Партията на Дилма Русеф единствена се грижи за бедняците

Франс прес

Дилма Русеф в телевизионно предаване. Снимка: ЕПА/БТА

Деца играят в четирийсетградусовата жега, вдигайки облаци червеникав прах из този безкраен сякаш крайградски комплекс от еднакви тухлени къщички. Построен е от бразилското правителство в щата Акри, в басейна на Амазонка.

Над 800 семейства вече са настанени в „Градчето на народа“, изникнало в покрайнините на Риу Бранку, столица на щата Акри, който граничи с Перу.

Те са включени в инициатива под наслов „Дом за мен, живот за мен“ – една от водещите програми на правителството начело с президентката Дилма Русеф от лявата Партия на трудещите се (ПТ), която се бори за нов мандат. Очаква се до края на годината от този план да се възползват близо 2 милиона домакинства.

„Когато пристигнахме, често плачех. И синът ми ме питаше защо. Отговарях му: „Габриел, нямаш представа какво е това за нас. Толкова пъти са ни пъдили, щом останем без пари да си платим наема“, разчувства се 25-годишната Лузиеле да Силва Баруш, току-що нанесла се в новото жилище.

„Освен да изуча децата си, втората ми най-голяма мечта беше да им дам това достойнство“, добавя младата жена, загубила цялото си имущество в наводнения.

Проектиран с цел да подслони бедни хора от Риу Бранку, в близките месеци и години строящият се комплекс ще осигури жилища на 10 500 семейства.

Семейството на Лузиеле получава и 80 долара месечно като помощи от програмата „Семейна стипендия“. Също като повечето участници в социалните програми на правителството г-жа Баруш ще гласува за президентката Русеф на втория тур от изборите за държавен глава – на 26 октомври днешният бразилски лидер ще премери сили със социалдемократа Аесио Невис, подкрепен от десницата.

Родена в семейство на скромни събирачи на каучук, тя плаща само за ток и вода; няма право да препродава къщата. Жената с гордост показва новичките си домакински електроуреди, купени със заем от правителството, който ще може да изплаща месеци наред.

Оспорвани приоритети в социалната дейност

Над 50 милиона бразилци – четвърт от населението, са обхванати от социални програми. Тези проекти, осъществени от ПТ през 12-годишното й управление, са спасили от мизерия вече над 40 милиона души.

Аесио Невис от Бразилската социалдемократическа партия (БрСДП) уверява, че ако дойде на власт, ще ги запази; дори оспорва приоритета на ПТ в тази сфера, доколкото тези програми започват плахо да се прилагат от правителството на БрСДП начело с Фернанду Енрике Кардозу (1995-2002 г.).

Но бившият президент Луис Инасиу Лула да Силва от ПТ (2003-2010 г.) ги обединява, значително разширява обхвата им и ги усъвършенства, както сетне и Дилма Русеф – негова наследничка в политиката.

„Лула беше беден. Точно затова те (хората от ПТ, бел. на АФП) се сражават за нас. И ще подкрепям ПТ, докато съм жив, защото те правят нещо за нас“, заявява за Франс прес 39-годишният Розивалду да Силва Франса, женен и баща на 5 деца.

Розивалду също очаква да получи нов дом. Той живее в зона, застрашена от наводнения, и наколната му колиба на речния бряг всеки момент ще се срути. Наводнявана много пъти, тя гъмжи от плъхове. Най-малкият му син страда от кожна болест – лицето и вратът са разранени.

След като няма постоянна работа, той издържа семейството си само благодарение на „Семейна стипендия“ – общо 100 евро за петте деца. С тази сума „често се изхранваме“, казва той.

Евтино и доходоносно

От програмата „Дом за мен, живот за мен“ вече са се възползвали 1,7 милиона семейства в цяла Бразилия, сочат данни на кабинета.

Мнозина се опасяват, че ако опозицията дойде на власт, проектите от този род ще бъдат спрени. Това плашило размахва и ПТ в предизборната си кампания, като изтъква, че БрСДП „не полага грижи за бедните“.

„Никоя партия няма да спре социалните програми по една проста причина – че са евтини. Струват само 1,5 на сто от бюджета, а носят големи политически доходи“, коментира икономистът Антониу Карлуш Порту от фондацията Жетулиу Варгас в Рио де Жанейро.

„Градчето на народа“ предлага всички удобства: детски ясли, училища, увеселителни центрове и обществен транспорт.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.