Миграцията на партии, политици и интелектуалци към Борисов

Лепят му се като като фенове на футболна звезда

Борисов говори пред журналисти след обявяване на първите резултати от парламентарните изборите 2014 г. Снимка: от екрана

Въпреки противоречията при преговорите за правителство, почти всички партии показват, че са готови да направят правителство с Борисов.

Това се усещаше още преди изборите. Някои лидери дори козваха, че Борисов ще спечели изборите, което е абсурдно между политически конкуренти.

Нямаше нито една партия, която да се заяви твърдо против ГЕРБ. Дори Бареков с неговата измишльотина ББЦ, откакто се съюзи с партията на милионера Ковачки, позамлъкна с анти-борисовите си изявления.
За учудване и БСП много вяло се заяви против ГЕРБ преди изборите, което донякъде обяснява и твърде слабия й резултат.

Затова не е изненада, че „Атака“ отново влезе в парламента, след всички циркове на нейния фюрер.
Мнозина бяха убедени още лятото на 2013 г., че Сидеров няма да влезе. Има просто обяснение за това, че той оцеля. „Атака“ не е нещо положително в политиката с бруталния си популизъм, неизпълними обещания, ксенофобски и расистки наклонности. Но тя е последователно анти-Борисов партия. Нито РБ, нито АБВ, нито Партиотичния фронт, нито дори Бареков са последователни против ГЕРБ.

Борисов си свива влиянието (2009 г. – 116 депутати, 2013 г. – 97, 2014 г. – 84), а няма изразена алтернатива. Партии се чудят как да захапят от властта покрай ГЕРБ, вместо да се заявят срещу Борисов като алтернатива.
Не само партии, а и политици и обществени фигури търсят да се подслонят под крилото на Борисов.
С обяснения за политическа стабилност се мотивират позорни отстъпления пред опита на Борисов да разполага с повече власт отколкото позволява слабият му резултат на изборите.
Самата идея Борисов отново да е премиер е скандална, независимо, че е лидер на партия, спечелилила изборите. В правова държава той отдавна щеше да е в съда, а тук прокуратурата прикрива него и хора около него. Анализатори и медии неглижират простъпките му и го легитимират като политик.

След постулатите на хора като Сугарев „Десен е този, който бие БСП на изборите“ и „Цветан Цветанов е много чист човек“, впечатление направиха и заключенията на проф. Александър Кьосев. Той беше един от активно защитаващите протестите и окупацията на университета миналата година.

В свой коментар във Фейсбук, препечатан в „Медиапул“ (виж тук), проф. Кьосев развива идеята, че ако не приемем ГЕРБ, ни дебне гражданска война. Натрапва се неприятно впечатление, че идеята за национално съгласие е приемлива, ако се отнася за Борисов, но неприемлива с БСП, тоест, двоен стандарт и безпринципност.

Кьосев твърди още, че Борисов бил излязъл на светло.
Борисов на светло… Това вече е прекалено. И това след миналогодишните викове „Мафия!“ и пламенните речи за морал в политиката…

Има фенове на Бойко, които смятат, че всички записи на разговори, разкриващи какво прави той зад кулисите, са „манипулации на комунистите“. Но фенове са едно, а се вижда, че към тях се присъединяват и уж образовани хора.

Къде отиде нетърпимостта към мафията? Или има още неразбрали каква мафия представлява ГЕРБ? Защо трябва обществото съзнателно да си затваря очите пред нещата, които извърши Борисов? Неговото управление и скандални действия останаха без оценка и анализ, а претендиращите за морал в политиката детайлно анализираха всеки ден от управлението на премиера Орешарски. Елементарно, с двоен аршин.

С ГЕРБ щели сме да оправим държавата, хаоса в банките, внушава проф. Кьосев. Същият ГЕРБ, с който държавата затъна и създаде хаоса. Който искаше банкова ваканция, за да стане той още по-пълен, в комбина с Пеевски, с главния прокурор и ДПС.

За ГЕРБ били гласували 1 млн., не били всички от СИК, били хора като нас, сънародници, казва още Кьосев. Когато за БСП гласуваха по 1 и 2 млн. кой се сети за гражданска война и за сънародниците си?

На този принцип към Борисов ще се закачат още и още прилепала. Причината е основно, че поради своята импотентност да бъдат политически фактор и управляваща сила, те се закачат за силния, който ще ги удовлетвори като бие червените. Механизмът е същият като при футболните запалянковци, които стават симпатизанти на този, който бие.

И тъй като вероятността този парламент да живее дълго е малка, а Борисов свива влиянието си, сега се готви нов избирателен закон с наполовина мажоритарна система. Това съобщи служебният премиер. Идеята се лансира отново като начин да се постигне политическа стабилност, а конкретно това е опит да се вдигне броят депутати за Борисов. Малките партии наполовина ще бъдат отстреляни, защото от трета, четвърта и т. н. позиция на пропорционални избори, няма шанс да отидат на втори тур на мажоритарни избори.

Но и това няма да помогне на Борисов – ще вземе 100-110 депутати, вместо сегашните 84.
Затова пък ще наблюдаваме миграция на политици и интелектуалци към ГЕРБ.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.