора, разкриват по-тъмната му страна и станаха причина действията му да бъдат осъдени от правозащитни организации.

На един прословут видеозапис се вижда как той разпитва окован и полугол мъж, който признава, че е бивш „министър на отбраната“ на самозваната Донецка народна република. Мъжът е само по бельо, а по тялото му ясно се виждат порезни рани.

През август правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ обвини Ляшко, че „задържа, на практика отвлича, и се отнася зле с хора от региона…, заснемайки това с камера“.

Въпреки някогашната си роля на вечно маргинална фигура през май той изненада мнозина, като стана трети на изборите за президент. Допитванията до общественото мнение изглежда показват, че неговият конфронтационен, популистки стил намира подкрепа в средите, сред които традиционните националистически партии като „Свобода“ губят позиции.

Порошенко, 49-годишният магнат, производител на шоколадови бонбони, убедително спечели президентските избори. Повечето допитвания отреждат на блока на Порошенко приблизително 30 процента от гласовете по партийни списъци, въз основа на които се попълва половината от 450-те места в парламента.

Прогнозите са, че Радикалната партия на Олег Ляшко ще получи между 7 и 12 процента от гласовете по партийни списъци, почти същата подкрепа ще има и партията „Отечество“ на бившата министър-председателка Юлия Тимошенко.

Тимошенко – някогашното проклятие за изпадналия в немилост Янукович, при който тя беше пратена в затвора, докато протестите на „Евромайдана“ не го свалиха от власт през февруари, води слаба кампания, след като няколко нейни съюзници дезертираха.

Ако се съди по проучванията на общественото мнение, тя и нейната партия също със сигурност ще влязат в парламента. Но двамата с Порошенко са стари противници от времето, когато заемаха постове при бившия президент Виктор Юшченко, освен това много анализатори казват, че той няма да й се довери за каквато и да е политическа сделка.

Това означава, че ако Порошенко не успее да постигне категорично мнозинство, неговият блок може да потърси партньорство с партията на Ляшко за изграждане на коалиция, която да разработи стратегия за спиране на войната и прокарване на реформи в съответствие с проевропейския дневен ред.

В интервюто Ляшко каза, че Порошенко сега е разбрал, че той ще бъде сила, с която да се съобразява в следващия парламент, и вече му е предложил влиятелния пост на председател на парламента.

Ляшко заяви, че е отхвърлил предложението, защото иска министър-председателския пост, за да „промени радикално икономическата ситуация в страната“. Въпросното предложение на Порошенко засега не е потвърдено от президентството.

Ляшко каза, че не изключва възможността неговата партия да подкрепи коалиция, поддържаща Порошенко. Но яростните му критики към мирния план на Порошенко за спиране на боевете на изток предполагат, че отношенията им няма да са лесни.

Ляшко отхвърли „илюзията“ за мир в Източна Украйна, имайки предвид близо 70-те правителствени войници, убити от влизането в сила на прекратяването на огъня на 5 септември. „Ние никога няма да се съгласим да отстъпим територия, какъвто е планът на Путин. Днес Порошенко буквално осъществява плана на Путин за Украйна“, каза той.

Що се отнася до готовността на неговата партия да поднови „ядрения статут“ на страната, той каза, че Украйна е допуснала историческа грешка, като е върнала ядрените оръжия на Русия при разпадането на Съветския съюз.

По думите му въоръжената намеса на Русия е показала, че Украйна има нужда от „истински гаранции за сигурност“. „От техническа и научна гледна точка е реалистично (Украйна да се сдобие с ядрени оръжия), но имайки предвид натиска от международната общност, е много малко вероятно“, призна той.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.