В Германия спорят как точно да закрият ядрените си централи

Атомната електроцентрала Некарвестхайм е включената в мрежата на Германия през 1988 година и е сред най-ефикасните в света. Снимка: Ройтерс

В широката коалиция на германския канцлер Ангела Меркел се разрази конфликт за бъдещето на 17-те ядрени централи в Германия. Министърът на околната среда Зигмар Габриел е притеснен за безопасността на седемте по-стари ядрени централи, изградени през 70-те години, и иска да ги затвори до септември 2009 година (б. р. – Германия по план закрива всичките ядрени централи до 2022 г.). В замяна той иска разрешение новите реактори да продължат да работят по-дълго. “Предимствата за сигурността – намаляване на риска от терористична атака и от голяма ядрена злополука – биха били значителни,” каза Габриел. “Това би намалило значително цялостния ядрен риск.”

Компаниите производителки на електричество – Ватенфал, Ер Ве Е, Е.ОН и Ен Бе Ве – се противопоставят на тази стъпка. Разходите за по-старите централи, най-старата от които е от 1974 година, отдавна са се изплатили и те осигуряват големи печалби. Те получават подкрепа от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел. Генералният секретар на ХДС Роналд Пофала заяви, че няма законен начин за съкращаване на сроковете на работа за по-старите централи. Правната рамка не предвижда такава възможност, каза той. Партията на Меркел по-скоро иска да удължи живота на централите, като посочва, че те отделят много по-малко парникови газове, отколкото централите с въглища. А промяната на климата е любима тема за канцлера.

Германия произвежда над 20 000 мегавата електричество годишно в ядрените си централи, което е около една четвърт от потреблението.

През миналата година АЕЦ Изар 2 е произвела 1400 мегавата, затова едва ли компаниите производителки на електричество в Германия ще се съгласят да я затворят. Снимка: hauptschulepocking.de

Законът може да е на страната на Пофала, но опасенията за безопасността на по-старите централи се засилват, особено след като две от тях изненадващо трябваше да бъдат изключени по-рано тази година заради пожари. Макар реакторите да не бяха засегнати, инцидентите послужиха като поредна лоша реклама за тази индустрия. В резултат от инцидентите шест от седемнадесетте германски реактора в момента са изключени, два се обновяват, а още два са подложени на рутинни проверки.

Социалдемократът Габриел се придържа към политиката, договорена при правителството на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и на зелените, загубило властта през 2005 година. Тя предвижда затваряне на последната ядрена централа през 2022 година. Тази политика е продължена в коалиционния договор между ХДС/ХСС и ГСДП, изготвен след изборите през септември 2005 година, довели до сегашната тромава голяма коалиция.

Все пак Габриел е готов на малък компромис, позволявайки на новите централи да работят няколко месеца повече. Според тази схема реакторът Некарвестхайм-2, който произвежда около 1300 мегавата, трябва да бъде затворен последен през март 2023 вместо през юни 2022 година.

“Министърът на околната среда е открил „невралгичната точка“ на ядрената индустрия,” пише „Зюддойче цайтунг“. Вестникът отбелязва, че по-старите централи работят в единична верига, при която водата, използвана за задвижване на турбините, преминава през реактора и следователно става радиоактивна. Целта на тази технология беше да се създаде изключително компактна централа, за да се намалят разходите. Сега обаче експертите поставят под въпрос безопасността на тези остаряващи ядрени централи. Доклад, изготвен след атаките на 11 септември в САЩ през 2001 година разкри, че по-старите реактори са уязвими на подобна атака. Изследването трябваше да бъде секретно, но изтече в публичното пространство.

За разлика от старите, новите реактори са смятани за много по-сигурни. Турбините се задвижват от втори воден цикъл, изолиран от радиоактивното ядро. Така те са много по-малко уязвими от терористична атака от въздуха, се твърди в доклада.

Проблемът на Габриел е, че той не може да отнеме лицензите за работа на централите без основателни причини, освен ако поеме риска да се изправи пред искове за огромни обезщетения от компаниите производителки. Той разчита на тяхното сътрудничество, но те имат други цели и поискаха точно обратното – по-старите централи да работят по-дълго, а животът на новите да бъде съкратен. Намерението им е да удържат положението до следващите избори, които се очаква да бъдат през септември 2009 година, с надеждата, че тогава ХДС/ХСС ще успее да състави правителство без ГСДП. Това може да доведе до обрат в политиката в полза на ядрените централи.

Централи като Некарвестхайм-2 и Изар-2, включена в мрежата през 1988 година, са сред най-ефикасните в света. Твърди се, че миналата година Изар-2 е произвела повече електричество, отколкото който и да е друг реактор в света – близо 1400 мегавата.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.