Правосъдието в Румъния се разрови за корупция пред президентските избори

Бивши министри, магистрати, членове на бившето царско семейство в Румъния са призовани в прокуратурата или обвинени: прокурорите работят със засилено темпо седмици преди президентските избори на фона на опасения, че политическата власт ще поеме отново контрол върху правосъдието.

Разкритията са почти ежедневни в тази страна от бившия съветски блок, която днес е една от най-бедните от ЕС.

Националната дирекция за борба с корупцията НДБК обяви в четвъртък, че е извършила 56 обиска в рамките на разследване за лицензи на Майкрософт, във връзка с което девет бивши министри и влиятелни бизнесмени са заподозрени в корупция.

В сряда трима сенатори социалдемократи, включително тъстът на премиера Виктор Понта, и трима съдии бяха обвинени по случай, засягащ незаконна реституция на 43 000 хектара гори, чиято стойност се изчислява на 303 милиона евро. Внукът на бившия крал Карол Втори, Паул, който живее в Румъния и съпругата му Лиа също бяха изслушани от прокурорите.

Братът на дясноцентристкия президент Траян Бъсеску – Мирча, също е в предварителен арест от юни заради трафик на виляние. Той е заподозрян, че е получил 250 000 долара от мафиотски бос, обвинен в убийство, за да постигне благоприятно съдебно решение.

Според Ливия Саплакан, гопорителка на антикорупционната прокуратура, офанзивата на прокурорите не е свързана с предстоящите избори. „Достатъчно е да се погледне нашата статитстика. От началото на годината сме имали средно 40 съобщения на месец за обвинения“, обяснява тя за АФП.

И през 2013 г. НДБК бе предала на правосъдието над 1000 души, включително шестима министри и депутати, 34 кметове и заместник-кметове или 25 магистрати.

НДБК ускори своя ритъм на работа през последните две години, но сегашната активизация е необичайна, отбелязва от своя страна пред АФП политологът Овидиу Войку от фондация Сорос.

„Прокурорите изглежда искат да приключат делата си преди периода на политическа нестабилност, който ще настъпи след президентските избори и който би могъл да доведе до промени в ръководствата на прокуратурите“, добавя той.

Понта, който в миналото неведнъж е критикувал дейността на НДБК, оценявайки антикорупционната прокуратура като твръде пристрастна, е сочен от социологическите проучвания за фаворит за спечелване на изборите, които ще отбележат края на два петгодишни мандата на Траян Бъсеску.

Според закона ръководителите на НДБК и Главната прокуратура са назначени от президента за тригодишен мандат, който може да бъде подновен. Но те могат да бъдат отстранени от длъжност преди приключване на функциите им с единственото обяснение „слабо ръководство“.

Политическият анализатор Чиприян Чуку от Румънския център за европейски политики подчертава „смелостта и свободата“, с която се ползват днес прокурорите и съдиите след много години, когато борбата срещу корупцията се свеждаше до това да се постави зад решетките корумпиран полицай или нечестен местен съветник.

Осъждането за корупция и арестуването на бившия премиер социалдемократ Адриан Нъстасе през юли 2012 г. сигнализира края на известна безнаказаност, с която се ползваха високопоставените политически представители.

„Румъния достигна много високо ниво на компетентност в областта на борбата срещу корупцията, броят и нивото на лицата, предадени на правосъдието, нямат равни в ЕС, с изключение може би в Италия през 1980-90-те години“, смята Чуку.

Докладите на Европейската комисия за реформата на правосъдието системно хвалят дейността на НДБК, докато проучвания на общественото мнение сочат, че доверието на румънците в прокурорите за борба с корупцията се увеличава, достигайки близо 50 процента.

Но този напредък „не е необратим“, предупреждава Войку. „Политическо действие, целящо да ограничи полето на маневри на магистратите, не е изключено“, казва той, цитирайки специално този „черен вторник“ от декември 2013 г., когато депутатите гласуваха поправки в наказателиня кодекс, предоставящи суперимунитет на лицата на изборни длъжности.

Тези промени, които накрая бяха блокирани от президента след становище на Конституционния съд, бяха критикувани тогава от Брюксел и редица западни посланици.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.