Дайте на Украйна оръжия, за да се защитава

в. Вашингтон пост

Когато украинският президент Петро Порошенко изнесе реч на съвместно заседание на двете камари на американския Конгрес миналия месец, той благодари на САЩ за помощта им в борбата с руската агресия, и действително нашата страна, заедно със съюзниците ни от НАТО, направи много. Порошенко обаче поиска още от нас. „Одеялата и очилата за нощно виждане също са важни, но човек не може да спечели война с одеяла“, каза той.

Смятаме, че сега е дошло времето да прибавим отбранителна военна помощ, включително оръжия, към подкрепата си за Украйна.

Тази кауза заслужава да бъде подкрепена. Украинският народ е изправен срещу тежковъоръжени бунтовнически сили – екипирани, обучени и подкрепяни от Русия – а отскоро и срещу самите руски въоръжени сили, които се опитват да наложат със сила желаното от Владимир Путин политическо и икономическо господство.

Тази агресия подкопава мира и стабилността не само за Украйна, но и в цяла Европа и създава лош прецедент за международните отношения. Това е заплаха за интересите на САЩ. Както видяхме при трагичното сваляне на малайзийски пътнически самолет, според някои данни извършено от подкрепяни от Русия сили, последиците от безразсъдната агресия на Путин са глобални.

Важно е да се помни какво предизвика намесата на Русия: мирните демократични протести на украинския народ, които свалиха от власт корумпиран про-Путинов режим. Подкрепата на желанието на Украйна за мир, свобода, териториална цялост и демокрация е подкрепа на важни за американците ценности.

Ние и партньорите ни от НАТО предприехме важни мерки за подкрепа на Украйна чрез доставяне на военна помощ за над 100 милиона долара (включително 46 милиона долара помощ, обявени при посещението на Порошенко), разполагане на сили в Източна Европа и увеличено военно сътрудничество. И най-важното – ние и европейските ни партньори наложихме тежки икономически санкции, които нанесоха удар на руската икономика, насочвайки я към рецесия и сигнализирайки на Путин, че той не може хем да се възползва от европейската икономическа мощ, хем да я застрашава.

В тази помощ обаче досега не са включени оръжията, от които украинската армия се нуждае, за да се защитава. Украинските сили понасят тежки загуби от артилерийски обстрел в резултат на тежкото въоръжение, което е доставено, а вероятно и използвано, от Русия от името на бунтовниците. В същото време Порошенко и украинската армия проявяват голяма сдържаност в устояването на руските провокации, като отказват да отвръщат на идващия от руска територия артилерийски огън и дават ясно да се разбере, че единствената им цел е да защитават собствената си територия.

Украинските сили проявяват волята да бранят нацията си от превъзхождащите ги бунтовнически и руски сили. Това, което им липсва, не е воля, а средства. Украйна поема значителен риск с отблъскването на агресията на далеч по-големия си съсед и прави това без да очаква силите на САЩ или НАТО да й се притекат на помощ. Украинците също разбират, че получаването на допълнителни оръжия, за да се защитават, съдържа риск. Те не искат от нас да водим битките им вместо тях, те просто искат да бъдат способни да се бият сами за същите принципи, които цени Америка.

Смятаме, че САЩ трябва да започнат да доставят отбранителни оръжия, които ще помогнат на Украйна да защитава територията си. Те може да включват противотанкови оръжия за защита от доставените от Русия бронетранспортьори, както и боеприпаси, превозни средства и обезопасена комуникационна апаратура. Те не биха представлявали опасност за Русия, освен ако силите й продължат с агресията над Украйна. С други думи, тези оръжия са смъртоносни, но не и провокационни, защото са с отбранителен характер.

Такава подкрепа би помогнала за насърчаване на решението, към което се стремим ние и украинците: трайно примирие, водещо към дълготрайно решение, което спазва суверенитета на Украйна, бъдещето й и свободата й да определя собствения си демократичен път, включително чрез парламентарни избори този месец. Макар и да няма чисто военно решение на нещо, което е политически проблем, допълнителна военна помощ от САЩ може да помогне за насърчаване на политическо решение като увеличи цената на бъдеща агресия от Русия. Покачването на цената ще разколебае Путин и така политическият и икономически натиск отвън и вътре в самата Русия ще наложи политическо споразумение.

Допълнителните оръжия трябва да са само част от стратегията ни, в съчетание с подкрепа за усилията на Украйна да реформира своите политически и икономически институции и да намали енергийната си зависимост, продължаваща дипломация и неспирен натиск върху руската икономика. Тази стратегия обаче трябва да включва оръжията, които да помогнат на украинските войски да защитават нацията си.

БТА

* Карл Левин е сенатор демократ от Мичиган и председател на сенатската комисия на въоръжените сили. Джеймс Инхоф е сенатор републиканец от Оклахома и водещия представител на републиканското малцинство в тази комисия.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.